



















|
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt,
1/2 liter tej,
6 tojássárgája,
3 dkg élesztõ,
7 dkg vaj vagy Rama margarin,
1 evõkanál cukor,
1 evõkanál rum,
1 zacskó vaníliás cukor,
1 mokkáskanál só,
a sütéshez bõ olaj,
a tálaláshoz 2 evõkanál rum,
2 dl sáragabarack-lekvár.
|
 |
A szétmorzsolt élesztõt a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben feloldjuk,
majd letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk.
Mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfutott élesztõt, a
tojássárgákat, a rumot és a sót, valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig
gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg hólyagossá válik. Ekkor beledolgozzuk a vajat is.
Cipót formálunk beleõle, és liszttel meghintett tálba rakva, a tetejét is
belisztezzük. Ruhával letakarva addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatához
képest duplájára nõ. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe
mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A deszkán még
negyedóráig pihentetjük. Közben nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk
és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés tésztát teszünk bele, mert sülés közben
a fánkok nagyra nõnek. Az alsó felét fedõ alatt sütjük, majd megfordítva, már
fedetlenül folytatjuk a sütést. A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás
cukorral, és a rummal higított baracklekvárral tálaljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|