



















|
Hozzávalók:
25 dkg korpás liszt,
20 dkg finomliszt,
3 tojás,
5 dkg reszelt karaván sajt,
2 dl tejföl,
2 gerezd fokhagyma,
5 evõkanál olaj,
1 teáskanál só.
|
 |
Mély tálba ütünk 1 tojást, amit habosra felverünk 1 dl vízzel és 3 evõkanál
olajjal. Belekeverjük a sót és a zúzott fokhagymát. A kétféle lisztet
összekeverjük, és apránként hozzáadjuk. Annyi vizet öntünk még bele, hogy
a szokásos galuskatésztát kapjuk belõle. (Készíthetõ csak finomlisztbõl vagy
csak korpás lisztbõl, utóbbi az egészséges.) Legalább 4 liternyi vizet
forralunk, megsózzuk, és belecsorgatunk egy evõkanálnyi olajat, hogy a galuska
ne ragadhasson össze. A hagyományos módon beleszaggatjuk a galuskát. Közben egy
tálban habosra keverjük a tojást a tejföllel. Jó nagy serpenyõbe öntjük a
megmaradt olajat, és felforrósítjuk. A leszûrt galuskát ráöntjük, és erõs
lángon addig kevergetjük, amíg az jól megforrósodik. A tejfölös tojást ráöntve,
folytonosan kevergetjük. Addig pirítjuk, amíg a tojás kissé megkocsonyásodik a
galuskákon, de ügyeljünk arra, hogy ne szárítsuk ki. Ezután még tûzforrón
rászórjuk a reszelt sajtot, és gyorsan átkeverve, azonnal tálaljuk. (Ha nem
rögtön fogyasztjuk, célszerû a forró sütõben addig melegíteni, amíg a sajt
egészen ráolvad, és szálasan nyúlik.) Fejes salátával vagy paradicsomsalátával
a legjobb.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|