James Bond Rajongói Portál
  [ Belépés ] | [ Regisztráció ] ..: Adatbázis :>: Könyvek :: Filmek :: Filmzenék :|: Galéria :|: Magazin :|: CodeBreaker :|: Fórum :..
Menü
CodeBreaker
821. küldetés
Mi a Spectre film Aston Martinjának a rendszáma?
Partnereink


Keresés
Magazin ajánló
 Sohase mondd, hogy joghurt
 Korunk hőse? - Negyedévszázados újságcikk
 Megkönyvesített filmrészlet: Élni és halni hagyni
 Ian Fleming, a 007-es szülőatyja
 A McClory-dosszié
 Walther PPK - Harmincöt év Őfelsége Titkosszolgálatában

Ugrás a Magazinra!

Adatbázis frissítések
 • CR (Filmzene)
 • CR (Film)
 • TSWLM (Könyv)
 • Adam
 • Dink
 • Lippe gróf
 • CR (Dalszöveg)
 • TSLOIF89 (Egyéb film)
 • du Sautoy, Carmen
 • Dench, Judi
 • Kalendárium
    
  Walther PPK - Harmincöt év Őfelsége Titkosszolgálatában


  Kevés olyan dolog létezik a James Bond filmek történetében, amely nem változott az évek során. Egy ilyen relatív állandó Bond szolgálati fegyvere, egy számozás nélküli Walther PPK.


  Kevés olyan dolog létezik a James Bond filmek történetében, amely nem változott az évek során. Egy ilyen relatív állandó Bond szolgálati fegyvere, egy számozás nélküli Walther PPK. A fegyver, mely mára egyenértékű szimbólummá vált ugyanúgy, mint a jól felrázott martini, a nők és az Aston Martin.

  Jól emlékszünk arra a pillanatra, amikor Sean Connery a Dr.No egyik jelenetében leadja régi Berettáját, hogy átvegye az új fegyvert, egy 7,65-ös Walther PPK-t. Azt a fegyvert, amit az eddigi összes Bondot játszó színész Connerytől egészen Brosnanig magáénak tudhatott a küldetések során . A filmkészítők 1997-ben küldték nyugdíjba ezt a remek pisztolyt, hogy az ügynök a gyár új, P99 típusú fegyverével vegye fel a harcot a gonosztevők ellen.

  A nevét viselő fegyvergyárat Carl Walther alapította 1886 őszén, a Németországi Zella Mehlisben. 1908-ban jelent meg az első öntöltő fegyvere, a Walther Model 1. Carl Walther 1915-ös halála után fia, Fritz Walther vette át a cég vezetését. A cég ezután több öntöltő zsebpisztolyt is gyártott, melyek elismertek voltak kiváló minőségük miatt. De az igazi áttörést az 1929-es PP modell jelentette, mely a cég máig tartó világhírét megalapozta. A Walther PP-t, kifejezetten rendőrségi pisztolynak szánták (Polizei Pistole), de gyakorlatilag korának minden önvédelmi pisztolyát felülmúlta.

  A fegyver rendkívüli sikerét az akkoriban még öntöltő pisztolyokon újszerűnek minősülő elsütőszerkezetének köszönhette. Emellett a remek minőségben elkészített pisztoly könnyen kezelhető, szétszedhető és biztonságos volt. 1931-ben még nagyobb sikert ért el ennek a fegyvernek a kisebb verziója, a PPK (Polizei Pistole Kriminal – bűnügyi rendőrségi pisztoly). Az új Walther pisztolyok jókor jöttek a fegyverkező, háborúra készülő Németországnak. A Walther PP és PPK a Wehrmacht tisztjeinek, és a Luftwaffe repülőseinek kedvence lett. A náci párt vezetői, a Gestapo, és az SS is nagy mennyiségben használták ezeket a típusokat, illetve előszeretettel ajándékozták díszes kivitelű példányait. Adolf Hitler saját fegyvere is egy szériagyártású, 7,65 mm-es Walther PPK volt. A második világháború alatt szinte minden németek által megszállt ország fegyvergyárában gyártják, sokféle különböző néven, kivitelben (pl.: alumíniumtokkal, titán alkatrészekkel), hullámzó minőségben. A háború végén a Walther gyár majdnem teljesen megsemmisült. Zella Mehlis pedig a szovjet megszállási övezetbe, a későbbi NDK területére került. A fegyvergyár újraszervezése is Fritz Walther nevéhez fűződik, aki 1953-ban, az NSZK-beli Ulmban indította újra a gyártást. A németországi gyártás újraindításáig a francia Manurhin cég készítette a PP és PPK modelleket.

  A hatvanas évekre tehető a fegyver népszerűségének hihetetlen felfutása, melyet a James Bond-könyvek és -filmek, megjelenését követő Bond-mánia váltott ki. A Walther PPK mellett további modellek is megjelentek a mozivásznon, mint például a P5, amit egyszerre használt Connery és Moore a Never Say Never Again és az Octopussy c. filmekben, de később felbukkant Timothy Dalton kezében is. Láthattunk már Walther gyártmányú speciális mesterlövész puskát a The Living Daylights-ban, vagy a cég legkisebb, női pisztolyát a TP-t (Taschen Pistole) a Licence To Kill című epizódban.

  A Walther PPK népszerűségét nagymértékben annak is köszönheti, hogy ezeknek a fegyvereknek a megjelenése rendkívül esztétikus, letisztult, funkcionális vonalaik mindenfajta felesleges díszítményt nélkülöznek. Bond és a Walther cég kapcsolata máig fennmaradt, hiszen a szuperkém szinte a megjelenés pillanatában megkapta cég által kifejlesztett új fegyvert, a Walther P99-et, melyet igen hatásos marketingpolitikával kezdték értékesíteni. Ennek az akciónak volt része a pisztoly Tomorrow Never Dies c. filmbeli reklámozása is.


  Walther PPK technikai adatok:
  Kaliber: 7,65 mm Browning
  Hossz: 155 mm
  Csőhossz: 86 mm
  Magasság: 102 mm
  Szélesség: 27,5 mm
  Tömeg: 570 gramm
  Tárkapacitás: 7 db

  Quarell

  © James Bond . Minden jog fenntartva.

  Közreadva: 2006-06-06 (11589 olvasás)

  [ Vissza ]


  Kapcsolatfelvétel: klaatu@freemail.hu


  James Bond TM 007 and related James Bond Trademarks © 1962 - 2006 Danjaq LLC and Metro-Goldwyn-Mayer/United Artists Corporation. All Rights Reserved. This is a fan site and is in no way affiliated with EON, MGM/UA or anything else Bond related.
  © 2004-2006 Magyar James Bond Rajongói Portál / Hungarian James Bond Fan Site

  Weboldalunk hírei elérhetőek a következő fájlok segítségével: backend.php vagy az ultramode.txt

  PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
  Oldalkészítés: 0.11 másodperc