|
|||||
Amit mindig is tudni akartál a géntechnológiáról, de nem merted megkérdezni ...![]()
Általános fogalmak Mindezek előtt a fantáziát beindítandó, az érdeklődést felkeltendő, íme egy klassz kis film az M1 Archívumából a GMO-ról általában. (Irány a videóhoz!) Általános fogalmakMi az a gén? (A fenti képen James D. Watson és Francis Crick, a DNS felfedezői láthatók egy DNS spirál modelljével.) Íme egy kis összefoglaló videó angolul tudóknak a transzgenikus növényekről:
A transzgenikus növények felhasználása![]() Mire jó egy transzgenikus növény? Íme egy újabb bevezető jellegű, ezúttal picit hosszabb videó (szintén angolul) a növényi biotechnológiáról és a transzgenikus növények felhasználásáról:
Mi a különbség a transzgenikus és a hagyományos növény fajta között? Keresd a kukoricabogarat! :) Mi az új fajták előállításának tradícionális módszere? És most következzék egy magyar nyelvű videó - egy interjú Dudits Dénessel, a Barabás Zoltán Biotechnológiai Egyesület elnökével - a géntechnológia hazai helyzetéről:
Most pedig következzen egy rövid videó, melyben e technológia legfőbb előnyeit és leggyakrabban emlegetett kockázatait ecsetelik (angol nyelven): A transzgenikus növények és a környezet![]() Milyen hatása lehet a gyomirtó szereknek ellenálló növényeknek a környezetre? A herbicid rezisztens növények nem feltétlenül transzgenikus növények. A gyakorlatban a gyomirtó szereket olyan tradícionális nemesítési eljárással nemesített haszonnövények esetében alkalmazzák, amelyeket az adott szer nem károsít. Egy herbicid rezisztens növény termesztése esetén, akár transzgenikus akár nem, mindig létezik egy elméleti kockázat, hogy a rezisztencia gén átkerül más növényfajokba, és ezáltal az adott gyomirtószer felhasználásának hatékonysága lecsökken. Ahhoz hogy a rezisztencia gén átkerüljön gyomokba vagy más, vad növényfajokba, ahhoz az kell, hogy ezek a fajok megegyezzenek vagy nagyon közeli rokonok legyenek. Például Európában a transzgenikus kukorica esetében ez nem történhet meg, mivel itt nem élnek a kukoricának rokonai. Abban az esetben, ha élnek a termesztett növénnyel rokon fajok a közelben, a természetben a kereszteződés csak nagyon alacsony gyakorisággal következik be, és a létrejött Több gyomirtószer használatához vezet-e a transzgenikus növények termesztése? Alapjában véve nem. A transzgenikus növényeket általában ugyanazon a szántóföldön termesztik, melyen korábban nem transzgenikus növényeket vetettek, és amelyeknél intenzív gyomirtó használat volt jellemző. A tradícionális fajták esetében alkalmazott gyomirtószerek egy része lassan bomlik le, hosszú ideig fennmaradhat a talajban, és ez környezeti veszélyt jelent, hiszen talaj- és vízszennyezéshez vezethet. A transzgenikus növényekben alkalmazott herbicid rezisztencia széles spektrumú, gyorsabban lebomló és kevésbé felhalmozódó gyomirtószerek alkalmazását teszi lehetővé. Vagyis ezek a gyomirtószerek kisebb veszélyt jelentenek a víz és talaj szempontjából, és alkalmazásuk biztonságosabb a környezet szempontjából is, mint az egyéb készítmények használata. A herbicid rezisztens transzgenikus növények a csírázás után a teljes fejlődésük során ellenállók az adott gyomirtószerrel szemben, ezért a permetezést az igénynek megfelelően, évtől és helytől függően lehet végrehajtani, ami a rutin gyomirtóhasználattal szemben hosszú távon kevesebb szer alkalmazását eredményezi. Összefoglalva, a herbicid rezisztens transzgenikus növényfajták nem járnak nagyobb gyomirtó használattal, és lehetővé teszik a környezetet jobban kímélő gyomirtók alkalmazását. Mi a hatása a rovar rezisztens transzgenikus növényeknek a környezetre? Elpusztítják a hasznos rovarokat is? A kereskedelmi forgalomban kapható rovar rezisztens transzgenikus növények (burgonya, gyapot és kukorica) olyan baktérium eredetű rovar toxint termelnek, ami specifikus meghatározott rovar csoportok ellen. A Bacillus thuringiensis (Bt) nevű baktérium nem ismeretlen a mezőgazdasági termelők előtt, mivel a kereskedelmi forgalomban kapható spóra és toxin preparátumokat évtizedek óta használják mint biológiai rovarirtó szert. A Bt toxin fehérjét termelő transzgenikus növények sokkal kisebb rovartirtószer használatot követelnek meg, és ezért a hasznos rovarok kevésbé károsodnak. A rovarok ellen védett transzgenikus növények nagy területeken történő termesztése ugyanakkor hosszú távon hatással lehet a kártevő természetes ellenségeire (paraziták, ragadozók), a beporzó rovarokra illetve más, nem káros, de a transzgenikus növény virágporát fogyasztó rovarokra. Az eddig elvégzett laboratóriumi kísérletek nem hoztak egyértelmű eredményeket, habár a vizsgált esetek nagy részében nem találtak arra utaló adatokat, hogy a természetes ellenségek illetve a hasznos rovarok károsodtak volna. Másrészről a szabadföldi kísérletek egy esetben sem igazolták a transzgenikus növények környezetében a hasznos rovar állomány csökkenését. Ennek ellenére fontos a hosszú távon a szabadföldön kapott adatok követése, analízise, hogy pontos képet kaphassunk a hasznos rovarfajok esetében fellépő közvetlen és közvetett hatásokról. Mi a genetikai fertőzés? A genetikai fertőzés során egy transzgenikus növény pollenje egy olyan másik, ugyanabba a fajba tartozó, nem transzgenikus növényt poroz be, amelyet egy közeli szántóföldön, parcellán termesztenek. A beporzás miatt ez utóbbi növény magjai között transzgenikus magok is találhatók. A különböző fajták közötti fajon belüli természetes kereszteződés meghatározott gyakorisággal mindig bekövetkezhet, akár transzgenikus növényről van szó, akár nem, ami a természetes pollen migrációval függ össze. A termesztett növények nagyobb részénél, mint például a búza, a rizs, a pillangósok nagyobb része, a zöldségnövényeknél a paradicsom, saláta vagy paprika, egy virágból származó pollen általában ugyanazt a virágot porozza be, mivel a pollen elterjedése néhány méterre korlátozódik. Milyen problémát jelenthet a genetikai keveredés? A genetikai keveredés által okozott esetleges probléma elsősorban kereskedelmi jellegű. A transzgenikus termékek megjelölését előíró szabályok miatt a piacon eltérő árak alakulhatnak ki a transzgenikus és nem transzgenikus termények esetében. A nem transzgenikus termékek tisztasági fokától függően a genetikai keveredés hatása (keresekedelmi szempontból) számottevő vagy elhanyagolható lehet. A megfelelő környezeti hatásvizsgálatok után engedélyezett transzgenikus fajták nem jelentenek környezeti veszélyt a genetikai fertőzés szempontjából. Ugyanakkor a pollen kicserélődés megakadályozása érdekében a megoldást a transzgenikus és nem transzgenikus fajták megfelelő térbeni elkülönítése jelenti. Az Európai Unió vonatkozó szabályozása 0,9 % százalék véletlenszerű keveredést jelölés nélkül megenged. Ha érdekel, hallgass bele a Kossuth Rádió 2011. nyári riportjába, mely a tavalyi hazai botrány kapcsán készült, amikor is génmódosított kukoricát találtak Baranya megyében. Át tudják adni a transzgenikus növények az új tulajdonságaikat a természetben megtalálható más fajoknak? Bármilyen növény, függetlenül attól, hogy transzgenikus-e vagy sem, kereszteződhet nem termesztett növényekkel, ha azok ugyanabba a fajba tartoznak, esetleg nagyon közeli rokonok. Ezért ezt a kérdést minden egyes növény esetében külön-külön meg kell vizsgálni, tehát hogy a termőföld közelében léteznek-e ilyen, vadon növő rokon növények. Például Európában a kukoricának nincsenek olyan vadon élő közeli rokonai, melyekkel esetleg egy kereszteződés létrejöhetne. Közép-Amerikában viszont találhatóak rokon növényfajok, hiszen eredetileg a kukorica is ebből a régióból származik. Abban az esetben, ha laboratóriumban létre is lehet hozni egy keresztezést két növényfaj között, a természetben ennek a valószínűsége sokkal kisebb, ugyanis véletlenszerűen jöhet csak létre. Ha létre is jön egy fajok közötti hibrid növény, sok esetben az steril marad, és képtelen a túlélésre illetve az önálló szaporodásra. Mindenestre a kereszteződés lehetősége az egyik oka az új transzgenikus fajták szigorú engedélyeztetési eljárásának, amely magában foglalja az ilyen veszély kiértékelését is. Mi történik, ha egy transzgenikus növény elszabadul és vad fajjá válik? ![]() Ez a lehetőség mind a transzgenikus, mind a nem transzgenikus növények esetében egyfomán létezik. Ugyanakkor nemigen lehet találni a természetben elvadult kukorica, paradicsom vagy más, eredetileg termesztett növényeket. Ennek az az oka, hogy azok a termesztési körülmények, amelyekre a haszonnövényeknek szükségük van, a természetben nem találhatóak meg. Ugyanígy, ahhoz hogy egy transzgenikus növény elvaduljon, és egy számottevő populációt tudjon létrehozni, olyan tulajdonságokkal kell hogy rendelkezzen, amelyek előnyhöz juttatják a természetben lévő vad fajokkal szemben. Ezt a valószínűtlen eseményt inkább mint elméleti lehetőséget kell figyelembe venni egy transzgenikus fajta engedélyeztetési eljárása során. Lecsökkentik-e a transzgenikus növények a még meglévő biodiverzitást? Mikor a biodiverzitásról beszélünk, minden esetben meg kell különböztetni a természetes ökoszisztémák biodiverzitását és a termesztett növények, fajták változatosságát. Az nyilvánvaló, hogy a transzgenikus növényektől függetlenül a modern mezőgazdasági termelés nem őrzi meg a termesztett fajták diverzitását, és a megfigyelhető tendencia a fajták számának csökkenése irányába mutat. Bec slések szerint a 10.000 éve létező mezőgazdasági termesztés során kialakult fajták 95%-a mára eltűnt. A biodiverzitás fenntartása a biotechnológia közvetlen érdeke is, ugyanisez az új funkciókkal rendelkező gének lehetséges forrása a fejlesztési programok számára.
A mostani mezőgazdasági termelés egyébként is nagy hatással van a természetes biodiverzitásra. Az óriási kiterjedésű szántóföldek egyre csökkentik a természetes ökoszisztémák területét, a kemikáliák alkalmazása kedvezőtlenül befolyásolja a terület növény- és állatvilágát valamint a talaj mikro-organizmusainak diverzitását. Ebben az értelemben a transzgenikus növények elterjedése pozitív hatással járhat a természetes biodiverzitásra, mert csökkenti a vegyszerek alkalmazását, és hozzájárul a termésátlagok emelkedéséhez a termőterület növekedése nélkül is. Tudnak-e új patogén organizmusokat vagy kártevőket létrehozni a transzgenikus növények? A transzgenikus növények használata önmagában nem segíti az új kórokozók kialakulását. A betegségeknek vagy kártevőknek ellenáló növények (akár transzgenikusak, akár nem) vagy bármilyen permetezőszer használata (természetes vagy mesterségesen előálított rovar- és gombaölő szerek) hozzájárulh at az adott szerre vagy ellenállóképességre rezisztens organizmusok kialakulásához. Emiatt a növény kialakított ellenállóképessége idővel hatástalanná válhat. Ugyanakkor ezek az új kórokozók vagy kártevők nem feltétlen veszélyesebbek a korábbiaknál, viszont új védekezési eljárásokat vagy az ellenállóképesség új formáit kell megtalálni a sikeres védekezés érdekében. A nemesítők mindig is tudatában voltak annak, hogy egy védekezési módszer vagy ellenállóképesség nem tart örökké; azt folyamatosan módosítani kell, vagy a védekezés új formáit kidolgozni. A transzgenikus növények egészségügyi hatásaiA transzgenikus fajták okozhatnak-e allergiát a mezőgazdaságban dolgozóknak?Egy transzgenikus növény önmagában nem segíti jobban az allergia kialakulását, mint a nem traszgenikus változat. Egy vagy több gén beültetése egy növényfajba semmi esetre sem jelenti azt, hogy a módosított növény fokozottan allergén lesz. Ellenkezőleg, egy új gént hordozó transzgenikus növény, amelyet irányított genetikai módosítással állítottak elő, sokkal kisebb valószínűséggel okoz allergiát, mint egy hagyományos keresztezéssel előállított fajta, amelyben számos új gén jelenlétével kell számolni. Nem elhanyagolható, hogy egy transzgenikus növény engedélyezési eljárása során ilyen veszélyeket is megvizsgálnak, míg egy hagyományos fajta esetében ilyesmiről szó sincs. A gazdák a történelem során folyamatosan újabb és újabb növény fajtákat termesztettek, és az allergia sosem jelentett számukra igazán problémát. A transzgenikus növények idézhetnek-e elő allergiát a fogyasztókban? Ha a fogyasztó nem allergiás a nem transzgenikus növényből származó termékekre, teljesen valószínűtlen, hogy allergiát kap ugyanannak a fajtának a genetikailag módosított változatától. Sok esetben a fogyasztóhoz csak a növényekből származó készítmény, mint például olaj vagy cukor jut el, ami teljesen megegyezik a transzgenikus illetve nem transzgenikus növény esetében. Ugyanakor ki kell hangsúlyozni, hogy a genetikai módosítás minden esetben egy vagy néhány ismert gén beültetését vagy módosítását jelenti, melyek esetleges allergén hatása könnyen tesztelhető és kiszűrhető. A transzgenikus növények illetve származékaik fogyasztása esetén jobban garantálható, hogy az nem okoz allergiás reakciót, mint egy új növény fogyasztása. A globalizáció eredményeképpen ma sokkal több olyan élelmiszernövény vagy belőlük készített termék jut el hozzánk, amely messzi földről származik, mégsem jelent tömeges problémát az ilyen termékek számlájára írható allergia. Hogy mindkét oldalt láthasd, most nézz meg egy rövid dokumentumfilmet, amelyben amerikai gazdák beszélnek a genetikailag módosított ételek veszélyeiről és a "természetes gazdálkodás" fontosságáról: Át tudják-e adni a transzgenikus növények a génjeiket az őket fogyasztó embereknek vagy állatoknak? Mikor az emberek vagy állatok természetes eredetű élelmiszert fogyasztanak, növényi, állati vagy mikrobiális eredetű gének millióit eszik meg, és ez sohasem jelenti, hogy ezek a gének be is kerülnek az emberek genomjába. A sejtjeink komplex természetének köszönhetően annak a valószínűsége, hogy a tápanyaggal szervezetünkbe jutott gének bekerülnek génállományunkba gyakorlatilag nulla. Mindez érvényes a nem transzgenikus növény tízezer génjére és a genetikailag módosított növények egy-két extra génjére is. A transzgenikus élelmiszerek okozhatnak-e antibiotikum rezisztenciát? Ahogy a bevezetőben említettük, a transzgenikus növények előálítása során sokszor alkalmaznak olyan géneket, amelyek a transzformált sejtnek antibiotikum, mint például kanamicin rezisztenciát kölcsönöznek, és ezzel teszik lehetővé az antibiotikum rezisztenciát hordozó sejtek illetve a belőlük regenerált növények szelekcióját. Az antibiotikum rezisztenciát hordozó növények táplálkozási célra történő felhasználása során vetődött fel az a kérdés, hogy az antibiotikum rezisztencia gén bekerülhet-e az emésztő rendszerben élő baktériumok genomjába. Annak a valószínűsége, hogy egy ilyen esemény megtörténjen nagyon kicsi, mivel egy sor gyakorlatilag lehetetlen esemény megvalósulását feltételezi. Ilyen feltétel lenne a rezisztencia gén degradációjának megakadályozása, a gén spontán felvétele egy bakteriumba és a gén hibamentes expressziójának biztosítása.
Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy manapság az antibiotikum rezisztenciáért felelős gének nagyon gyakoriak körülöttünk. Kiszámították, hogy egy egészséges ember szervezetébe egy normál környezetben naponta 1.200.000 természetes kanamicin rezisztenciát hordozó baktérium kerül be. Jóval nagyobb annak a valószínűsége tehát, hogy ezeknek a természetes úton bejutott baktériumoknak a kanamicin rezisztenciája átkerüljön az emésztő rendszerünkben élő baktériumokba, mint hogy egy megemésztett növényi sejtből. Habár semmiféle adat nem utal arra, hogy az antibiotikum rezisztencia gének egészségügyi problémát jelenthetnének, ma már rendelkezésre állnak olyan alternatív szelekciós módszerek, amelyek alkalmazása esetén az antibiotikum rezisztencia használata kikerülhető. Mennyire fontosak a transzgenikus növények a világon? Az ISAAA egy olyan intézmény, ami a genetikailag módosított organizmusok elterjedését regisztrálja. Az ISAAA szerint 2007-ban a transzgenikus növények vetésterülete 12%-al, 12,3 millió hektárral volt nagyobb, mint a 2006-os évben, és elérte a 114,3 millió hektárt. A transzgenikus növényeket legnagyobb mennyiségben termesztő országok a következők: USA (57,7 millió hektár), Argentína (18 millió hektár), Brazília, Kanada és India. Jóval kisebb az európai országok részesedése, ahol a sort Spanyolország vezeti, 75148 hektárral. Az új Európai Uniós tagállamok közül a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában folyik GM kukorica termesztés.
A leggyakrabban termesztett transzgenikus növény a szója, kukorica, gyapot, és a repce. A mezőgazdasági termelők által leginkább alkalmazott genetikai módosítás a herbicid rezisztencia és a rovarkártevőkkel szembeni ellenállóképesség. Európai helyzetkép![]() Ki engedélyezi az új transzgenikus növényfajták termesztését? A genetikai módosítás engedélyezése az EU 2001/18. számú irányelve és a 1829/2003. számú szabálya alapján történik, amennyiben az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal tudományos bizottsága pozitív értékelést ad. Az Európai Unióban az engedélyt a tagállamok megfelelő szervezeteinek küldötteiből létrehozott Szakbizottság többségi szavazatával adja meg. Ha nincs meg a szükséges szavazatarány, akkor a következő döntéshozatali szerv a Miniszterek Tanácsa, és ha itt sem születik megfelelő eredmény akkor az Európai Bizottság hozza meg a döntést. Melyek az Európában jóváhagyott genetikai módosítások? A transzgenikus növények termesztéséhez először a genetikai módosítás európai engedélye szükséges, majd ez alapján lehetséges a módosítást hordozó egyes növényfajták regisztrálása és termesztése. Az EU országaiban az alább felsorolt genetikai módosítások kereskedelmi célú felhasználása engedélyezett.
Jogos-e egy genetikai módosítás szabadalmaztatása? A törvény megengedi azon találmányok szabadalmaztatását, amelyek olyan genetikai módosítást tesznek lehetővé, amely egy termesztett fajta tulajdonságát kedvezően befolyásolja. A szellemi tulajdon védelme a tulajdonjognak egy olyan specifikus fomáját képezi, amely az emberi kreativitásból származó termékekkel kapcsolatos jogokat védi. Az ilyen jogi eszközök közé sorolhatók a szabadalmak, a szerzői jogok, a márkák, a kereskedelmi titkok és a nemesítőknek a termesztett fajtákkal kapcsolatos jogai. Ami a termesztett növényfajtákat illeti, az EU-ban nem alkalmaznak szabadalmat, mert a nemesítésből származó jogokat specifikus törvények védik, melyek némileg hasonlítanak a szabadalmakhoz, de attól egyértelműen megkülönböztethetőek. Ezek a jogok figyelembe veszik a nemesítés jellegéből származó tulajdonságokat, amelyek eltérnek az ipari találmányoktól, és magában foglalják például a laboratóriumi és szabadföldi kísérleteket vagy a földművesek érdekében a jogok korlátozását. Ugyanakkor a szabadalmak és a növénynemesítés jogainak vé delme időben korlátozott, és a köz érdekében kötelező a licencek létrehozása, hogy a monopóliumok és az ellátási problémák kialakulását el lehessen kerülni. Emellett létezik egy, a kötelező licenc engedélyek kiadását ellenőrző rendszer, ami azokban az esetekben fontos, amikor a biotechnológiai szabadalmak tulajdonosai és a nemesítők között érdekellentét alakul ki, viszont mindkét félnek kölcsönösen szüksége van a másik szabadalmakkal vagy nemesítői jogokkal védett eredményeire. Ezek a körülmények garantálják a találmányoknak a köz érdekében történő széleskörű alkalmazhatóságát, anélkül, hogy a feltalálók érdekei sérülnének.
A genetikai módosítások és a növényfajták védelmének keretét a Biológiai Sokféleség Egyezmény és a Növénynemesítési Egyezmény (az angol név rövidítése alapján UPOV, Párizs 1961, módosítva Genfben 1972, 1978 és 1991 dátummal), valamint az 1998-ban megkötött a Biotechnológiai Szabadalmak Harmonizációját lehetővé tevő Európai Szabályozás adja meg. (Ironikus módon előfordulhat, hogy akik az alapján ellenzik a transzgenikus növények termesztését, hogy azokat nem természetes úton, hanem direkt emberi beavatkozással állították elő, sokszor olyan érveket használnak, amelyek azok szabadalmaztatását segítik, hiszen éppen azt hangsúlyozzák ki - a találmány ember által létrehozott, újszerű mivoltát - ami inkább előbbre viszi, mint hátráltatja a szabadalmat.) Szójegyzék
Allergia: Az allergia egy immunológiai reakció, amelyet az allergénnek nevezett anyagok váltanak ki, amelyek az embereket és állatokat körülvevő számos természetes és mesterséges anyagban, termékben megtalálhatóak. Transzgenikus növények: Növények, melyek genomjába géntechnológiával idegen gént (transzgént) juttatnak be, amely aztán integrálódik, működik és öröklődik. Irodalmi forrás:
Most, hogy már mindent tudsz az alapokról, olvass friss híreket, esetleg ismerkedj meg a GMO leggyakoribb alkalmazási területeivel, vagy ha kétségeid támadtak e technológia biztonságával kapcsolatban, látogass el a Biztonság című aloldalra.
| |||||