![]() |
|||||||||||||||||||||||||
A GM termények élelmiszer- és takarmány biztonságaA GM növények termesztésének 16 éves távlatában már biztosabban meg lehet ítélni a hosszú távú hatásokat. 2011-ben a 160 millió hektár területből 158,54 millió hektáron 4 növényt vetettek a világban (James, 2011). 16 év alatt összesen 1257 millió hektáron kerültek GM növények elvetésre. Megtartva a fenti arányokat és átlagterméssel számolva kikalkulálható a megtermelt élelmiszer, takarmány mennyisége.
A számokból látható, hogy több mint 3 milliárd tonna szója és kukorica került felhasználásra takarmányként, élelmiszerként az elmúlt 16 évben, miközben a tanulmányozott szakirodalomban nem lehetett aggodalmat keltő írásokat találni ezzel kapcsolatos humán egészségügyi problémákról vagy tömeges megbetegedésről a takarmányozott állatok körében. Az Európai Unióban élelmiszerként és takarmányként engedélyezett GM termékek biztonságát az Unió szigorú kockázat értékelési rendszere szavatolja, amelynek központiszerve az EFSA (European Food Safety Authority-Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság). Az EFSA az EU tagállamok illetékes hatóságaival, szakértőivel együtt hozza meg a támogató vagy elutasító döntést egy-egy GM szervezet illetve az abból származó termékek engedélyeztetésével kapcsolatban. Pozitív környezeti hatásokJames (2011) szerint 1996 és 2010 között a géntechnológiával nemesített növények hozzájárultak az élelmiszer-biztonsághoz, a mezőgazdasági termelés fenntarthatóságáhozés az éghajlatváltozás lassításához. Ez idő alatt a növénytermesztés által előállított érték 78,4 milliárd dollárral nőtt, 443 millió kilogrammal kevesebb növényvédőszer hatóanyag került felhasználásra, és csak 2010-ben 19 milliárd kilogrammal csökkent a szén-dioxid kibocsátás, ami körülbelül 9 millió gépkocsi éves szén-dioxid kibocsátásával egyenlő. GM növények híján 91 millió hektárral nagyobb területen kellett volna növénytermesztést folytatni. Feltételezett negatív környezeti hatások A témával foglalkozó híradásokban a legtöbb beszámoló, vita a feltételezett környezeti hatásokkal foglalkozik. A környezeti hatások egyik lehetséges formája a nem célzott szervezetekre gyakorolt hatás. A célzott szervezetek azok, amelyekre a genetikai módosítás kifejlesztésre került, amennyiben valamilyen növényvédelmi célú GM növényről van szó. Célzott kártevő lehet a kukoricában például a kukoricamoly, vagy a nagy károkat okozó kukoricabogár. Gyomirtó szer ellenálló képesség esetén a célzott kártevők a gyomnövények. A GMO Safety honlapon például találunk egy interjút valamint egy videót Mechthil A másik problémakör, amely az utóbbi időben egyre inkább a figyelem központjába kerül a célzott szervezetek rezisztenssé válása. Ez kevésbé környezeti, mint gazdasági kérdés. A rezisztencia kialakulhat a rovarkártevőkben az ellenük kifejlesztett GM tulajdonságokkal szemben vagy a gyomokba A Weedscience honlap szerint azonban a gyom rezisztencia kialakulása nem a GM növények termesztésével kezdődött, hanem a mezőgazdasági kemizálás velejárója volt.
Kételyek a GM szervezetek biztonságával kapcsolatbanSzámos tanulmány, publikáció jelent meg, amely megkérdőjelezte a GM szerve Alábbiakban linkeket találhatsz, témákra különválogatva, melyek mind egy-egy általam fontosnak vélt cikkhez vezetnek. (Angolul tudók előnyben; emiatt elnézést kérek!) ![]() - Takarmány biztonság -
- Környezeti biztonság -
- Élelmiszer biztonság -
Maradva egy kicsit még az élelmiszer biztonság témájánál, érdekességképpen válogattam 1-2 videót, melyekben legfőképp géntechnológia-ellenes vélemények hallhatók. Meglepődve tapasztaltam, hogy főleg az ellenoldal képviselteti magát az összes talált videóban. Felhasznált irodalmi források: James, C. (2011): A géntechnológiával nemesített (GM) növények helyzete a világban: 2011 Lauber, É – Polgár L. – Darvas B. : A MON 810-es kukorica pollene és a védett lepkék. Darvas B. (2006): Mezőgazdasági géntechnológia. Elsőgenerációs GM növények. Budapest 2006. pp. 39-43. Bővebben érdekel a biotechnológia alkalmazása? Olvass tovább. |