iparibio

Az agrár- és élelmiszeripari biotechnológiát nevezzük együttesen zöld biotechnológiának.

(A témáról bővebben már az Alkalmazás aloldalon olvashattál, illetve gyakorlatilag az egész weboldalon is, ahol a fókusz leginkább a Biotechnológia mezőgazdasági alkalmazásán van.)


bug

A zöld biotechnológia a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban hasznosított mikroorganizmusok, növények és állatok szaporodásának, valamint genetikai programjának megváltoztatását és az így kialakult új képességek technológiai alkalmazását jelentik.

Az alkalmazási területektől függően a BNTP (Biotechnológiai Nemzeti Technológiai Platform) az alábbiakat sorolja az Agrár- és Élelmiszeripari (azaz Zöld) biotechnológia alá:

  1. Növénybiotechnológia: [1] Marker asszisztált szelekció (MAS) - genotípus alapján történő szelekció, amely a kívánt tulajdonságot kódoló génnel szoros kapcsoltságban lévő ismeretlesunflowern lokuszokat a markerek (jelölő) alapján azonosítja; [2] Mikroszaporítás - növények különböző vegetatív (testi) szerveinek, szöveteinek és sejtjeinek tenyésztése steril kontrollált körülmények között; [3] Genetikai módosítás - a bejuttatott gén beépül a gazdaszervezet vagy sejt, szerv genomjába, működik, fehérjét termel, és öröklődik; [4] Agromikrobiológia - molekuláris növénydiagnosztika. [5] Talaj biotechnológia - olyan mikrobiológiai rendszerek fejlesztése, melyek komplex megoldásokat nyújtanak a mezőgazdaság és a környezetvédelem területén, és természetes módon biztosítják a talajok tápanyag szolgáltató képességét és javítják a termékenységét.
  2. Állatbiotechnológia: [1] Embrió technológiák - mesterséges megtermékenyítés és ondómélyhűtés, embrió átültetés és mélyhűtés, in vitro embrió előállítás, embriómanipuláció és klónozás, genetikai elemzés és gaméta ivar vizsgálat. [2] Molekuláris állatdiagnosztika és marker asszisztált szelekció (MAS)
  3. Élelmiszeripari biotechnológia: [1] Élelmiszerbiztonság monitorozás - DNS és immunoassay technológiák az élelmiszerekben található toxinok kvalitatív és kvantitatív meghatározására. [2] GMO nyomonkövetés - a táplálékláncban megjelenő GMO minőségi és mennyiségi kimutatása molekuláris diagnosztikai módszerekkel.

Forrás: BNTP


leaf_butterfly


Vissza a lap tetejére

Zöld biotechnológiához kapcsolódó kutatási projektek

(a DEAK Zrt. portfóliójában):

deak

A DEAK Zrt. Zöld Biotechnológiai divíziójának közreműködésével folyó fejlesztések elsősorban az élelmiszerbiztonsághoz és minőséghez kapcsolódnak. Ezek a kutatások jelentősen támaszkodnak a dél-alföldi régió ­– és ezen belül elsősorban Szeged – kutatási intézményeinek, vállalkozásainak tudományos eredményeire, tapasztalataira, infrastruktúrájára.


1. Élelmiszerfejlesztés alprojekt:

Az alprojekt keretében kutatóink – élelmiszeripari vállalkozásokkal együttműködve – healthyfoodkülönböző funkcionális (egészségvédő vagy betegségség-megelőző jellemzőkkel rendelkező) és diétás (rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag) élelmiszereket és gyártásukhoz felhasználható alapanyagokat fejlesztenek ki elsősorban fenilketonúriások, lisztérzékenyek, illetve cukor- és vesebetegségben szenvedők részére. Emellett saját megvalósításban élelmiszerbiztonságot növelő technológiák kifejlesztésére is sor került. (További részletek)

2. Növényanyag javítása alprojekt : Az alprojekt célja a fajtaelőállító nemesítés, a vetőmag feldolgozás korszerűsítése, a búza fuzáriummal szembeni rezisztenciájának fokozása, illetve új növénytermesztési technológiák kidolgozása és elterjesztése. (Részletek)

3. A növények adaptációs képességét és a környezet védelmét szolgáló fejlesztések alprojekt: Az alprojekt keretében a divízió kutatói részt vettek például aszálytűrő növények nemesítésében, illetve növényi eredetű detoxifikáló enzimek és ezeket hasznosító technológiák kifejlesztésében. (Részletek)

4. Csúcstechnológiai K+F szolgáltatások: A DEAK Zrt. kapcsolatban áll olyan nemzetközileg is elismert genomikai kutató laboratóriumokkal, amelyek közreműködésével teljes körű kutatási szolgáltatásokat tud nyújtani a kapilláris alapú, valamint az ún. "új generációs" DNS/RNS szekvenálást, fehérje szekvenálást, illetve metabolit és génkifejeződés analízist igénylő partnereinek. [Ipari együttműködés keretében az elmúlt időszakban fehérjetermelést és tisztítást is végeztek.] (Részletek)



Ha felkeltettem az érdeklődésedet, és esetleg még többet megtudnál a DEAK Zrt. munkásságáról, nézd meg az alábbi kb. negyedórás rövidfilmet.



Lapozz tovább az ipari szintű biotechnológiai felhasználáshoz.


Vissza a lap tetejére