![]() |
|||||
Napjainkra egyre elterjedtebb a szakirodalomban a dinamikusan fejlődő biotechnológia felosztása az alábbi 3 fő területre:![]() az ipari-környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó fehér biotechnológia, a nagyobb terméshozamot, rezisztens fajtákat megcélzó, agrár- és élelmiszer témákkal foglalkozó zöld biotechnológia, illetve az egészségügyi vonatkozású, terápiás és diagnosztikai célú piros vagy vörös biotechnológia. (Ritkán külön kék biotechnológiának nevezik a víz és tengeri biotechnológiát.) További komplexitást ad, hogy a különböző alkalmazási területeket nem lehet minden esetben egyértelmű határvonalak mentén elválasztani egymástól. Van néhány, melynek besorolása nem egyértelmű: ilyen az állategészségügy (piros vs zöld?) vagy a környezetvédelem (fehér vs zöld?), stb.
A biotechnológia alkalmazásának e diagrammos ábrázolásához alapot egy interneten talált kép szolgáltatott. Mi fán terem az általában vett BIOTECHNOLÓGIA?A biotechnológia definiálása, meghatározása nem könnyű; minden definíció a ![]() Érdekes módon a Biotechnológia kifejezés magyar találmány - egy polihisztor magyar mérnök, Ereky Károly találta ki, és vezette be 1919-ben. Ő akkor így definiálta a fogalmat: "Biotechnológia minden munka, amellyel alapanyagokból termékeket állítunk elő élő organizmusok segítségével." Ezt a korát messze megelőző "jó" definíciót Ereky azzal is megtetézte, hogy szerinte a kőkorszak és a vaskorszak mintájára majd egyszer egy bio-korszak is eljön. Sokak szerint ma már jócskán e korban élünk.. (Sevella Béla, 2009, p 2.) Az esetleges félreértések elkerülése végett gyorsan tisztázzuk a biotechnológia és a géntechnológia egymáshoz való viszonyulását! Általában a biotechnológia alatt a géntechnológiát értjük, (amikor géntechnológiáról van szó,) de a biotechnológia hagyományosan szélesebb tevékenységet jelent. Talán a legegyszerűbben úgy mondhatnánk, hogy minden géntechnológia biotechnológia, de nem minden biotechnológia géntechnológia. :) Fehér biotechnológia![]() Az ipari-környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó biotechnológiát összefoglaló néven fehér biotechnológiának hívják és az ipari, valamint a természeti folyamatok e Piros biotechnológia![]() Domináns szerepet játszik a tudományágon belül; a fejlesztések háromnegyedét ez az ágazat Zöld biotechnológia![]() A biotechnológia ezen ágának (weboldalam központi témájának) elsősorban a harmadik világ fejlődésével együtt járó élelmiszerhiány leküzdése, illetve a megnövekedett szükségletek kielégítése a célja. Ehhez nagyobb terméshozamú és rezisztens növényfajtákat kell létrehozni, melyek lehetőleg jól viselik az adott terület időjárási viszonyait is. Legtöbbet a hideg- és szárazságtűrő, valamint kórokozókkal szemben ellenálló növényekről hallani. Az utóbbi időben azonban a kutatások egyre inkább az emelt tápértékű (például vitaminokat is termelő) fajták irányába fordult. A tudósoknak minden esetben szem előtt kell tartaniuk az élelmiszer-biztonság fontosságát, ugyanakkor vitathatatlan, hogy ezen a téren Soha korábban nem költöttek annyi pénzt vizsgálatokra, mint ezen a területen, és már évtizedek óta milliók termelik, fogyasztják ezeket a termékeket. Az egyes fejlett nyugati országok népességcsökkenése mellett évente körülbelül 80 millió fővel nő a Föld immár hétmilliárdos lakossága, miközben a termőterületek mennyisége csökken, minősége romlik. A növények nem csak az élelmezésben, hanem az energiaszükségletek kielégítésében is nagy szerepet játszha Az úgynevezett energianövények kifejlesztése jelenleg is nagy erőkkel folyik, ezek szakértők szerint a jövőben könnyen kiválthatják többek között az autók üzemanyagait is. Mostanában fellángoltak viták ezen a téren a kukorica árának növekedése miatt, melyet részben a bioetanol-gyártással magyaráztak. Ennek azonban a jövőben nem lesz jelentősége, mert pár éven belül képesek leszünk cellulózból közvetlenül üzemanyagot gyártani, így nem kell e célból gabonát felhasználni. ![]() A lapon megjelenő szöveg forrása: Piros, fehér, zöld biotechnológia Tudj meg még többet a mezőgazdasági-, ipari- és gyógyászati biotechnológiáról. |