Üdvözöllek az oldalamon!

en

A nevem Czepó Beáta és ez itt a diplomamunkám..

..legalábbis egy része. Pontosabban a fele.

Néhány évvel ezelőtt hallottam először a géntechnológiáról és a genetikailag módosított szervezetekről. Nagyon érdekesnek és egyben rejtélyesnek találtam a témát. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, és számos vita, sőt botrány is kerekedett a hazai GMO engedélyeztetés kapcsán. Tudnivaló, hogy Magyarországon elképesztően nagy az ellenállás a géntechnológiával szemben, de bevallom, sosem értettem, miért. Hogy miért ilyen nagy. Aztán rájöttem. A legnagyobb probléma, hogy nem tudunk eleget erről a technológiáról, sőt mi, hétköznapi emberek, általában szinte semmit.

Ezen a hiányosságon szeretnék ezzel a honlappal egy picit változtatni.

Nem szeretnék se állást foglalni, se meggyőzni bárkit is. Egyszerűen szerettem volna egy helyen összegyűjteni mindazt, amit érdemes egy átlagembernek is tudnia a géntechnológiáról.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, kérlek olvass tovább! :)

 

patent_pending

(a kép forrása: http://media.treehugger.com/assets/images/2011/10/gmo-patent-pending-01.jpg)

Íme egy rövid bevezetés a témához:

Az 1980-as évek elején indult el a növénynemesítés egy alapjaiban új irányzata, a növények genetikai kódjának géntechnológiai eszközökkel történő módosítása. Korábban a nemesítők rokon fajokat alkalmaztak a tulajdonságok módosításához, vagy kémiai, besugárzásos módszerekkel indukáltak mutációkat, változásokat. A géntechnológia ezzel szemben, a DNS molekula építőelemeinek azonosságát kihasználva rendszertani szempontból távoli fajok génjeit is alkalmazhatja új tulajdonságok megjelenítéséhez.

Az első genetikailag módosított növények 1995-96-ban kerültek termesztésbe, majd gyors növekedésnek indult a terjedésük, aminek eredményeképpen 2008-ban már 125 millió hektáron alkalmazták őket, elsősorban az amerikai kontinensen.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Az ember életében a legtöbb új dolog, eljárás bevezetése az egészséges óvatosság miatt gyakran nehézségekkel jár. Ráadásul az élelmiszereknél vélhetően az emberek még kevésbé nyitottak az újra, még inkább ragaszkodnak a megszokotthoz, még ha az esetleg egészségtelen is, mint például a túl zsíros vagy fűszeres ételek fogyasztása. A genetikailag módosított növények megjelenése pont ezt a hagyományosan egyik legérzékenyebb területet, az élelmiszer termelést, fogyasztást érinti.


A globális kereskedelmi láncok, az áruk világméretű szabad áramlása miatt elkerülhetetlen a genetikailag módosított termények megjelenése Magyarországon. Sőt elképzelhető az, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességének fenntartása érdekében fontos lehet ezeknek a növényeknek a gyakorlati alkalmazása.

Az újhoz, újításokhoz való viszonyulásban minden esetben meghatározó a témával kapcsolatos ismeretanyag és annak minősége.

E honlap célja segíteni az érdeklődőt a tájékozódásban és az objektív alapokon történő véleményalkotásban a géntechnológia gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban, különös tekintettel a biztonságra.


Lépj kapcsolatba velem és kérdezz bátran!


Szeretném leszögezni, hogy bár a lehetőségeim szerinti legnagyobb gondossággal jártam el az oldal összeállítása közben, ettől még előfordulhatnak szerkesztői pontatlanságok, sőt nem zárható ki a tárgyi tévedés sem. Mindezzel együtt véleményem szerint ez a honlap alkalmas lehet a GMO-ról szóló alapismeretek megszerzésére.



Lapozz tovább az Alapok vagy az Alkalmazás című oldalamra, hogy többet megtudhass a géntechnológia alapjairól, az alapfogalmakról illetve a leggyakoribb felhasználási módokról.


Vissza a lap tetejére