Kezdőlap
Torták
Sütemények 1
Sütemények 3
Muffinok
Élesztős tészták
Zsírban sűlt tészták
Lángosok
Pizzák
























|
Sütemények 2.
01-Amaretto kekszek
Hozzávalók kb. 150 darabhoz:
300 g hámozott, darált mandula
1-2 evőkanál Amaretto likőr (mandulalikőr)
2 friss tojásfehérje
500 g porcukor
Elkészítés:
A mandulából, az Amarettoból, a
tojásfehérjéből és 480 g porcukorból
tésztát gyúrunk. A sütőt 150oC-ra
(gázsütő 1. fokozat) melegítjük. A
tésztát nagy, vagy közepes lyukú
habzsákba töltjük, és egy
alufóliával bélelt (az
alufóliáról könnyebben elválik a
megsült sütemény) tepsire cseresznye
nagyságú golyókat nyomunk. Előmelegített
sütőben 25 percig sütjük. A kekszecskéket
még melegen megszórjuk a maradék porcukorral.
Megjegyzés: Darabonként kb. 25 Kcal, fehérje: 1 g,
zsír: 1 g, szénhidrát: 3 g
Tipp: a golyócskákat kézzel is készíthetjük, ha a kinyomáshoz
túl keményre sikerülne a tészta! Letöltés
itt!
02-Beigli
1 kg liszt,
20 dkg vaj vagy margarin,
15 dkg zsír,
60 dkg cukor,
1 dkg élesztő,
2 tojás,
2 dl tej,
só,
40 dkg mák,
40 dkg dió,
10 dkg mazsola,
fél citrom,
4 dkg búzacsíra vagy zsemlemorzsa
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal,
zsírral és 8 dkg cukorral. Az élesztőt 2 dl
langyos, cukros tejben felfuttatjuk, és a
tésztához vegyítjük, hozzáadunk
még egy tojást, késhegynyi sót. Az
egészet jól összegyúrjuk és hideg
helyen néhány órán át
pihentetjük. Utána 6 egyenlő részre osztjuk,
és cipókba formáljuk, majd téglalap
alakúra kinyújtjuk. Hármat mákos,
hármat diós töltelékkel töltünk meg
úgy, hogy a sűrű tölteléket lapos késsel
egészen a tészta széléig kenjük, a
keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t visszahajtunk a
tésztából, és felsodorjuk. Gyengén
kizsírozott tepsibe rakjuk a megtöltött bejgliket,
tojással megkenve fél óráig meleg helyen
tartjuk, ismét megkenjük, és ezúttal hideg
helyre tesszük addig, amíg a tojás megszárad.
Mérsékelten meleg sütőben, kb. 35-40 percig,
sütjük. Így szép márványos lesz.
Máktöltelék:
26 dkg cukorból 2,5 dl vízzel szirupot főzünk, amellyel leforrázzuk a mákot,
majd hozzákeverünk 5 dkg megtisztított mazsolát, kevés reszelt citromhéjat
(esetleg 1-2 hámozott, reszelt almát, ettől lazább lesz a töltelék).
Diótöltelék: 22 dkg cukorból 2 dl vízzel szirupot főzünk és az őrölt
dióra öntjük. Hozzáadjuk a megtisztított mazsolát, reszelt citromhéjat,
és 4 dkg zsemlemorzsát, vagy búzacsírát. Letöltés
itt!
03- Csokis szivek
Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
15 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
30 dkg liszt+a nyújtáshoz
fél teáskanál sütőpor
4 dkg kakaó
15 dkg hideg vaj
2 tojás
10 dkg fehér csokoládé tortabevonó
3 evőkanál csokoládéforgács
Előkészítés: Nagy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt 180
fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A cukrot, a
vaníliás cukrot, a lisztet, a sütőport, a
kakaót, a vajat és a tojást gyors mozdulatokkal
összedolgozzuk. Lisztezett deszkán 3-5 mm
vastagságúra kinyújtjuk, és nem túl
nagy szíveket szaggatunk ki. A tepsire rakosgatjuk, és a
sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen
kihűlni. A fehér tortabevonót a csomagoláson
olvasható utasítás szerint felolvasztjuk,
és ecsettel a szívekre kenjük. Megszórjuk
csokoládéforgáccsal, és hagyjuk teljesen
megszáradni. Díszes dobozba rakjuk, és így
ajándékozzuk.
Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva Letöltés
itt!
04- Csokoládés szalámi
Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg háztartási keksz
20 dkg mandula vagy dió
20 dkg csokoládé
5 dkg + 4 dkg vaj
2 púpozott evőkanál kakaó
20 dkg porcukor
3 tojássárgája
2 púpozott evőkanál kristálycukor
Előkészítés: A kekszet
apróbb darabokra tördeljük. A mandulát vagy
diót durvára vágjuk. A
csokoládétojást, -nyuszit
összetördeljük, gőzfürdőben vagy
mikrohullámú készülékben
felolvasztjuk, beledobunk 5 dkg vajat, és még 1 percre a
gőzfürdőre vagy mikrohullámú
készülékbe visszatesszük. A kakaót
átszitáljuk.
Elkészítése: A vajas csokoládét simára keverjük, majd a porcukorral
habosra verjük. Egyenként beledolgozzuk a tojássárgákat. A csokoládés
masszát a keksszel összegyúrjuk, és vizes kézzel 3-4 cm vastag hengerekké
formázzuk. Egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megkeményedjen.
A mázhoz a kakaót a cukorral és 3-4 evőkanál vízzel simára keverjük,
kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és beledobunk 4 dkg vajat.
A hengereket bevonjuk vele, visszatesszük a hűtőszekrénybe, és hagyjuk
megdermedni. Közvetlenül tálalás előtt vizes késsel 3 cm vastag szeletekre
vágjuk. Ha marad, a hűtőszekrényben tároljuk. Letöltés
itt!
05-Földimogyorós borzaska
Hozzávalók:
5 dkg sózott földimogyoró,
20 dkg liszt,
10 dkg cukor,
10 dkg vaj vagy margarin,
2 tojás,
késhegynyi sütőpor
A díszítéshez:
15 dkg földimogyoró,
porcukor
Elkészítése: Az 5
dkg földimogyorót daráljuk le, és
keverjük össze a többi hozzávalóval.
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre tegyünk
apró halmokat a tésztából. A maradék
földimogyorót mossuk le, szárítsuk meg
és vágjuk apróra. Nyomjuk a sütire, majd
süssük 10-12 percig. Hűtsük le, és forgassuk meg
porcukorban. Letöltés
itt!
06- Fűszeres aprósütemény
Karácsonyra!
25 dkg liszt,
12,5 dkg cukor,
12,5 dkg vaj,
2 tojás,
őrölt szerecsendió,
őrölt fahéj,
őrölt szegfűszeg,
egy csipet szódabikarbóna
Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva
hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk
belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg. Letöltés
itt!
07- Habcsók
Hozzávalók kb. 25 darabhoz:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukor
3 dkg étkezési keményítő
Előkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy nagy tepsit. A sütőt 160
fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A
tojásfehérjéket tiszta tálban, tiszta
habverővel, egy csipet sóval kemény habbá
verjük, közben apránként beleszitáljuk a
10 dkg porcukrot. A hab olyan kemény legyen, hogy ha
késsel belevágunk, a nyoma megmaradjon. A maradék
5 dkg porcukrot elkeverjük az étkezési
keményítővel, habra szitáljuk, és
óvatosan összeforgatjuk. A masszát habzsákba
töltjük, és kisebb „csókokat”
nyomunk a tepsire. A sütő középső rácsán
kb. 15 percig sütjük, majd elzárjuk a sütőt,
és további 2-3 órát a sütőben hagyjuk
száradni.
Letöltés itt!
08- Kávés pralinék
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
1,5 dl tejszín
20 dkg étcsokoládé tortabevonó
1 teáskanál neszkávé
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor a szóráshoz
kb. 30 db csokoládé kávészem
Elkészítés: A
tejszínt felforraljuk, beletördeljük a
csokoládét, és felolvasztjuk benne.
Hozzáadjuk a porkávét és porcukrot. A
krémet a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A krémet
a kézi robotgép keverőspiráljával habosra
verjük, és csillagcsőrös habzsákba
töltjük. A krémet a kis pralinéformákba
töltjük, megszórjuk kakaóporral, és egy
szem csokoládékávéval
díszítjük.
Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 darab: 68 kcal Letöltés itt!
09- Kókuszos-mandulás habcsókok
Hozzávalók kb. 60 darabhoz:
5 tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 mokkáskanál reszelt citromhéj
25 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál rum
40 dkg finomra darált mandula vagy marcipán
A díszítéshez:
10 dkg tortabevonó csokoládé
Előkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 160 C-fokra
(gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásfehérjéből kemény habot verünk, belekeverjük a
porcukrot, a citromhéjat, a kókuszreszeléket, a rumot és a darált mandulát.
A sütőpapírra kanállal, vagy habzsákkal kis kupacokat teszünk, és a
sütőben 15-20 percig sütjük. Kihűtjük. Vízfürdőben felolvasztjuk a
csokoládét, belemártjuk a sütemények egyik felét. Tortarácson hagyjuk
megszáradni.
Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 40 perc múlva
1 darab: 98 kcal Letöltés
itt!
10- Mandulapatkó
24 dkg liszt,
15 dkg vaj,
12 dkg mandula,
3 dkg porcukor,
csipetnyi só
A mandulát megdaráljuk.
A lisztet összegyúrjuk a vajjal, cukorral, csipetnyi
sóval és a darált mandulával. A
tésztát kb. 1 cm átmérőjű hengerré
sodorjuk és ujjnyi hosszúságúra
vágjuk. A kis hengereket patkó alakúra
hajlítjuk és sütőlemezre helyezzük.
Közepesen forró sütőben
világossárgára sütjük. A
sütőlemezen hagyjuk kihűlni, mert melegen könnyen törik.
Ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas
porcukorral meghintve kínáljuk Letöltés itt!
11- Mandulás csillag
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
10 dkg étcsokoládé
2 tojásfehérje
25 dkg cukor
25 dkg darált mandula
2 evőkanál liszt
1 csipet őrölt szerecsendió
2 evőkanál mandulaforgács
Előkészítés:
Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A
csokoládét apró darabokra tördeljük,
és vízfürdőben felolvasztjuk.
Elkészítés: A
tojásfehérjét kemény habbá
verjük, közben beleszitáljuk a cukrot.
Hozzáadjuk a mandulát, a lisztet, a szerecsendiót,
a folyékony csokoládét, és
összedolgozzuk. A tésztát kb. fél cm vastagra
kinyújtjuk, csillagokat vagy más formákat
szaggatunk ki belőle, a tepsire rakosgatjuk, és kb. 3
órát szikkadni hagyjuk. Mindegyik tetejére 1-1
darabka mandulaforgácsot nyomunk. A sütőt 220 fokra
(gázsütő 4. fokozat) előmelegítjük. A
süteményeket a sütőben kb. 8 percig sütjük.
Megjegyzés: Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: Kb. 4 óra múlva
1 darab: 113 kcal Letöltés itt!
12- Mandulás finomság
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
2 teáskanál sütőpor,
15 dkg cukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 tojás,
20 dkg vaj vagy margarin.
Ezen kívül:
6 dkg mandula,
1 tojássárga,
2 evőkanál tej
Elkészítése: A
tészta hozzávalóit keverjük össze,
pihentessük egy órát, majd alufólián
nyújtsuk ki. Tetszőleges formával szaggassuk ki, majd
sütőpapírral bélelt tepsire szórjuk rá
a mandulát, és erre tegyük a formákat. A
tojássárgát keverjük össze a tejjel,
és kenjük a keksz tetejére. 180 fokon kb. 10 percig
süssük. Letöltés
© 2009-2015
Kaszás Csaba
|