Főoldal
A falu története
Földrajzi fekvés
Hagyományok
Lakosság, foglalkozás
a
Református egyház
Önkormányzat
Horváth István költő
Az ózdi kastély
Drogterápiás központ
Testvértelepülésünk: Ózd
Fotoalbum

Linkek Erdélyből

drogterfejlec.gif (56429 bytes)

2005. március 16-án ünnepélyes keretek között nyitották meg a magyarózdi kastély egykori magtárába telepített Terápiás Otthont.

A Bonus Pastor Alapítvány és a Református Mentőmisszió közös programját több éves munka előzte meg. Az alapítvány 1996-tól végez missziós munkát szenvedélybetegek között, elsősorban Kolozs, Hargita és Maros megyében. Céljuk az alkohol-, drog- és játékfüggők rehabilitációja, orvosi és pszichológiai kezelése. A szellemiségében keresztény értékekre épülő szervezet a református egyház szárnyai alatt működik. Az alapítvány több területen fejti ki munkáját: a közvélemény-formálás különböző módszereivel (drogellenes kampányok, iskolákban, gyülekezetekben tartott felvilágosító programok) hívja fel a figyelmet a túlzott alkohol- és drogfogyasztás veszélyeire; a megelőzés érdekében táborokat szerveznek és rendszeres találkozási lehetőséget teremtenek a szenvedélybetegek gyermekeinek; alternatívát akarnak felmutatni a függőséggel szemben. Az évente többször ismétlődő gyógyító táborozásra a szenvedélybetegek valamelyik hozzátartozójuk kíséretében érkeznek. A program a szenvedélybetegség, a függőség leküzdésére irányul. A gyógyulás azonban nem végleges, a kúra nem teszi fölöslegessé a további gondozást. A táborból hazatérve problémák sokaságával találja magát szemben a szenvedélybeteg, ezért az alapítvány csoportokat szervez azokban a helységekben, ahol több "szabadult" él. Így lehetőség van a kölcsönös segítségnyújtásra. Az alapítvány a rászorulók szociális gondjain is igyekszik segíteni, ezen kívül a munkatársak szakképzésére is nagy figyelmet fordít. most, az új épület megnyitásával színvonalas, bentlakásos otthont működtetnek, ahol a betegek – szakszerű segítség mellett – megszabadulhatnak káros szenvedélyüktől. A BPA irányelvei szerint a kezelés sikere nagyrészt a beteg motiváltságán és akaraterején múlik. A terápiában egy Kanadában kidolgozott modell szerint az önsegítés és tanulás módszerét alkalmazzák, amelynek eredményessége közel 60 százalékos. A gyógyszeres kezelést a BPA központjában kizárólag az elvonási tünetek enyhítésére alkalmazzák majd, a gyógyulásnak természetesnek, a változásnak gyökeresnek kell lennie. A magyarózdi központ egyelőre 12 magyar szenvedélybeteg férfi befogadására rendezkedett be, de a központban több férőhely van. A magyarózdi kastély 1997-től van az alapítvány birtokában.

drogterflec.gif (6463 bytes)

 

A drogterápiás központot Magyarózdon a kastély szomszédságában lévő felújított magtár épületében alakították ki. Az épület átalakítása nagyon jól sikerült, bár még koránt sem tekinthető teljesen befejezettnek, ennek ellenére ami elkészült, nagyon tetszetős mind az épületben, mind a közvetlen környezetében. (Megjegyzendő, hogy nagyszerű kilátás nyílik innen a kastélyra, a falura és a környékére.)

Az intézet jelenlegi lakóival először vasárnap reggel a magyarózdi református templomban találkoztunk - ami természetes is, hiszen mint a későbbi látogatásunk alkalmával erről meg is győződhettünk: mindennapjaikban rendkívül nagy szerepe van az imának, a hitnek.

Látogatásunkat egyáltalán nem tekintették tolakodásnak, sőt nagyon kedvesen fogadtak, és nemcsak  megengedték, hogy egy pár fényképet készítsünk, - természetesen a betegekről nem is volt szándékunkban - de ezen túlmenően végig is kalauzoltak az épületben egészen a nagyon hangulatosan kialakított padlástérig.

A vezetőnk - mert ez is hozzá tartozik a terápiához - egy beteg volt, aki részletesen bemutatta az egész épületet. Elmondta, hogyan kezdődik a napjuk, beszélt a tábláikról,  a konfliktuskezelés módjairól, a munkájukról (pl. a konyhában, ahová felváltva vannak beosztva) amit mi is láthattunk. 

Az épületben több olyan alkotást is található - festmény, kopjafa -, amit maguk a betegek készítettek, van olyan, aki már nincs azóta az intézetben.

A vezető elmondta, hogy a Portage nevű terápiás program hat hónapos. Célja a pozitív személyiségépítés és a keresztény értékek elmélyítése. Az otthon egyelőre 12 férőhelyes. Elsősorban alkohol- és drogfüggő szenvedélybeteg férfiakat várnak. A felvételnek feltétele az önkéntesség és a gyógyulási szándék. A jelenlegi lakók mellett még van több szabad hely, lehetőség van arra, hogy táborokat szervezzenek. 

Összességében rendkívül kedvező benyomást szereztünk a magyarózdi drogterápiás központról. Reméljük és bízunk benne, hogy a jövőben több embernek adja vissza egészséges önmagát, erővel, hittel és szeretettel feltöltődve élhetik további életüket.

 


 

 

  Honlap  Tartalom  |  e-mail Webmester