Főoldal
A falu története
Földrajzi fekvés
Hagyományok
Foglalkozás
Református egyház
Önkormányzat
Horváth István költő
Az ózdi kastély

Drogterápiás központ
Testvértelepülésünk: Ózd
Fotoalbum

Linkek Erdélyből
 


Magyarózd ékessége az a kastély, mely a dombtetőn magasodva elsőként  ötlik a faluba látogató figyelmébe. A négy sarokbástyás, francia gótikus stílusú kastélyt Pekri Lőrinc II. Rákóczi Fernc brigadérosa építette francia gótikus stílusban 1682-ben épített kastélyát, melyet 1732-ben újjáépítettek. Szent eredetű olyan vonatkozásban, hogy Pekri a forrói régi templom romjainak felhasználásával építette.

Kis hiján halálát lelte e hajlékban egy alkalommal, amikor a labanc csapatok üldözőbe vették őt és kastélyát éjszaka ostromolni kezdték. Amig a  kisszámú kuruc védők férfiasan ellenálltak az ostromlókinak, addig Pekri a hátsó kijáratnál lóra kapott és elmenekült. Az osztrákok üresen találván a kastélyt dühükben felgyújtották és a négy sarokbástya kivételével felégették.

Később Pekri veje, Radák Ádám építette újjá. Történelmi becsüjét növeli még Pekri Lőrinc felesége, aki nem más, mint Petrőczi Kata Szidónia, az első számontartott magyar költőnő. többek között ebben a kastélyban írta első verseit, hallgatva a fülemüleszót. Ez ódon épületet hajdanán fenyőerdő ölelte körbe, mely nyomtalanul tünt el az idők folyamán. A kastély előtt a fák között egy messze földön híres halastó és park tette festőivé a környezetet.

Utolsó tulajdonosa Teleki Ilona bárónő volt, aki az 1945-ös államosítás után külföldre menekült. Az épületet azután a falu használta, több intézmény muködött: óvoda, iskola, kultúrotthon, a TSZ székhelye stb. Az utóbbi évtizedekben azonban már elhagyottan állt.

Az államosított, majd a rendszerváltás után visszaszolgáltatott birtokot a Franciaországban élő örökös, Jude Mária grófnő a Bonus Pastor Alapítványnak adományozta.   A nyolchektáros birtokon a kastélyon kívül még állt a magtár, a csűr és az istálló. Nem kis munkára vállalkozott a Bonus Pastor, amikor elhatározta, hogy helyreállítja az épületeket. Elsőként a kastélyt fedték újra. A tervek szerint konferenciaközpontot alakítanak ki benne. A magtár felújítását 2003-ban kezdték el. Két éve az istálló és a föld hasznosítására tehénfarmot hoztak létre. A farm megindításához és kifejlesztéséhez két kanadai farmercsalád kölcsönözte szakértelmét és tapasztalatát, akik összesen másfél évre Ózdra költöztek. A farm egyrészt jövedelemforrás az alapítvány számára, másrészt a rehabilitációs munkaterápia egyik helyszíne, továbbá mintagazdaságul szolgál a falu állattartóinak.

Az épületek felújítását főleg külföldi támogatásokból fedezték. A munkálatokat részben saját kezűleg, részben külföldi munkacsoportok segítségével végezték. Az ózdiak is alaposan kivették a részüket az építkezésből. A rehabilitációra szolgáló magtár április 4-étől fogad lakókat.

Ma már mindennek a szép emléke maradt csak fenn. Az épület állaga sajnos egyre inkább romlik várva felújítását és kihasználását.

A magyarózdi Radák kastély falkutatási munkálatok összegzése   >>>>>

A magyarózdi Radák-Pekri kastély központi pincehelyiségének régészeti és művészettörténeti kutatásai >>>>>

Képek >>>>>

Kastélyvizit >>>>>

 

 

 

  Honlap  Tartalom  |  e-mail Webmester