Főoldal
A falu története
Földrajzi fekvés
Hagyományok
Lakosság, foglalkozás
a
Református egyház
Önkormányzat
Horváth István költő
Az ózdi kastély
Drogterápiás központ
Testvértelepülésünk: Ózd
Fotoalbum

Linkek Erdélyből

 
 

 

"Ózd a Maros és a Kis-Küküllő vízválasztó hegyláncolata alatt levő kies hegykebelben igen regényesen fekszik, s szőlő és lomberdők által koszorúzott hegyek keretében a legmeglepőbb képet mutatja" - írta Orbán Balázs, aki Erdélyben tett barangolásai során Magyarózdra is elvetődött. Magyarózd a huszas évekig Alsó-Fehér vármegyéhez tartozott, azt követően alsó felét Torda vármegyéhez, felső felét pedig aq Kis-Küküllőhöz csatolták. Jelenleg Maros megyéhez tartozik.

Valóban festői képet nyújt az a lankás dombokkal övezett völgy, amely Marosludastól húzódik déli irányba hat falut foglalva magába. A völgy végső szegletében található utolsó faluként, 19 km-re Marosludastól Magyarózd település. Továbbhaladva déli irányba a hegy túlsó oldalán már Dicsőszentmárton található 16 km távolságban.   Ebben a világtól elzárt völgyben ősidők óta békés egyetértésben éltek az emberek. Tükrözi ezt a ma is élő szólás: "Ahogy felkel a Nap, a székelyek taszítják felfelé favillával, amíg elér a legmagasabb pontig, Ózdig. Onnan aztán a mokányok húzzák haraggal a hegyeik mögé."

Ha Magyarországról indulunk el Nagyváradon át Kolozsvár felé nemcsak az út minősége miatt lehetünk elégedettek, hanem gyönyörű látványban is van részünk, hegyes-dombos vidéken haladuk át. Nagyváradtól Kolozsvárig kb. három óra az út, ha nem sietünk nagyon. Kolozsváron megcsodálhatjuk Mátyás király szobrát, majd továbbhaladunk Torda felé, melyet fél órai autózás után érünk el.  A nagy történelmi múltú város közelében található egy  különleges  temészeti képződmény, a Tordai hasadék. Tordáról további fél óra az út Marosludasra, ahonnan már nincs messze Magyarózd, mindössze 19 km. 

  Honlap  Tartalom  |  e-mail Webmester