



















|
Hozzávalók:
4 dl sûrû tejföl,
4 tojás,
10 dkg reszelt sajt,
4 dkg vaj vagy margarin,
1 csokor petrezselyemzöld,
2 gerezd fokhagyma,
1 púpozott teáskanál vegeta,
1 késhegynyi törött fehér bors.
|
 |
Kisebb tepsit vagy tûzálló tálat a vajjal vastagon kikenünk. A tejföl savóját
leöntjük. A visszamaradt sûrû tejfölhöz adjuk a megtisztított és összezúzott
fokhagymát, a vegetát és a törött borsot. Jól összekeverjük, majd beleöntjük a
kikent edénybe. A tojásokat megmossuk, ezután óvatosan, hogy a sárgájuk egyben
maradjon, külön-külön (nehogy egy rossz tojás tönkretegye az összes ételt),
egymás mellé rakjuk a nyers tojásokat. (Készíthetjük adagonként is, akkor 4
kikent csészébe osztjuk a fûszeres tejfölt, és mindegyikre egy-egy tojást
teszünk.) Nagy tepsibe, amibe belefér a megtöltött edény, kétujjnyi vizet
töltünk, és az elõmelegített forró sütõbe toljuk. Amikor a víz a tepsiben
gyöngyözni kezd, beleállítjuk a tojásos-tejfölös edényt, és a gõzben addig
pároljuk, amíg a tojásfehérje megalvad, de a sárgája még kissé lágy. Ekkor
óvatosan kivesszük a sütõbõl, a reszelt sajtot egyenletesen rászórjuk, és csak
annyi idõre tesszük vissza (most már a víz nélkül), amíg a sajt ráolvad a
tetejére.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|