2004 Európa Bajnokság

Sebestyén Júlia aranyérmes a mûkorcsolya-Eb-n

2004. február 7., szombat, 17:01 | Utolsó módosítás: 2004. február 9., hétfõ, 15:06

Sebestyén Júlia fantasztikus kûrjével megnyerte a Budapest Sportarénában zajló mûkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságot, s ezzel Magyarország elsõ nõi aranyérmese lett a kontinensviadalok történetében. Az élete elsõ felnõtt világversenyén szereplõ Pavuk Viktória a várakozásokat messze felülmúlva a 4. lett.

Nagy magyar siker a Budapest Sportarénában


A 22 éves Sebestyén elsõként a tripla Salchowot abszolválta, majd következett a tripla Lutz - dupla toe-loop kombináció, s az is hibátlanul sikerült. Az ugyancsak háromfordulatos Rittberger, flip, illetve Lutz sem okozott gondot neki.

Az egyetlen hibát a tripla toe-loop - dupla toe-loop kombinációnál követte el, ugyanis az elsõ ugrás után rosszul fogott talajt, ennek ellenére "rátette" a második ugrást, s hibátlanul meg is csinálta. A dupla Axelt és a csodálatos Biellmann piruettet már ünnepelve fogadta a hazai közönség, s nem hiába, hiszen a magyar klasszis technikai pontszámai 5,5 és 5,9, míg a mûvésziek 5,6 és 5,9 között voltak, s ezzel Sebestyén megszerezte Magyarország elsõ nõi aranyérmét a mûkorcsolya Európa-bajnokságok történetében.

Pavuk - akárcsak a rövidprogramban - ezúttal is hibátlanul ugrotta meg a tripla Lutz - tripla toe-loop kombinációt, pedig versenyen ezt pénteken tudta végrehajtani elõször.

A 18 éves tehetség ezt követõen egymás után az összes ugrásfajtából teljesítette a triplát, és csupán a Salchowba csúszott egy kis hiba. Minden egyes sikeres elemet ovációval fogadott a Budapest Sportaréna közönsége. A kifogástalanul kivitelezett Biellmann piruett már csak "hab volt a tortán".

Az utóbbi tíz év gyõztesei:

1995, Dortmund: Surya Bonaly (francia) 1996, Szófia: Irina Szluckaja (orosz) 1997, Párizs: Szluckaja 1998, Milánó: Maria Butirszkaja (orosz) 1999, Prága: Butirszkaja 2000, Bécs: Szluckaja 2001, Pozsony: Szluckaja 2002, Lausanne: Butirszkaja 2003, Malmö: Szluckaja 2004, Budapest: SEBESTYÉN JÚLIA (magyar)

A pontozóbírók a 7 ezer fõs szurkolótábor legnagyobb örömére 5,4 és 5,8 közötti technikai, valamint 5,3 és 5,7 közötti mûvészi pontszámot adtak Pavuk gyakorlatára, ami a 4. helyre volt elegendõ.

Pavukot a szintén nagyszerû kûrt produkáló, tavaly ezüstérmes Jelena Szokolova tudta megelõzni, aki így bronzérmes lett. A második helyen az ukrán Jelena Ljasenko végzett.

A versenyek ezzel befejezõdtek az Európa-bajnokságon, a gálára vasárnap 14.30 órától kerül sor.

Eredmények:

nõk, Európa-bajnok: SEBESTYÉN JÚLIA 1,5 helyezési pont 2. Jelena Ljasenko (Ukrajna) 4,0 3. Jelena Szokolova (Oroszország) 5,0 4. PAVUK VIKTÓRIA 5,5 5. Carolina Kostner (Olaszország) 7,5 6. Susanna Pöykiö (Finnország) 8,0


Forrás: Origo.hu