2004 Európa Bajnokság

(c) 2004 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.

Sebestyén Júlia Európa-bajnok

A budapesti mûkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság szombati, befejezõ napján Sebestyén Júlia élete legnagyobb sikerét érte el, és az elsõ helyen végzett. Sebestyén a nõi mûkorcsolyázás elsõ magyar Európa-bajnoka, 49 éve nem volt magyar siker.

Ághassi Attila (dejan@mail.index.hu)

2004. február 7., szombat 17:22


Miután a szerdai selejtezõ elmaradt a nõknél a mûkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokságon, csak pénteken léphettek jégre a versenyzõk, köztük Sebestyén Júlia és a még juniorkorú Pavuk Viktória. Mindkét lány élete egyik legjobb futását produkálta, és ennek valamint az orosz Szokolova rontásának az elsõ illetve a harmadik helyet foglalhatták el.

A szombati kûrben tehát igen jó esélyekkel pályáztak az érmes helyezésekre. A hatos finálé második tagjaként Pavuk Viktória futott ki a majdnem zsúfolásig telt Budapest Aréna küzdõterére. Gyakorlata jól sikerült, két egymás utáni triplaugrása valósággal lázba hozta a közönséget. Azonnal az élre is ugrott, de az õt követõ ukrán Ljasenko és az orosz Szokolova megelõzte õt, elsõdlegesen jobb elõadásmódjuknak köszönhetõen.

Ötödikként Sebestyén Júlia következett, aki elõtt megnyílt a lehetõség, ha hibátlanul teljesíti programját, akkor az élre ugorhat, és tavalyi bronzérme után a dobogó legmagasabb fokára állhat. Sebestyén gyakorlata tökéletes volt, azt leszámítva, hogy a tripla Lutz helyett csak kettõt fordult. (Nem kockáztatott, a biztonságra törekedett.) A pontozók közül ennek ellenére heten az elsõ helyre tették - ketten a másodikra, egyvalaki a harmadikra -, ami egyszersmind azt is jelentette, hogy õ állt vezetõ pozícióba. Mivel az olasz Kostner meg sem közelítette az õ kûrjének értékét, a hazai közönség magyar sikert ünnepelhetett.

Sebestyén rögtön a gyõzelme után elmondta: álmodni sem mert az aranyéremrõl, titkon azonban reménykedett abban, hogy érmes lehet. "Csak arra figyeltem, hogy ne rontsak, és hogy a népes szurkolótábort egy kiváló gyakorlattal örvendeztessem meg. Meg sem fordult a fejemben, hogy életem legjelentõsebb sikerét érhetem el. Nagyon örülök, hogy sikerült, köszönöm a biztatást, és a felém áradó szeretet. Hihetetlenül boldog vagyok" - mondta.

Száraz András és Jurek Eszter tanítványa hozzátette: igen sokat dolgozott ezért a sikerért, de megérte. Sebestyén sikere mellett Pavuk negyedik helye is figyelemre méltó teljesítmény, ami egyszersmind azt is jelenti, hogy a jövõ évi kontinensbajnokságon három magyar versenyzõ képviselheti a színeinket.

A Nagy-tesvérpár '55-ös párosbeli sikere után Sebestyén újra aranyérmet szerzett a magyar korcsolyasportnak. Az Európa-bajnokságok 1930 óta íródó történetében a nõk között a tiszaújvárosi kiválóság az elsõ, akinek sikerült ez a bravúr.


Forrás: Index.hu