Guttur / Snarl ("Masterpiece", GigaPower):


3rd party oldalról elképesztõ mennyiségû Dinobot figura jelet meg az elmúlt években. A koncepció sokféle. Voltak G1 stílusú Masterpiece (MP) verziók, voltak a FOC számítógépest játékot idézõk, érkeztek komvinálódó változatok, kicsik és nagyon sõt egész elborult változatok is (a Pretendertõl az autó alt módig, ebbe bele se menjünk). Ennek a hullámnak a csúcsa valószínûleg a Fans Toys és a Gigapower, melyek mindketten alapvetõen a G1-es kinézetet és a MP méretskálát célozzák. A GigaPower talán egy kicsit összetettebb formákat alkalmaz, amitõl azért eléggé el is tér a két széria hangulata egymástól. Emellett divat lett a krómozott festés is a hagyományos mattabb szürke mellett. Ezt a hullámot a Fans Toys (FT) indította el, igazodva anno a Takara által kiadott King Grimlock színvilágához, ám a többiek is mennek utána. Mivel a Fans Toys Dinobotok az eredeti színskálában (és részben a G2-ben) vannak meg, ezért a GigaPower esetében a króm verziókat válaszottam, ahol a fém festés világosabb és ezüstösebb, és egy picit talán részletgazdagabb is.

Az elsõ alanyunk legyen Guttur, azaz Snarl. A csomagolás is nagyon rendben van. A doboz eleje tépõzárral nyitható, így bepiianthatunk a dobozba, ahogy a figura a többi kiadástól eltérõen alt módban található. A doboz különbözõ felületein számos szép rajzolt karakterábárázolást találunk. A ma használt csomagolóanyagok helyett a figurát hungarocell formába illesztették. A tervezõcsapat kreativitását egyébként már a saját logojuk is mutatja: nagyon jól néz ki a cápa formájú "Giga" felirat.

Az alt mód egy robot Stegosaurus, hatalmas, súlyos darab. Robosztusabb valamivel, mint a FT verziója. Az arányai is mások, a felületei valamivel részletgazdagabbak (bár megõrizte a G1 formavilágát) a hátlemezek pedig vízszintes csíkozást kaptak. A FT verzióhoz hasonlóan remekül pózolható, egyedül a farok rész nem mozog fel-le, csak oldalirányba. A hozzá kapott rakéta a láb oldalára tehetõ. Kapunk hozzá sötétített átlátszó elemeket a nyakra és a fejre, mely szintén a G1 verziót idézi. Sajnos ehhez a kiadáshoz nem jártak a "tüzes elemek" melyek a dino szájába és lábai alá tehetõk. A szeme viszont ennek piros, ahogy annak lennie kell.

Az átalakítása nem bonyolult. A FT verzióval ellentétben a dino mellsõ lábak a G1-hez hasonlóan kívül maradnak, nem kerülnek be a robot mód lábszárába. A dino feje viszont igen. Egyéb tekintetben eléggé hasonló az átalakítása. Minden tök jól a helyére kerül, ez is mutatja, hogy minõségi figuráról beszélünk.

A robot mód hatalmas. Még a FT verziónál is nagyobb, ami nyilván nem véletlen, hiszen a FT már piacon volt, mikor a GigaPower elsõ verziója megjelent. Remekül kidolgozott, részletgazdag és kiválóan festett figura. Komolyan, annyi króm van rajta, hogy a sok csillogás már a fotózást is nehezítette. Rendkívül jól pózolható és stabil. Komolyan, egy 30 cm magas, több mint 1 kg tömegû figurát simán be lehet állítani akár Bruce Lee karate pózba is (20. kép). Kapunk hozzá egy csere fejet is, kicsit más arckifejezéssel és kék szemmel. Korrekt, hogy nem spórolnak és könnyen elveszõ körömhegynyi szem-alkatrészeket adnak csak. A rakétavetõ mellett kapunk hozzá egy puskát és kardot is, melyek - ha elemet teszünk beléjük - világítanak is. Ezeket kicsit nehéz fixen beletenni az ujjpercenként külön mozgatható kézfejekbe. Remek figura, én nem versenyeztetném a FT verzióval, mert eléggé más hangulata van.

Ahogy az elején írtam, 3rd party oldalról elképesztõ mennyiségû Dinobot figura jelet meg az elmúlt években. Vannak, akik azt mondják, hogy felesleges is. Én viszont azt mondom, hogy egy ilyen minõségû figura nem lehet felesleges.

Alt mód: 10/10
Alt mód festése: 10/10
Átalakítás nehézsége: 6/10
Átalakítás ötletessége: 6/10
Robot mód: 10/10
Robot mód festése: 10/10

Box art:

Tartalom:

GigaPower és Fans Toys:

Gigapower, G-Creations, Hasbro SDCC deluxe:

Planet X verzió:

Méretarány:

Fejek:

Alt móddal (Fans Toys):

GigaPower és Fans Toys:

GigaPower Graviter, Guttur, Grassor (chrome versions):

Planet X verzió:

Méretarány:

Seibertron galéria- Nem elérhetõ

3rd party Dinobot bemutatók:

Vissza