Technobots: Lightspeed, Nosecone, Afterburner, Strafe, Scattershot = Computron (Takara Unite Warriors, combiner):


Ha jól látom, szégyenszemre ez az elsõ Takara United Warriors combiner bemutatóm. Van mit pótolni. Mint ismeretes, a Takara a Hasbro Combiner Wars figuraszériáját Unite Warriors néven dobja piacra, méghozzá úgy, hogy a figurákat nem egyesével vehetjük meg, hanem egy-egy combinert (öt figurát) összecsomagolva. A csomaghoz nagyon szép igényes csomagolás is jár, a Takara ebben mindig jó volt. A szépen festett borítóképen felhajtva (mágnes rögzíti) feltárul a dupla buborék mögé csomagolt tartalom. A doboz így a figurák késõbbi tárolására is alkalmas. A Takara valahogy több energiát tesz ebbe a szériába is, mint a Hasbro. Ez a figurák igényesebb festése mellett a karakterhûbb figura áttervezéseken is látszik. Tovább növeli az igényességet, hogy a Masteriece figurákhoz hasonlóan gyûjtõi érem is kiadásra kerül hozzájuk, illetve mindegyikhez kapunk egy jópofa rajzot is az átalakítási útmutató hátoldalán (3. kép), ahol éppen az "apjuk" szülinapját ünneplik. A Takara egyébként inkább a képregényes festést követi, míg a Hasbro a G1-es kiadások színeit.

A Technobot team öt tagból áll (G1): Lightspeed, Nosecone, Afterburner, Strafe és Scattershot. Õk alkotják az Autobot combinert, Computront. Haladjunk hát ebben a sorrendben.

Lightspeed: A Takara úgy gondolta, hogy karakterhûbb lenne a figurának inkább a korábbi Wheeljack öntvényt felhasználni, ami már csak azért is jó döntés, mert ezt még korábban nem is dolgozták át. Amúgy egy sportkocsira volt szükség a G1 alapján, de talán ez a verzió karakterhûbb. Emellett a Hasbro verzió festése rettenetes, mint egy kezdeti prototípus darab. Az autó festése itt egységes piros, festett szélvédõvel, és nagyon jópofa a hûtõrács közözz kikandikáló Autobot insignia. Emellett új fejet sem kapunk hozzá a Hasbro-tól, gyakorlatilag egy Streetwise repaint. A Takara viszont egy nagyon jó modernizált G1-es fejet is tervezett hozzá. Két fegyvert kapunk, melyek számos módon rögzíthetõek mind a robot, mind az autó módra, illetve kombinálhatjuk is õket.

Az autó hossza 13 cm, a robot mód 14 cm magas.

Alt mód: 7/10
Alt mód festése: 7/10
Átalakítás nehézsége: 3/10
Átalakítás ötletessége: 5/10
Robot mód: 7/10
Robot mód festése: 8/10

Nosecone esetében a Hasbro gondolom abból indult ki, hogy lánctalpas jármûrõl van szó, annek meg ott van a Combiner Wars öntvények között egy tank (Brawl), hát akkor legyen az, még új fej sem kell. Pedig hát a G1-es nem éppen egy fúrófejes tank, inkább egy bányagép. A Takara itt sem az egyszerûbb utat választotta. Alaposan újratervezte a rendõrségi PSZH alt móddal rendelkezõ Rook-ot és így korrekt lánctalpas bányagépet kapunk. A feje is remekül sikerült és egy hatalmas rugós végû fúrófejet, valamint három fegyvert kapunk hozzá.

Az alt mód hossza 17 cm, a robot mód 14 cm magas.

Alt mód: 8/10
Alt mód festése: 8/10
Átalakítás nehézsége: 4/10
Átalakítás ötletessége: 4/10
Robot mód: 8/10
Robot mód festése: 8/10

Afterburner alt módja már a G1-ben is egy futurisztikus motor volt. Kínálkozott a lehetõség, hogy az új verzióhoz a Takara féle Defensor / Guardian combinerhez kiadott Groove figurát tervezzék át. A Hasbro is így járt el, és a Hasbro verzió festése itt G1 figura-hûbb lett. Az egy másik kérdés, hogy a Takara verzió képregényes színei jobban illenek a kombinált módba, mint a narancssárga Hasbro verzió, és az utóbbiról nagyon hiányzik a motor kerekének a krómozása, amit a Takara nem hagyott ki. Ki-ki eldöntheti, hogy melyik tetszik jobban. A Takara verzióhoz két remekül kidolgozott és festett fegyvert kapunk (a Hasbro verzió Groove fegyvereit kapja), melyeket a motor két oldalára, vagy akár az eltúlzott méretû szélvédõ fölé is tehetünk. A robot mód is remekül néz ki, ahogy Groove is. Itt picit nagy a hátizsák, hiszen több az anyag a motor elejében. A lightpiping remekül mûködik, furamód csak Groove és Afterburner esetében tervezték ezt a funkciót a figurába.

A motor hossza 14 cm, a robot mód 14 cm magas.

Alt mód: 9/10
Alt mód festése: 8/10
Átalakítás nehézsége: 4/10
Átalakítás ötletessége: 5/10
Robot mód: 8/10
Robot mód festése: 8/10

Strafe esetében már a Hasbro is megerõltette kissé magát, és a Superion részeként kiadott Skydive / Air Raid figura újratervezésével készített egy egész pofás ûrsiklót, ezzel igazodva a G1-es hagyományokhoz (kép itt). A Takara ezzel szemben a Bruticus-hoz külön tervezett Blast Off figurát vette alapul (bemutató hamarosan), és tervezte át a felismerhetetlenségig. A végeredmény szerintem mindkét esetben elfogadható, bár a Takara verzió talán különlegesebb. Egy fegyvert kapunk hozzá, ám az ûrhajó két fegyvere is leszedhetõ. A robot mód is nagyon jó, és a boka-artikulációs lehetõség miatt remekül pózolható.

Az ûrhajó hossza 17 cm, a robot mód 14 cm magas.

Alt mód: 8/10
Alt mód festése: 7/10
Átalakítás nehézsége: 4/10
Átalakítás ötletessége: 5/10
Robot mód: 9/10
Robot mód festése: 8/10

Scattershot alt módja egy ûrhajó... mit ûrhajó, egy megtestesült repülõ ágyú. Tulajdonképpen jól hozza a G1-es alt módot. Ebben a tekintetben nincs különbség a Hasbro és a Takara verzió között, az öntvény ugyanaz, csak a festés más. A robot mód viszont új mellkast és térdeket kapott a Takarától, miközben a Hasbro verzió megörökölte ezeket Silverbolt-tól. Emellett két új kézifegyvert kapunk hozzá, melyek kombinálhatóak.

Az ûrhajó hossza 23 cm, a robot mód 18 cm magas.

Alt mód: 7/10
Alt mód festése: 8/10
Átalakítás nehézsége: 3/10
Átalakítás ötletessége: 4/10
Robot mód: 7/10
Robot mód festése: 8/10

Computron: Itt már jelentõsebb eltérés mutatkozik a Hasbro és a Takara változat között. A hasbro gyakorlatilag elintézte annyival, hogy meghagyta Superion fejét, jó lesz az Computronnak is. A Takara viszont új fejet, mellvértet is kapott. Itt összehasonlíthatjuk a két verziót és a G1-es figurát. Látható, hogy mindkét verzió alkalmas arra, hogy visszaadja a karakter sajátosságait. Én a magam részérõl a Takara verziót igényesebb munkának gondolom, de bármelyiket is válasszuk, mindenképpen jó, hogy ismét ilyen figurákat van lehetõség vásárolni.

A kombinált mód a fej tetejéig 29 cm magas.

Box art:

Felnyitott doboz:

Mókás:

Coin:

Lightspeed:

G2 Breakdown, Lightspeed, Wheeljack:

Alt móddal:

G2 Breakdown, Lightspeed, Wheeljack:

Nosecone:

Rook, Nosecone, Swindle:

Alt móddal:

Rook, Nosecone, G2 Swindle:

Afterburner:

Groove és Afterburner:

Alt móddal:

Afterburner és Groove:

Strafe:

Strafe és Blast Off:

"Alt móddal":

Strafe és Blast Off:

Scattershot:

Alt móddal:

Silverbolt, Scattershot, Cyclonus:

Torso-k:

Aerialbots végtagokkal:

Technobots:

Computron:

Végtagcsere:

Pár combiner:

Seibertron galéria

Korábbi Combiner Wars / United Warriors combiner bemutatók:

Vissza