Lillafüred
Kezdőlap Az ember és a vas Kárpát medence Fazola család Eger Miskolc Lillafüred Ómassa Edelény Rudabánya Kohász himnusz Információk Irodalom Szerzői adatok

 

Palotaszálló
Anna-barlang
Szent István-barlang
Kohászati múzeum
Hámori temető
Massa múzeum
"Őskohó"
Hámori tó

 

 

LILLAFÜRED

 

 

Lillafüred hallatán, lelkünk mélyéről boldogító emlékek törhetnek elő. Mindannyiunk belső látásában megjelenik a Palotaszálló impozáns szépsége, a természet csendje és csodás, rejtelmes mivolta, a friss erdei levegő egészséges illata, a gondtalan kikapcsolódás, a felejthetetlen pihenés, a természeti képződmények lenyűgöző misztikuma.

Nem gondolunk arra, hogy a vasnak köszönhetjük a Hámori tavat, az Anna barlangot, Felsőhámort, a természet és az ember által gondosan megtervezett környezeti harmóniát. Igen a vasnak! és természetesen Fazola Henriknek és fiának, Fazola Frigyesnek, akik nélkül soha nem tudhatnánk meg, hogy milyen látvány fogadna bennünket, ha nem itt építették volna meg a massákat, hámorokat. Nekik köszönhetjük a Hámori tó megépítését, az Anna barlang felfedezését, amellyel a kor emberének nyújtottak kiránduló helyeket, olyan helyeket, ahol újabbnál újabb felfedezéseknek teremtődött meg a lehetősége, és vezettek el ahhoz, hogy napjainkban betegeket gyógyíthatnak a Szent István-barlangban, csónakázhatunk a Hámori tóban, megpihenhetünk a Palotaszállóban, jóleső erdei sétákat, túrákat tehetünk az erdő kusza ösvényein.

Kérem, ha a környéken sétálnak, csak egy perc erejéig gondoljanak e két nagyszerű ember alkotómunkájára, és ha érdeklődnek munkásságuk iránt, látogassanak el a Felsőhámorban található Központi Kohászati Múzeumba, és az Újmassán lévő Massa Múzeumba, ahol megtekinthetik az első iparművészeti műemléket, az Őskohót. (Mindkét múzeum látogatása ingyenes.)