



















|
Hozzávalók:
1 bõrös, szép nagy sovány csülök,
2 dl világos sör,
2 evõkanál liszt,
2 gerezd fokhagyma,
1 evõkanál olaj,
1 evõkanál mustár,
1 teáskanál õrölt gyömbér,
ízlés szerint só,
1 késhegynyi törött fekete bors.
|
 |
A csülköt megtisztítjuk (ha szükséges, a bõrét a gázlángon kissé perzseljük),
és éles kés segítségével kicsontozzuk. Bõröstül vékony szeletekre vágjuk, és
megsózzuk. A szeleteket egyenként lisztbe mártjuk, majd a felforrósított
olajon mindkét felén átpirítjuk. A csülökszeleteket tûzálló edénybe rakjuk. 3
dl vizet és a sört összekeverjük a mustárral, a gyömbérrel, a borssal és kevés
sóval, majd a tisztított, zúzott fokhagymát is hozzákeverjük. Ezt az ízes
öntetet rálocsoljuk az elõsütött húsra, és az edényt szorosan, légmentesen
betakarjuk. Elõmelegített forró sütõbe toljuk, és közepes lángon legalább
másfél órán át pároljuk. (Ha a párolási idõ letelt, az edényt kinyitjuk, és
meggyõzõdünk arról, hogy megpuhult-e a csülökhús. Ha még nem elég puha,
visszatesszük a sütõbe.) A puha húsról eltávolítjuk a fedõt, és a mártással
(amely ekkorra már egészen besûrûsödik) a tetejét bekenjük. Csak annyi idõre
toljuk vissza a sütõbe, amíg szép ropogósra pirul. Vigyázzunk, nehogy
túlsüssük, mert kiszárad és rágós lesz. Zsemlegombóc vagy bármilyen körettészta
illik hozzá.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|