



















|
Hozzávalók:
80 dkg sovány sertésoldalas (nem a porcogós, hanem a csontos részébõl),
4 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2 evõkanál liszt,
1 mokkáskanál köménymag,
1 mokkáskanál törött fekete bors,
1 csapott teáskanál só,
olaj a hagymához.
|
 |
A húst gyorsan megmossuk, konyharuhával gondosan leszárítjuk. Mindkét oldalán
bedörzsöljük sóval, borssal és a köménymaggal. Kuktafazékba betesszük a
lyukacsos betétet, és a húst összetekerve rárakjuk. Aláöntünk 2 dl vizet (az
alját ne érje a víz), és saját fedelével lezárjuk. Tûzre tesszük. A kukta
jelzésétõl számított 30-35 percig kis lángon pároljuk. Közben a vöröshagymát és
a fokhagymát megtisztítjuk. A vöröshagymából 2 fejet vékony karikákra vágunk, a
másik kettõt negyedeljük. A fokhagymát összezúzzuk. A hagymakarikákat lisztben
megmártjuk, és bõ, forró olajban gyorsan szép pirosbarnára sütjük, majd a
felesleges olajat leitatva, fedetlenül hagyjuk állni. (Ha lefedjük, megpuhul.)
Kis tepsit elõkészítünk: beletesszük a negyedelt hagymát. A megpárolódott húst
kivesszük a kuktából, és kissé kihûtjük, hogy könnyebben kicsontozhassuk. (Az
oldalas csontjait egyszerûen csak kihúzkodjuk.) A hús darabot négy adagra
vágjuk, és betesszük a tepsibe, a hagyma közé. Tetejére kenjük a fokhagymát, az
ízes pecsenyelébõl egy-két evõkanállal ráöntünk, és az elõmelegített sütõben
vagy grillsütõben szép pirosra megsütjük mindkét oldalát. A sült hagymával
bõven megrakva, savanyúsággal vagy salátával és burgonyakörettel tálaljuk. (A
megmaradt húslevet késõbb felhasználhatjuk.)
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|