Meggyes-mákos pite

Tészta:
20 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt
10 dkg bio nádcukor
20 dkg házi vaj
késhegynyi szódabikarbóna

Töltelék:
1 csésze köles
2 csésze víz
1-2 csésze darált mák
3 ek bio nádcukor
késhegynyi őrölt vanilia
8 csepp 100% tiszta természetes citrom illóolaj
fél liter cukorozott, magozott lecsöpögtetett meggy

A tésztát összegyúrjuk, ha kell kis tejet adunk hozzá, hogy összeálljon. Ketté osztjuk, kis tepsi méretűre kinyújtjuk mindkét felet vékonyan.
Kivajazott tepsibe fektetjük, hogy kis pereme is legyen, az egyik felét. A kölest előzőleg a vízzel megfőzzük, egyet forraljuk és lefedjük, ezzel be is puhul. Ezután belekeverjük a mákot, a vaniliát, illóolajat, cukrot is. Ezt a tésztára simítjuk, majd erre kerül az előkészített meggy. A tészta másik felét ráborítjuk, megszúrkáljuk és előmelegített (180-200 fok) sütőben kb. 1 óra alatt készre sütjük. Ízlésünkhöz igazodva több-kevesebb cukrot is tehetünk, illetve a tepsi méretéhez igazodva kicsit növelhetjük a liszt mennyiségét, amit korpával is kiegészíthetünk. Ezzel még morzsálódósabb lesz, ami a szeletelést megnehezítheti. Teljesen kihűlt űllapotban szeljük csak fel, amikor már jobban összeáll.




Főtt tönköly torta

Hozzávalók:
2 csésze kimosott egész tönkölybúza
5-6 csésze víz
1 csésze mazsola
1 csésze durvára vágott dió
1 csésze összevágott aszalvány vegyesen
2 ek méz

A tönkölyt fedő alatt főzzük teljesen puhára. Akkor jó, ha a szemek felrepednek. Ha kell pótoljuk a vizet. Még melegen keverjük össze a tönköly 3/4 részét dióval és a mazsolával majd daráljuk át húsdarálóval, vagy aprítóval. Ehhez keverjük a maradék tönkölyt és a többi hozzávalót. Az édesítés ízlésünk szerint több és kevesebb is lehet. Egy kivajazott formába simítsuk bele és hideg helyre téve várjuk meg, amíg kiboríthatóra összeáll. Ez legalább pár óra, de inkább egy egész éjjel.



Köleskoch

Hozzávalók:
1,5 - 2 csésze köles
7-8 csésze tej (ebbő 1-2 lehet víz is, vagy a fele)
1 marék mazsola
1-2 marék mindenféle aszalvány ízlésünk szerint (elhagyható)
2 ek vaj (elhagyható)
csipetnyi fahéj, vagy vanília (1 cm rúd félbe vágva belekaparva)
csipetnyi só
4-6 csepp narancs illóolaj, vagy narancsvirág fűszer, vagy kandírozott narancshéj

Az egészet kivajazott jénaiba tesszük, kb. 3 ujjnyi magasságig érjen az edényben maximum. A hozzáadott folyadékot befolyásolja az aszalvány szárazsága, mennyisége, ha több és szárazabb növeljük a folyadékot. A tetejét rátesszük és forró sütőben puhára sütjük kb. 30 perc alatt. (200-150 fok között). Gyakorlatilag, amikor felforr benne a tej lezárhatjuk a sütőt, csak hagyjuk még benne. Magában is fimon, főleg, ha több az aszalvány, de pikáns lekvárral is fogyasztható.



Mézespuszedli

Hozzávalók:
1/2 kg szitált teljeskiőrlésű tönköly liszt 
Helyettesíthető tisztán bio fehér liszttel, vagy 1/3 rész bio teljeskiőrlésű liszttel és 2/3 rész fehér liszttel. A teljeskiőrlésű lehet bio rozs liszt, illik hozzá.

1 egész tyúktojás
2 dl méz ( vegyes virág, vagy hárs illik hozzá )
10 dkg porcukor ( bio nád, kávédarálóban is elkészíthető )
tojásnyi vaj
1/2 csomag szalakálé (vagy 1 dkg) nyersen és sülés közben büdös hatású tőle a tészta (ammónia), de ez sülés után már nem érezhető, esetleg ne a gyerekekkel süssük
kb. fél dl teljes házi tej
4-4 csepp citrom és narancs 100%-os természetes illóolaj (4 csepp, fél citrom reszelt héjának felel meg)
késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 ek őrölt fahéj

A cukrot mézzel tojással és a vajjal kikeverjük, hozzá majd az illóolajakat, fűszereket, utána a lisztet, s ahogy felveszi a liszt már a keveréket, utána adjuk hozzá a langyos tejben felfuttatott szalakálét (erősen fog habzani szinte a belekeveréskor), utána a fakanállal való keverést abba hagyhatjuk, s a lágynak tűnő tésztát liszetett deszkán határozott, de nem erős mozdulatokkal gombóccá formáljuk. 1 órás spájzban (ne hűttő, az túl hideg) eltöltött pihenő (nem fűtött előszoba, lépcsűház is jó) után, újra átgyúrjuk, különben repedezett lesz nyújtás után a teteje, erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm-re, és formákkal kiszúrjuk. Lehet kis pogácsa, virág, szivecske, csillag.
Lisztezett tepsibe tesszük, s előmelegített 180 fokos sütőben úgy 20-25 perc alatt kisütjük. Kell, hogy az alja kicsitt égettesnek tűnjön, mert különben nem lesz puszedli ízű.
Még melegen, a tojásfehérje és porcukor kikeverése után mázazzuk vele. Úgy 10-15 dkg porcukor kellhet hozzá, csak simán ki kell keverni, kicsit legyen folyós, hogy jobban száradjon, s dekoratívabb legyen. A mázba tehető egy kis citromlé, az íze kedvéért.



Mézeskalács

Hozzávalók:
30 dkg teljeskiőrlésű tönköly liszt 
70 dkg szitált teljeskiőrlésű tönköly liszt 
( Ha cukormázat szeretnénk rá, akkor vagy tisztán bio fehérlisztet használjunk, vagy maximum 1/3 részben keverjük a bioteljeskiőrlésű lisztet hozzá, ha nem, akkor akár 2/3 része is lehet teljeskiőrlésű, vagy az égész, csak akkor már nagyon morzsálódós lesz.)
20 dkg bio margarin, vaj
 50 dkg méz ( ha édesszájúbbak, akkor + 25 dkg cukor, vagy méz, de szerintem evvel is elég édes)
1/2 csomag fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg (lehet hozzá még őrölt gyömbér, szerecsendió, szerecsendióvirág)
2 púpos kk szódabikarbóna
2 tojás (tönköly lisztnél elhagyható, csak a kieső folyadékmennyiséget pótoljuk egy kis vízzel)
1 csipetnyi só

A mázhoz: 
12-14 dkg bio nád-porcukrot 
1 tojásfehérje 

A margarint a mézzel és a cukorral lassú tűzön felmelegítem, míg a cukor el nem olvad. Mikor langyosra hűlt, a száraz anyagokra öntöm, s a tojásokkal együtt szépen összedolgozom. Utána egy órát hidegben pihentetem, majd lisztezett deszkán lassan 4 mm-resre kinyújtom (csak a sodrófát lisztezem, a tésztát nem). A hülés közben, s az állásban a mézes tészta keményedik, így ne ilyedjünk meg, ha gyúrás közben lágynak ézezzük. A kiszaggatott kalácsokat előmelegített sütőben ( 190-200 fok ) 10 percig sütöm ( vigyázva, meg ne égjen ) . Utána legalább egy napig állni hagyjuk, majd jöhet a díszítés. A porcukrot a tojásfehérjéhez apránként hozzákeverve, habosra keverem ( robotgéppel nem jó ) , s ezzel lehet írókázni. ( Zacskóba töltöm, s a sarkát levágom vagy fecskendőbe töltöm, s azzal írom, vagy speciális nyomózsákkal díszítem ) . Ha festek vele, kicsit citromlével higítom. Színekhez: barna- kakaópor, lila- reszelt cékla facsart leve, sárga- kurkuma + citromlé + narancsolaj , zöld-citromfűlevél apróra vágva. A fehér mázhoz keverem a hozzávalókat, s ha kell citromlével higítom, porcukorral sűrítem. 

Megjegyzés: 
A díszítéshez nem keverhetek a liszthez 1/3-nál nagyobb arányú teljeskiőrlésű lisztet, s ha a tésztát lisztezném, szintén leperegne a máz. Szintén a máz kézi kikeverése a tartósság feltétele. 

Javaslat: 
Fára is tehetjük, csak akkor egy gyufaszállal szúrjunk bele lyukat sütés elött. Jól forgassuk meg, mert sülés közben szűkűl a lyuk. Bátran készítsük el előre, akár egy hónappal karácsony előtt, csak jól rejtsük el, vagy 2-3 adaggal is süssünk ki. 

Díszíthetjük, ha vízzel kevert tojással lekenjük sütés elött magokkal is. Ha így lekenjük, könnyebb lesz rá írókázni is. Azért kell higítani, hogy ne fényes máza legyen, csak lesimítjuk, csökkentjük a morzsalékosságát.


Ami még nagyon fontos, hogy szeretettel készítsük, kézzel. Adjuk hozzá a lelkünket is, de csak szeretet legyen benne.
Jó ha a gyerekekkel közüsen sütögetünk.
Egy családba kell a mézeskalácshoz az 1 kg liszt.