Finom krumplistészta
Hozzávalók:
1,5 - 2 kg öreg krumpli
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek őrölt édes pirospaprika
1-2 ek mangalica zsír, vagy hidegensajtolt napraforgó olaj
ízlés szerint konyhasó
esetleg egy kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva
kockatészta ( fél kiló száraz, vagy 1 tojásból és egy mélytányérnyi lisztből frissen készített )
A hagymát megtisztítjuk, kockára vágjuk, egy nagy lábosban a zsíradékkal megdinszteljük, levesszük a tűzről és meghintjük a pirospaprikával. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágjuk és a paprikás hagymához adjuk. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, megsózzuk és puhára főzzük. Mielőtt készre főznénk beletesszük a petrezselyemzöldet is. Krumplinyomóval összetörjük.
Vizet forralunk, megsózzuk és kifőzzük a kocka tésztát, ami ízlésünktől függően lehet bio fehérlisztből, durum lisztből, vagy teljeskiőrlésű búza, vagy tönkölylisztből.
Összekeverjük a kifőtt tésztát a krrumplival és idénytől függően tejfölös uborkasalátával, vagy savanyú uborkával tálaljuk.
Spenótos nokedli
Hozzávalók:
35-40 dkg finomra szitált bio teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
1 marék spenótkrém
3 tojás
csipetnyi konyhasó
tejsavó vagy víz vagy vegyesen
A liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a tojást (elhagyható, csak több folyadék kell hozzá) és elkezdjük kevergetni, ahogy látszik, úgy adagoljuk hozzá a folyadékot. Lágy galuskatésztát kell kapnunk. Ekkor hozzákeverjük a spenótkémet is. Ha kell egy kis liszttel sűríthetjük.
Vizet forralunk, csipetnyi sót teszünk bele, majd beleszaggatjuk a nokedlit. Pár perc alatt készre főzzük.
Tud-hat-od:
A tönköly liszthez nem szükséges tojást adni, mert magas a sikér tartalma, és nagyon rugalmas tésztát ad. Lehet tisztán teljeskiőrlésű, vagy szitált. Nagyon finom árpa liszttel keverve a galuska spenót nélkül is.