Zöldség

Lencse-csíra leves

A csírák különösen sok értékes anyagot tartalmaznak. Böjtben is illesszük be őket étkezésünkbe. Lénapon vagy főzzük a zöldséglevesünkbe, vagy nyers zöldséglevet nyerjünk belőle.

Tovább ...

Böjti tökleves

Ez a leves laskatökből készült, amit istengyalulta töknek is neveznek. Nem kell, de nem is lehet reszelni, mert nyersen olyan kemény.
A laskatök, mint a sütőtökök jó eláll télire egy hűvös nyárikonyhában, pincébe, csak ne fagyjon meg. Általában februárig fogyaszthatjuk.

Képek

Tovább ...

Hajdina leves

Vegyes gabona-zöldség leves.

Tovább ...

Zöldséglevesek

A főzéshez egészséges, télálló zöldségeket válasszunk. Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, céklát, káposztaféléket, burgonyát, hagymaféléket.

Tovább ...

Öt leves

Nyugtató, vértisztító hatású. Nagyon finom!

Képek

Tovább ...

Zöldségleves 1.

Vegyes zöldségleves, tartalmas.

Tovább ...

Zöldségleves 2.

Káposztás zöldségleves.

Tovább ...

Káposztaleves

Zsírégető leves.

Tovább ...

Egyszerű krumpli lé

A krumplipüré főzőleve.

Tovább ...

Nyers zöldséglevek

Ha présünk van készíthetjük a leveket azzal, de ha csak reszelőnk van, akkor a különböző zöldségeket reszeljük le és a levüket nyomkodjuk ki. Utána a reszelékből különböző puffancsokat süthetünk ki, vagy zöldséges fasírtokat készíthetünk, vagy csak egy salátához használhatjuk fel őket.
Bármelyik télálló zöldséget felhasználhatjuk önállóan, vagy keverékben.

Tovább ...

Mézes feketeretek

Vitaminokban gazdag.

Tovább ...

Levelek

Az első tavaszi gyógynövényhajtások, zsenge levele, virágok, bimbók, rügyek nedveinek hatóanyaga csodálatosan tisztítják a vérünket az ő "zöld vérükkel" . Ezekből csak kis mennyiséget használunk fel, ezért a frissen préselt levet keverhetjük más zöldségek szűrleményével. Ha saját udvarunkról, kertünkből nem tudjuk beszerezni, keressünk olyan védett helyeket, ahol még nő a csalán és a többiek, megéri.

Tovább ...