Lencse-csíra leves
A csírák különösen sok értékes anyagot tartalmaznak. Böjtben is illesszük be őket étkezésünkbe. Lénapon vagy főzzük a zöldséglevesünkbe, vagy nyers zöldséglevet nyerjünk belőle.
Tovább ...Böjti tökleves
Ez a leves
laskatökből készült, amit istengyalulta töknek
is neveznek. Nem kell, de nem is lehet reszelni, mert
nyersen olyan kemény.
A laskatök, mint a sütőtökök jó eláll télire egy
hűvös nyárikonyhában, pincébe, csak ne fagyjon
meg. Általában februárig fogyaszthatjuk.
Képek
Zöldséglevesek
A főzéshez egészséges, télálló zöldségeket válasszunk. Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, céklát, káposztaféléket, burgonyát, hagymaféléket.
Tovább ...Nyers zöldséglevek
Ha présünk van
készíthetjük a leveket azzal, de ha csak
reszelőnk van, akkor a különböző
zöldségeket reszeljük le és a levüket nyomkodjuk ki.
Utána a reszelékből különböző puffancsokat
süthetünk ki, vagy zöldséges fasírtokat készíthetünk,
vagy csak egy salátához használhatjuk fel őket.
Bármelyik télálló zöldséget felhasználhatjuk
önállóan, vagy keverékben.
Levelek
Az első tavaszi
gyógynövényhajtások, zsenge levele, virágok, bimbók,
rügyek nedveinek hatóanyaga csodálatosan tisztítják a
vérünket az ő "zöld vérükkel" . Ezekből
csak kis mennyiséget használunk fel, ezért a frissen
préselt levet keverhetjük más zöldségek
szűrleményével. Ha saját udvarunkról,
kertünkből nem tudjuk beszerezni, keressünk
olyan védett helyeket, ahol még nő a csalán és a
többiek, megéri.