top left image
top right image
bottom left image
bottom right image

Tönkölyleves

Hozzávalók:
15 dkg bio tönkölybúza-pehely ( Franckenkorn )
1,5 l forrásvíz
csipetnyi konyhasó
1 darabka fahéj
pár szem szegfűszeg
1 marék bio, vagy saját aszalt gyümölcs ( meggy, cseresznye, szilva )
ízlés szerint bio citromlé és méz

Készítés:
Az aszalványokat annyi vízzel amennyi kétszeresen ellepi őket 2-3 órára beáztatjuk. A tönkölypelyhet a vízzel, a sóval, és a fűszerekkel fedő latt 20 percig főzzük. Langyosan leszűrjük, mézzel és frissen facsart citrommal ízesítjük. Az aszalványokról a levet hozzá öntjük.

Megjegyzés:
Az egyik legértékesebb gabonánk a tönköly. Számos jótulajdonsága mellett kiemelhető gazdag ásványianyag és vitamintartalma. Mivel toklásza gyakorlatilag megvédi a káros környezeti hatásoktól is ideális alapanyaga egy méregtelenítő kúrának.

Javaslat:
A főtt tönkölypelyhet kásába, műzlibe keverhetjük. Az aszalványok frissen is fogyaszthatóak, vagy műzlibe, gyümölcsmártásba, gyümölcslevesbe, gyümölcsrizsbe tehetők.