Tönkölyleves
Hozzávalók:
15 dkg bio tönkölybúza-pehely ( Franckenkorn )
1,5 l forrásvíz
csipetnyi konyhasó
1 darabka fahéj
pár szem szegfűszeg
1 marék bio, vagy saját aszalt gyümölcs ( meggy,
cseresznye, szilva )
ízlés szerint bio citromlé és méz
Készítés:
Az aszalványokat annyi vízzel amennyi kétszeresen
ellepi őket 2-3 órára beáztatjuk. A
tönkölypelyhet a vízzel, a sóval, és a
fűszerekkel fedő latt 20 percig
főzzük. Langyosan leszűrjük, mézzel és
frissen facsart citrommal ízesítjük. Az
aszalványokról a levet hozzá öntjük.
Megjegyzés:
Az egyik legértékesebb gabonánk a tönköly. Számos
jótulajdonsága mellett kiemelhető gazdag
ásványianyag és vitamintartalma. Mivel toklásza
gyakorlatilag megvédi a káros környezeti hatásoktól
is ideális alapanyaga egy méregtelenítő kúrának.
Javaslat:
A főtt tönkölypelyhet kásába, műzlibe
keverhetjük. Az aszalványok frissen is
fogyaszthatóak, vagy műzlibe, gyümölcsmártásba,
gyümölcslevesbe, gyümölcsrizsbe tehetők.