top left image
top right image
bottom left image
bottom right image
Összefoglaló

Gabonalevesek

Hideg napokon igen értékes, tápanyagokban gazdag levesek készíthetőek gabonából. Az egyik legenergiadúsabb, fűtő hatású a zableves.
De készíthetünk árpa és tönkölybúza pehelyből, kölesből, hajdinából, barnarizsből is. Gluténérzékenyek figyeljenek oda, hogy csak olyan gabonalevest készítsenek, ami nem tartalmaz glutént.

Tovább ...

Zöldséglevesek

A főzéshez egészséges, télálló zöldségeket válasszunk. Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, céklát, káposztaféléket, burgonyát, hagymaféléket.

Tovább ...

Gyógyteák

Minden tisztító kúránál, de különösen tavasszal érdemes a májat is megtisztítani, tehermentesíteni. Még hatásosabb, ha a teával egyidőben a májat melegítjük ( a jobb bordaív alatt ) akár megegvizes palackkal, melegítő párnával, meleg kádfürdővel. Ha kádfürdőzünk, abba is tehetünk gyógyfüvekből főzetet, vagy illóolajokat cseppenthetünk mézzel keverve.
Frissítve: 2009-03-03

Képek

Tovább ...

Nyers zöldséglevek

Ha présünk van készíthetjük a leveket azzal, de ha csak reszelőnk van, akkor a különböző zöldségeket reszeljük le és a levüket nyomkodjuk ki. Utána a reszelékből különböző puffancsokat süthetünk ki, vagy zöldséges fasírtokat készíthetünk, vagy csak egy salátához használhatjuk fel őket.
Bármelyik télálló zöldséget felhasználhatjuk önállóan, vagy keverékben.

Tovább ...

Levelek

Az első tavaszi gyógynövényhajtások, zsenge levele, virágok, bimbók, rügyek nedveinek hatóanyaga csodálatosan tisztítják a vérünket az ő "zöld vérükkel" . Ezekből csak kis mennyiséget használunk fel, ezért a frissen préselt levet keverhetjük más zöldségek szűrleményével. Ha saját udvarunkról, kertünkből nem tudjuk beszerezni, keressünk olyan védett helyeket, ahol még nő a csalán és a többiek, megéri.

Tovább ...

Gyümölcslevek

Frissen facsart, préselt gyümölcsleveket egész évben fogyaszthatjuk. Ilyenkor már kevés télálló gyümölcsünk van, de déligyümölcsökből esetleg pótolhatjuk, vagy a fagyasztóba eltett idénygyümölcsökkel szinesíthetjük a lékúrát. Esetleg aszalványaink beáztatásával is nyerhetünk leveket.

Tovább ...