Gabonalevesek
Hideg napokon igen
értékes, tápanyagokban gazdag levesek
készíthetőek gabonából. Az egyik
legenergiadúsabb, fűtő hatású a zableves.
De készíthetünk árpa és tönkölybúza pehelyből,
kölesből, hajdinából, barnarizsből is.
Gluténérzékenyek figyeljenek oda, hogy csak olyan
gabonalevest készítsenek, ami nem tartalmaz
glutént.
Zöldséglevesek
A főzéshez egészséges, télálló zöldségeket válasszunk. Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellergumót, céklát, káposztaféléket, burgonyát, hagymaféléket.
Tovább ...Gyógyteák
Minden tisztító
kúránál, de különösen tavasszal érdemes a májat is
megtisztítani, tehermentesíteni. Még hatásosabb, ha a
teával egyidőben a májat melegítjük ( a jobb
bordaív alatt ) akár megegvizes palackkal,
melegítő párnával, meleg kádfürdővel. Ha
kádfürdőzünk, abba is tehetünk
gyógyfüvekből főzetet, vagy illóolajokat
cseppenthetünk mézzel keverve.
Frissítve:
2009-03-03
Képek
Nyers zöldséglevek
Ha présünk van
készíthetjük a leveket azzal, de ha csak
reszelőnk van, akkor a különböző
zöldségeket reszeljük le és a levüket nyomkodjuk ki.
Utána a reszelékből különböző puffancsokat
süthetünk ki, vagy zöldséges fasírtokat készíthetünk,
vagy csak egy salátához használhatjuk fel őket.
Bármelyik télálló zöldséget felhasználhatjuk
önállóan, vagy keverékben.
Levelek
Az első tavaszi
gyógynövényhajtások, zsenge levele, virágok, bimbók,
rügyek nedveinek hatóanyaga csodálatosan tisztítják a
vérünket az ő "zöld vérükkel" . Ezekből
csak kis mennyiséget használunk fel, ezért a frissen
préselt levet keverhetjük más zöldségek
szűrleményével. Ha saját udvarunkról,
kertünkből nem tudjuk beszerezni, keressünk
olyan védett helyeket, ahol még nő a csalán és a
többiek, megéri.
Gyümölcslevek
Frissen facsart, préselt gyümölcsleveket egész évben fogyaszthatjuk. Ilyenkor már kevés télálló gyümölcsünk van, de déligyümölcsökből esetleg pótolhatjuk, vagy a fagyasztóba eltett idénygyümölcsökkel szinesíthetjük a lékúrát. Esetleg aszalványaink beáztatásával is nyerhetünk leveket.
Tovább ...