Böjti tökleves
3 ökölnyi laskatök
3 gerzd fokhagyma
pár kaporág
csipetnyi konyhasó
Készítés:
A laskatököt megmossuk, feldaraboljuk, magját
kikaparjuk ( eltesszük vetőmagnak ) , a
fokhagymát is megtisztítjuk és egészben a tökhöz
adjuk. A lábosba tesszük a tököt, a fokhagymát, a
kaporágakat ( fagyasztott ) és csipetnyi sóval
feltesszük főni annyi vízben, ami bőségesen
ellepi. Fél - egy órán át főzzük lefedve.
Leszűrve langyosan fogyasztjuk.
Javaslat:
Másnap a hűtőből kivéve a tököt a
héjából kikaparjuk, lábosba tesszük, villával, ha
kell összenyomkodjuk. Beletesszük a főtt
fokhagymát is, felöntjük annyi vízzel, hogy jó
ujjnyit ellepje, adunk hozzá fagyasztott kaporlevelet
is és felfőzzük. Befejezésként mindenki az
ízlésének megfelelő tökfőzelék
sűrítést válassza. Én paprikás rántást
készítettem teljeskiőrlésű lisztből
libazsírral, majd házi tejföllel és aludttejjel
krémesítettem, savanyítottam. Amikor berántottam még
egy gerezd fokhagymát kockáztam hozzá.
Képek