top left image
top right image
bottom left image
bottom right image

Böjti tökleves

Hozzávalók:
3 ökölnyi laskatök
3 gerzd fokhagyma
pár kaporág
csipetnyi konyhasó

Készítés:
A laskatököt megmossuk, feldaraboljuk, magját kikaparjuk ( eltesszük vetőmagnak ) , a fokhagymát is megtisztítjuk és egészben a tökhöz adjuk. A lábosba tesszük a tököt, a fokhagymát, a kaporágakat ( fagyasztott ) és csipetnyi sóval feltesszük főni annyi vízben, ami bőségesen ellepi. Fél - egy órán át főzzük lefedve. Leszűrve langyosan fogyasztjuk.

Javaslat:
Másnap a hűtőből kivéve a tököt a héjából kikaparjuk, lábosba tesszük, villával, ha kell összenyomkodjuk. Beletesszük a főtt fokhagymát is, felöntjük annyi vízzel, hogy jó ujjnyit ellepje, adunk hozzá fagyasztott kaporlevelet is és felfőzzük. Befejezésként mindenki az ízlésének megfelelő tökfőzelék sűrítést válassza. Én paprikás rántást készítettem teljeskiőrlésű lisztből libazsírral, majd házi tejföllel és aludttejjel krémesítettem, savanyítottam. Amikor berántottam még egy gerezd fokhagymát kockáztam hozzá.

Képek