Európai Méhész

Trans

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Facebook

Régi oldal


Városi méhészet Budapesten

Forrás : Social honey


Városi méhészetet hoz létre egy német alkotópáros idén nyáron Budapesten. A társadalmi és művészeti kísérlethez bárki csatlakozhat, akit érdekel a mézkészítés, a projekt végén pedig múzeumot hoznak létre a méheknek. Az érdeklődőket június 5-én, szerdán 19 órától a Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóban várják beszélgetésre és városi méz-kóstolásra.

Különleges vállalkozásra készül a frankfurti székhelyű finger csoport két tagja idén nyáron Budapest közepén. Florian Haas és Andreas Wolf nyilvános, bárki által megközelíthető városi térben alakít ki urbánus méhészetet, amit egy úgynevezett vegyes méhészcsoport gondoz majd. A munkához a helyi szakértők mellett bárki csatlakozhat. A cél, hogy a csoport tagjai őszig elsajátítsák a méhészkedés alapjait, illetve a képzés közben a különböző érdeklődésű, hátterű és élethelyzetű résztvevők között párbeszéd és együttműködés induljon el. A német művészek irányításával augusztus végén a városi méhészek egy szokatlan kulturális intézményt is létrehoznak. A kaptárak tetején nyílik meg az Új Múzeum Méheknek, amelynek makettszerű tereibe a méhek berepülhetnek, a látogatók pedig kívülről nézhetik meg a rendhagyó kiállítást. A finger csoport idén Frankfurtban nyitotta meg az első ilyen múzeumot, amelynek budapesti fiókját a nyári közös munka során alakítják ki. A rendhagyó intézmény négy „teremmel“ és tematikus kiállításokkal fogadja majd a látogatókat - embereket és méheket egyaránt.

A finger csoport tagjai június 5-én, szerdán 19 órától a Klauzál tér 14. szám alatti Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltatóba várják az érdeklődőket egy beszélgetésre. A művészek bemutatják eddigi munkájukat és budapesti terveiket, valamint mézkóstolót tartanak, ahol többek között az általuk készített városi mézből is ízelítőt adnak. Az ingyenes előadás angol nyelvű, magyar tolmácsolással.

Külföldön az ezredforduló környékén olyan nagyvárosokban jelentek meg háztetőkön a kaptárok, mint New York, Párizs, Toronto vagy London. Berlinben a Hotel Intercontinental, Bécsben pedig az Operaház tetején működik városi méhészet. Az urbánus környezet miatt az így termelt mézet betonmézként is szokás emlegetni. Magyarországon a méhészkedés jelentős múltra tekint vissza, hiszen a XVII. századtól dokumentálták hazai méhészetek létezését, az 1800-as évek közepén pedig megalakultak az első méhészcéhek. Ma Magyarország az egyik legjelentősebb mézexportőr az Európai Unióban, ugyanakkor a városi méhészkedésnek egyelőre nincsenek hagyományai. A rendhagyó városi méhészképzés támogatja is a résztvevőket, hiszen ez a gazdálkodási forma a későbbiekben akár megélhetési lehetőséget nyújthat nekik. A vegyes méhészcsoport elindításával a művészek a társadalom különböző csoportjainak egymástól való elszigetelődésére reagálnak, és az együttműködés fontosságát hangsúlyozzák.

Részletek és jelentkezés az induló vegyes méhészcsoportba június 20-ig:
http://kozossegimez.tumblr.com/

Az "Új Múzeum Méheknek - Budapest" a berlini Schering Alapítvány és MitOst Egyesület közös szervezésében megvalósuló kultur-im-dialog.moe 2013 verseny nyertes projektje.

Támogatók: Schering Alapítvány, MitOst Egyesület, Institut für Auslandsbeziehungen
Partnerek: Lumen Zöldség és Közösségi Szolgáltató, Based on Pig

Bővebb információ:

Tölgyi Kriszta
sajtóreferens
30/9 159 002
kozossegimez@gmail.com

Méhésztörténetek - egy bioméhész tapasztalatai a méhpusztulásról.

Id.Csuja LászlóFilmet készítette: Greenpeace Hungary

Idén is elmaradt a mézözön

Méhészek küldték

Tömeges méhpusztulás

Forrás:7határ
Ezernél is több méhcsalád pusztult el a napokban Szilágy megye több településen, feltehetően mérgezés következtében. Ştefan Costea, a Szilágy Megyei Méhészeti Egyesület vezetője úgy véli: egy akácerdő közelében lévő napraforgó tábla permetezése következtében mérgezték meg a méheket.

Az egyesület elnöke szerint négy település – Debren, Fürményes, Nagydoba és Szilágyfőkeresztúr – méhészeteiben figyelték meg a tömeges pusztulást. A kaptárok előtt és a kaptárok is tele voltak döglött méhekkel. Az esetet vizsgálják, és a megyei állat-egészségügyi hatóság laboratóriumában végzik el a méheken a vizsgálatokat. Ştefan Costea úgy véli: feltehetően olcsó vegyszert használtak, amely veszélyes a méhekre. Az elnök bejelentette: eljárást kezdeményeznek a vétkesek ellen. A kár meghaladja a 260 ezer lejt.

Nagyobb térképre váltás

Lehet -e olcsóbban gyártani ?

Youtube

Idén a legnagyobb veszteség a mézelő méh populációban az USA-ban

Szabó ImreAz USA-ban az ország legnagyobb méhészei elvesztették állományuk több mint 60%-át. Egyesek azt mondják, hogy nem tudják, hogy újjáépítsék e méhészetüket a számuk olyan nagy veszteség.Az érdem ott kezdődik ahol a szolgálati akarat!

Bencsik József
Jó tudni arról amikor írásaimat figyelemmel kísérik. Elvégre is, az elgondolás, a fogalmazás a tisztázat nem kis fáradsággal jár, nem dolgoztál hiába . Természetesen lehet véleményeket formálni a méhészet érdekében tett elfogultságaim mellett, vagy ellen. De azoknak semmi különös hatása a dolgok folyására. De a cselekvésre ösztökélés, a tett, a kezdeményezés, kiállás a döntő. Valójában a hőbörgéseim sem a méhésszövetség vagy ép az egyetlen monopol szaklap a Méhészet ellen irányul ( újra ismétlem, szerintem ezek mindegyikéből legkevesebb kettő is kellene!) Így nem a KATKI mint intézmény megszüntetésének örvendenék, hanem a sokszorosításának! Innen messziről azonban úgy látszik, Magyarországon senki nem hadakozik a kialakult helyzet, mint a tömeges méhpusztulás ellen !

Szerző írása folytatódik, klikk a részletre.

Olvasói reakció

Méhészek küldtékMagyarország méhállománya az idén gyakorlatilag megfeleződött!! Tehát ,hogy egyértelmű legyen: Idén télen - tavasszal a méhek közel fele országos szinten elpusztult.
A maradék élete is gyakorlatilag egy hajszálon múlott.Az idén ebből kifolyólag méztermelésről nem igazán beszélhetünk.
Személy szerint nekem a 200 méhcsaládomból idén 130 maradt,nagyon legyengült állapotban.

klikk a részletre, reakciót a lap alján hozzászólásként névtelenül tehetek .

De ki mondja meg, hogy milyen a jó méh?

Id.Csuja László
Kell a jó méh? Hát persze, hogy kell. De ki mondja meg, hogy milyen a jó méh? A méhészek jó része abban a hitben él, hogy „majd Ő megmondja“, és ráerőlteti szándékát erre az aprócska félig vad rovarra, pedig a természet az úr, a méhésznek is Ő diktál. A méhészek józanabbik fele tudja, hogy kudarcok sorozata vár arra, aki a természet alaptörvényei ellen vét. Márpedig a fajtanemesítés előtt rendkívül csábító tévutak állnak.

Klikk a részletre a cikk folytatódik .

Hogyan nemesítsük méheinket?

Id.Csuja László

Nehéz elhinni, de való igaz, minden méhész tehet egy-egy lépést a szívünknek kedves és sikeres exportunk zálogát képező őshonos krajnai méhfajta nemesítésében. Évezredeken keresztül a mezőgazdasággal foglalkozó emberek számára nem a kutatóintézetek és a tenyésztő cégek végezték a nemesítést, hanem a gazdálkodó maga. Ez a gazdálkodói öntudat az elmúlt 100 évben kiveszett, sőt talán tudatosan ki is ölték az emberekből, pedig milyen csodálatos eredményeket produkált. Nem a hivatásos méhtenyésztőknek kívánok tanácsot adni mostani cikkemben, hanem a mindennapi méhésznek adok ötletet a nemesítéshez.

A minap olvastam USA Mezőgadasági és Környezetvédelmi Minisztériumának álláspontját a méhek eltűnése (CCD) betegségről. „A kaptárelhagyást a varroa atka, többszörös vírus- és baktériumfertőzés, az élőhely változása, silány méhlegelő, neonicotinoid tartalmú permetezőszerek illetve a gyenge méh-génállomány kombinációja okozza.“ Elgondolkodtató, hogy a gyenge génállomány is kiemelt ok. Mi van emögött? USA-ban vannak a Földön a legnagyobb anyanevelő telepek, a méhész a pénzéért látszólag olyan nemesítésű méhanyát vagy rajt kap, amilyet csak akar. A méhészek többsége nem nevel anyát. A látszólagos változatosság mögött viszont nagyon is szűk génállományok vannak, hiszen minden anyanevelő behódol az uralkodó tudományos szemléletnek, miszerint valamely emberi szempont szerint legjobbnak ítélt méhcsaládok közül kell kiválogatni a tenyészcsaládokat, ezekből kell képezni anya és apavonalakat, majd ezeknek a párzási eredményét kell értékesíteni. Vagyis szinte klónozott példányok több tízezres populációi vándorolnak az óriási ország méhlegelőin. Mivel jár a génállomány beszűkülése? A tenyésztők által előnyösnek ítélt tulajdonságok valóban halmozottan jelennek meg, de ennek rovására csökken a méhcsalád alkalmazkodó képessége. Vagyis, ha jön egy új vírusvariáns vagy egy új kémiai ártalom, stb. akkor képtelen kivédeni a káros hatást és a méhcsalád kornyadozik vagy el is pusztul.

De lássuk kis hazánk őshonos méhét. Van egy áldott és átkozott tulajdonsága: rajzós hajlamú. Átkozza az, aki a többlet odafigyelésre sajnálja az időt. Áldja viszont mindenki, aki kihasználja a rajzási láz többlet energiáját az akácvirágzáskor, sőt egy füst alatt anyát nevel, kölyökcsaládokat indít. Pedig mindenkinek áldania kéne a krajnai rajzó hajlamát, hisz ettől stabil a génállomány, ezért alkalmazkodott olyan jól az elmúlt 500 év változó méhlegelőjéhez.

Ne sajnáljuk tehát a jó méhcsaládjainktól a herelépet, a here fiasítást. Tudják a méhek, hogy mikor kell herének lenni a méhcsaládban. Tartsunk, sőt télire tároljunk herelépeket. Ezeket adjuk be tavasszal a legjobban ítélt méhcsaládoknak akkor, amikor 6 lépen már táblásan fiasít az anya, hagyjuk, hogy a lehető leghamarabb bepetézze ezt is. Ezek a herék 2-3 héttel hamarabb kelnek ki, mint ahogy az első természetes rajbölcsők elindulnak, de nem baj. Az a jó, ha a herék második hulláma is ott sorakozik az elsők mögött, amikor a rajbölcsők kelnek. Sőt célszerű megszorítani néhány jó méhcsaládot és hagyjuk őket is hogy a természetesnél két héttel korában rajbölcsőket húzzon. Majd a fedett rajbölcsőkkel, mézes virágporos lépekkel és 2000 lehetőleg fias keretekről rázott fiatal méhből kölyökcsaládokat képezünk. A kikelő szűzanyáink nagy valószínűséggel az általunk legjobbnak ítélt apacsaládokból kirepülő herékkel fognak pározni, hiszen a többinél még nem lesz termékeny here. Sok sikert kívánok a saját nemesítéshez.

Kipusztulnak a méhek?

Szabó Imre
Generálási idő: 0.12 másodperc