Európai Méhész

Trans

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Facebook

Régi oldal


Olvasói reakció

Méhészek küldtékMagyarország méhállománya az idén gyakorlatilag megfeleződött!! Tehát ,hogy egyértelmű legyen: Idén télen - tavasszal a méhek közel fele országos szinten elpusztult.
A maradék élete is gyakorlatilag egy hajszálon múlott.Az idén ebből kifolyólag méztermelésről nem igazán beszélhetünk.
Személy szerint nekem a 200 méhcsaládomból idén 130 maradt,nagyon legyengült állapotban.

klikk a részletre, reakciót a lap alján hozzászólásként névtelenül tehetek .

De ki mondja meg, hogy milyen a jó méh?

Id.Csuja László
Kell a jó méh? Hát persze, hogy kell. De ki mondja meg, hogy milyen a jó méh? A méhészek jó része abban a hitben él, hogy „majd Ő megmondja“, és ráerőlteti szándékát erre az aprócska félig vad rovarra, pedig a természet az úr, a méhésznek is Ő diktál. A méhészek józanabbik fele tudja, hogy kudarcok sorozata vár arra, aki a természet alaptörvényei ellen vét. Márpedig a fajtanemesítés előtt rendkívül csábító tévutak állnak.

Klikk a részletre a cikk folytatódik .

Hogyan nemesítsük méheinket?

Id.Csuja László

Nehéz elhinni, de való igaz, minden méhész tehet egy-egy lépést a szívünknek kedves és sikeres exportunk zálogát képező őshonos krajnai méhfajta nemesítésében. Évezredeken keresztül a mezőgazdasággal foglalkozó emberek számára nem a kutatóintézetek és a tenyésztő cégek végezték a nemesítést, hanem a gazdálkodó maga. Ez a gazdálkodói öntudat az elmúlt 100 évben kiveszett, sőt talán tudatosan ki is ölték az emberekből, pedig milyen csodálatos eredményeket produkált. Nem a hivatásos méhtenyésztőknek kívánok tanácsot adni mostani cikkemben, hanem a mindennapi méhésznek adok ötletet a nemesítéshez.

A minap olvastam USA Mezőgadasági és Környezetvédelmi Minisztériumának álláspontját a méhek eltűnése (CCD) betegségről. „A kaptárelhagyást a varroa atka, többszörös vírus- és baktériumfertőzés, az élőhely változása, silány méhlegelő, neonicotinoid tartalmú permetezőszerek illetve a gyenge méh-génállomány kombinációja okozza.“ Elgondolkodtató, hogy a gyenge génállomány is kiemelt ok. Mi van emögött? USA-ban vannak a Földön a legnagyobb anyanevelő telepek, a méhész a pénzéért látszólag olyan nemesítésű méhanyát vagy rajt kap, amilyet csak akar. A méhészek többsége nem nevel anyát. A látszólagos változatosság mögött viszont nagyon is szűk génállományok vannak, hiszen minden anyanevelő behódol az uralkodó tudományos szemléletnek, miszerint valamely emberi szempont szerint legjobbnak ítélt méhcsaládok közül kell kiválogatni a tenyészcsaládokat, ezekből kell képezni anya és apavonalakat, majd ezeknek a párzási eredményét kell értékesíteni. Vagyis szinte klónozott példányok több tízezres populációi vándorolnak az óriási ország méhlegelőin. Mivel jár a génállomány beszűkülése? A tenyésztők által előnyösnek ítélt tulajdonságok valóban halmozottan jelennek meg, de ennek rovására csökken a méhcsalád alkalmazkodó képessége. Vagyis, ha jön egy új vírusvariáns vagy egy új kémiai ártalom, stb. akkor képtelen kivédeni a káros hatást és a méhcsalád kornyadozik vagy el is pusztul.

De lássuk kis hazánk őshonos méhét. Van egy áldott és átkozott tulajdonsága: rajzós hajlamú. Átkozza az, aki a többlet odafigyelésre sajnálja az időt. Áldja viszont mindenki, aki kihasználja a rajzási láz többlet energiáját az akácvirágzáskor, sőt egy füst alatt anyát nevel, kölyökcsaládokat indít. Pedig mindenkinek áldania kéne a krajnai rajzó hajlamát, hisz ettől stabil a génállomány, ezért alkalmazkodott olyan jól az elmúlt 500 év változó méhlegelőjéhez.

Ne sajnáljuk tehát a jó méhcsaládjainktól a herelépet, a here fiasítást. Tudják a méhek, hogy mikor kell herének lenni a méhcsaládban. Tartsunk, sőt télire tároljunk herelépeket. Ezeket adjuk be tavasszal a legjobban ítélt méhcsaládoknak akkor, amikor 6 lépen már táblásan fiasít az anya, hagyjuk, hogy a lehető leghamarabb bepetézze ezt is. Ezek a herék 2-3 héttel hamarabb kelnek ki, mint ahogy az első természetes rajbölcsők elindulnak, de nem baj. Az a jó, ha a herék második hulláma is ott sorakozik az elsők mögött, amikor a rajbölcsők kelnek. Sőt célszerű megszorítani néhány jó méhcsaládot és hagyjuk őket is hogy a természetesnél két héttel korában rajbölcsőket húzzon. Majd a fedett rajbölcsőkkel, mézes virágporos lépekkel és 2000 lehetőleg fias keretekről rázott fiatal méhből kölyökcsaládokat képezünk. A kikelő szűzanyáink nagy valószínűséggel az általunk legjobbnak ítélt apacsaládokból kirepülő herékkel fognak pározni, hiszen a többinél még nem lesz termékeny here. Sok sikert kívánok a saját nemesítéshez.

Kipusztulnak a méhek?

Szabó Imre

A hatósági eljárás menete, méh mérgezés esetén.

Horváth CsabaA hatósági eljárás menete, méh mérgezés esetén

1. Bejelentés, hatóságok kapcsolatfelvétele:

A méhpusztulás észlelését követően a méhész jogszabályi előírás alapján bejelentést tesz a területileg illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságnál vagy a hatósági állatorvosnál.

Amennyiben a bejelentés a hatósági állatorvoshoz érkezik, az állatorvos a bejelentést követően haladéktalanul értesíti a méhegészségügyi felelőst és a kerületi fő állatorvost az eset kivizsgálása érdekében. A kerületi fő állatorvos értesíti az illetékes megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságát (továbbiakban: ÉbÁI).

Klikk a részletekre .

Zimmer Méhészet A pároztató kaptár betelepítésének bemutatása

Youtube

Érdekesség a nagy világból .

Youtube

Méhpusztulás Gomboson(Vajdaság)

Szabó ImreVajdasági Rtv felvétele

Zápor a Guthi erdő és környékén .

Szabó ImreHeves viharok voltak a környékünkön. Nyírség elég nagy terület hogy általánosítsunk .
Guthi erdő jó kis záporral megúszta.


Nagyobb térképre váltás

Ötödével drágulhat a méz

Dehir.huKevés a méh, ezért mézhiányra és a jelenleginél jóval magasabb árakra számítanak idén a méhészek. A márciusi hideg tél ugyanis megritkította a méhcsaládokat, ezért most nincs elég rovar, hogy nektárt gyűjtsön. A szakemberek szerint a méz akár 20 százalékkal is drágulhat.

Dehir - Ötödével drágulhat a méz

Drágul a gyümölcs és a méz

Szabó Imre
Generálási idő: 0.16 másodperc