Illatos út...
   
ILLATOS ÚT... MA MÉG SEGITHETSZ!
„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” Mahatma Gandhi
„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...” Antoine de Saint-Exupéry

KISLEXIKON


„14 nap” - Még hány nap az ÉLET?

Az Illatos úton - és más hasonló telepeken - sajnos szó szerint életbevágó a „MA MÉG SEGITHETSZ, HOLNAP TALÁN MÁR KÉSŐ!” tanács igazsága! A felelőtlenül terjesztett hazug sintérreklámmal ellentétben az Illatos úton NEM 14 NAP AZ ÉLET! Van akinek akár AZONNAL is elvehetik az életét és van aki akár 1-2 NAPON BELÜL belül meghal, mert beteg (lesz)!

Az Illatos útiak által a közterületről BEFOGOTT állatokat elvileg 14 napig kötelesek tartani, lehetőséget biztosítva ezzel régi gazdájuknak, hogy rájuk találjon. A 14 nap letelte nem jelenti automatikusan az állat életének végét, lehetőségeik szerint sok állatot tartanak bent a telepen 14 napnál sokkal tovább!

A lelketlen gazdáik vagy tájékozatlan megtalálójuk által a telepre LEADOTT állatokkal viszont akár azonnal bármit tehetnek, „elaltathatják” vagy új gazdához adhatják őket! A leadott állatok közül is lehetőség szerint sokat tartanak bent a telepen hosszabb ideig!

Mind a befogott, mind a leadott állatokra igaz sajnos, hogy akár 1-2 napon belül is megölheti őket egy-egy behozott vagy bent kialakult betegség!


Állatotthon, állatmenhely:

Állatvédők által fenntartott jótékony célú intézmények, céljuk a bajbajutott állatok mentése és lehetőség szerint új gazdához juttatása. Magyarországon sajnos többnyire állami, önkormányzati támogatás nélkül, az állatvédők saját erejéből, ill. jólelkű állatbarátok adományai segítségével működnek, nem ritkán vegetálnak!

Az állatotthon nem köteles minden bajbajutott állatot befogadni, sőt a már befogadott állatok érdekében kívánatos a szakszerű karanténozási szabályok, ill. a megfelelő gondozási színvonal betartása!

Etikailag leginkább annak az állatotthonnak a működése támogatható, amelyben euthanáziát csak az állatok visszafordíthatatlanul gyógyíthatatlan szenvedésének megszüntetése érdekében alkalmaznak!


Állategészségügyi telep, gyepmesteri telep, sintértelep:

Az önkormányzatok által fenntartott, támogatott intézmények, céljuk főként a közterületeken kóborló állatok befogása, ill. - az Állatvédelmi Törvény rendelkezéseivel ellentétesen - a gazdáik által „megúnt”, leadott állatok befogadása. Feladatuk továbbá a hatósági állategészségügyi megfigyelés, ill. elkobzott állatok, tetemek befogadása.

Kötelesek minden bejelentett, leadott állatot befogadni, ezért korlátozott férőhelyeik számából következően a már régebben bekerült vagy gazdára találás szempontjából esélytelenebbnek ítélt állatokat „elaltatják”!

A befogott állatokat kötelesek 14 napig tartani, annak érdekében, hogy eredeti gazdájuk megtalálhassa és visszavihesse őket! A 14 napot letöltött, ill. a gazdájuk által leadott állatokat új gazdához adhatják vagy „elaltathatják”!

Sajnos az állatok magyarországi „megbecsülését” híven tükrözi, hogy a sintértelepek legtöbbször a települések szeméttelepei szomszédságában találhatók, vagy pl. Budapesten a város ipari negyedében, a fehérjefeldolgozó mellett...

A XXI. század Európájához méltatlan módon, Magyarországon sajnos ma még nem ritkán lehet szerencsétlen állatok horrorisztikus módon való befogásáról, tartásáról, legyilkolásáról hallani!

Budapesten az Illatos úti „állategészségügyi” telep vezetőinek jószándékú kezdeményezésére indult el az Illatos úti állatvédő projekt, melynek eredményeként az itt kipróbált, bevált, jobbító módszerek, reméljük egyre több település hasonló intézménye számára követendő példaként szolgálhatnak!


Az állatvédelem finanszírozása:

Az állatbarátok közül is kevesen tudják, hogy ma Magyarországon az állatvédelem finanszírozása nem megoldott! Említésre méltó központi támogatás gyakorlatilag nincs, állatvédelmi témájú pályázatok nem léteznek - az állatvédők nem egyszer embertelen terheket magukra vállalva próbálnak segíteni a bajbajutott állatokon, erőfeszítéseikben jelenleg csak a jószándékú emberek, cégek támogatására, adományaira számíthatnak...