Illatos út...
   
ILLATOS ÚT... MA MÉG SEGITHETSZ!
„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” Mahatma Gandhi
„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...” Antoine de Saint-Exupéry


A Fővárosi Önkormányzat 2005 novembertől 20 millió forintot biztosít az Illatos úti Állategészségügyi Telepre kerülő kutyák fertőző betegségek elleni hatékony védelme céljára - KÖSZÖNJÜK segítségüket!

 

Intenzív védekezés a fertőző betegségek ellen az Illatos úton

FecóA szopornyica felső légúti hurutban megnyilvánuló betegség, ami időnként idegrendszeri tüneteket is okoz, és a kezelt állatok nagy része a kezelés ellenére elpusztul, vagy idegrendszeri szövődmények visszamaradásával gyógyul. Az ellene való védekezés egyetlen módja a megelőzés.

DagiAz Ebrendészeti Telep a gyakran változó populáció miatt nyitott közösség, ahol a vírushordozó egyedek révén a kórokozó fennmarad, és az újonnan bekerülő fogékony állatok azonnal megfertőződnek. Ezen állatok egy része az immunitás hiánya miatt, illetve a közösségbe kerülés okozta stressz miatt kialakuló immunszupresszió miatt meg is betegszik. A szopornyica nem higiéniai betegség, azaz nem a fertőtlenítés hiányára vezethető vissza.

 

A védekezési programtól a következő eredmények remélhetők:

Gizi1. A fertőződés elkerülése révén a kutyák gazdához jutási esélye nő.

2. A Telepről kutyát örökbe fogadókat nem fogják terhelni a szopornyicás megbetegedés következményei (gyógykezelési költség, az állat elvesztése okozta megrázkódtatás).

3. A Telepen eddig előforduló szopornyica miatt a Teleptől távolmaradók is ellátogatnak majd hozzánk és állatot fogadnak örökbe.

Picikék4. Az ilyen nyitott közösségeknek a szopornyica vírusától való teljes mentesítése reménytelen, mivel a vírushordozó kiszűrése az állandóan változó populációban lehetetlen, viszont reális célként jelölhető meg a klinikai megbetegedések számának lényeges csökkentése.

A védekezési program megkezdése előtt egy átfogó diagnosztikai felmérésre került sor, melynek során 50 kutyából vért vettünk és az Állatorvos-tudományi Egyetem a mintákból vírusizolálást végzett, amely a következő eredményt hozta: 50-ből 8 kutyánál mutatták ki a szopornyica vírusát (15%).

BoskoA védekezési programot egy 4 tagú szakmai bizottság határozta meg, amely alapján a 20 MFt-ból a következők kerülnek finanszírozásra:

• A pénz legnagyobb részét vakcina és szérum beszerzésre fordítjuk. A telepre bekerülő minden egyes állat szopornyica elleni vakcinát fog kapni, majd pedig az 5.-7. napon szérum kerül beadásra.

LisaDiagnosztikai ellenőrzés során 100 állat mintájából történik vírusizolálás a védekezés hatékonyságának felmérése céljából.

• A terápiás beavatkozáshoz szükséges gyógyszerekkel a szopornyicához szövődött vírusos, baktériumos és egyéb, az immunstátuszt gyengítő betegségeket kezeljük

A védekezés során felmerülő, gyors megoldást szükségessé tevő szakmai döntések meghozatalát egy operatív bizottság fogja végezni.

Dr. Kozma Tamás, 2005. júniús 12.

 

Az Illatos Úti Állatvédő Projekt nevében is KÖSZÖNJÜK Dr. Lakatos Bélának a kezdeményezést, a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepe vezetőinek az aktív támogatást, a MÚOSZ Állatvédő Tagozatának az Illatos útra került állatok sorsának felkarolását, a Fővárosi Önkormányzat vezetőinek és Közgyűlésének mérföldkövet jelentő pozitív döntését, és KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK a támogatását, aki az elmúlt hónapok munkájával, tiszta szívvel, jószándékkal, segítséggel hozzájárult ahhoz, hogy végre egyre hatékonyabban lehessen elkerülni az Illatos útra kerülő állatok fertőző megbetegedését, nem egyszer tragikus elvesztését!

Pásztor Zsuzsa, 2005. júniús 12.

 

Fertőző betegségek elleni védekezési program

Minden telepre bekerülő 3 hónaposnál idősebb állatot még a kennelben való elhelyezés előtt élő, attenuált kombinált vakcinával oltunk. Ez a vakcinázás szopornyica, adenovirosis, parvovirosis, parainfluenza 2. típus okozta légzőszervi fertőzései, Leptospira canicola és Leptospira icterohaemorrhagiae okozta leptospirosis és veszettség ellen biztosít védettséget. A Telepre bekerülő 6 hetesnél idősebb, de 3 hónaposnál fiatalabb állatok pedig veszettség nélküli kombinált vakcinával kerülnek beoltásra.

Minden felső légúti tüneteket mutató állatot a tünetek megjelenésekor ill. minden Telepről kikerülő állatot, melyeknél a vakcinázás és az eladás között kevesebb, mint 3 hét eltelt, polivalens, homológ szérummal (BODYGLOB) látunk el. Az a kutya, amelyik 3 hétnél hosszabb ideje tartózkodik az Illatos úton, kikerülésekor nem kap szérumot, mivel ezen időszak alatt már a vakcina kiváltotta ellenanyag olyan szintet ér el, ami biztos védettséget biztosít.

A vakcina beadását követően kialakuló ún. negatív fázis (0.-5. nap) ideje alatt, amíg a vakcina indukálta ellenanyagtermelés eléri a védelemhez szükséges magas szintet, a kutyák védtelenek, de a szérum folyamatos alkalmazása révén a vírusürítés mértéke egyre inkább csökken, azaz egyre több állat vészeli át fertőződés mentesen ezt a 4-5 napot.

A nagy kutyapopulációkban szinte törvényszerűen előforduló kennelköhögés multifaktoriális betegség, azaz több kórokozó (reovírus, adenovírus, parainfluenzavírus, Bordetella bronchiseptica) együttesen idézi elő, így a kennelköhögés Telepről való teljes eltűnése nem várható, de a szopornyica megszűnése révén a kutya élete nem kerül veszélybe.

A védekezés hatékonyságát 100 állat mintájára (orrváladék, vér, vizelet, tetem) kiterjedő teljes körű diagnosztikai vizsgálat eredményei alapján mérjük le. A diagnosztikai vizsgálatokat az általunk beküldött mintákból a SZIE-ÁOTK Kórbonctani és Igazságügyi Állatorvostani Tanszékének Diagnosztikai Laboratóriuma végzi.

 

Összegezve:

Bekerülő állat (3 hónál idősebb): kombinált vakcina + veszettség elleni oltás

Bekerülő állat (6 hét- 3 hónap): kombinált vakcina

Beteg állat: szérum + tüneti kezelés (antibiotikum, infúzió

Kikerülő állat: szérum (kivéve, ha több mint 3 hete került a Telepre) + féregtelenítő

A védekezés részleteit egy szakmai bizottság határozta meg és lebonyolítását, a menet közben felmerülő problémák megoldását ugyancsak ez a testület koordinálja.

A programtól hosszú távon az várható, hogy az Illatos úti kutyák körében előforduló szopornyica vagy teljesen eltűnik vagy pedig szórványossá válik.

Dr. Kozma Tamás, 2005. november 21.

 

REMÉLJÜK EZ MÁR A MÚLT - AZ ILLATOS ÚTON...

A szopornyica ellen - Az életmentő szérum

FecóFecó, élt 4 évet... Állatvédőként évek óta járva az Illatos úti telepre, rengeteg keserűséget okoz látni, tudni, mennyi kutyát támadnak és ölnek meg minden erőfeszítés ellenére a fertőző betegségek. Sajnos ez abból adódik, hogy a telepre sok bizonytalan egészségi állapotú, legyengült vagy fejletlen immunrendszerű, nagyobbrészt oltatlan kutya kerül be.

Orvosi vélemények szerint a fertőzésekkel szemben védekezést, megelőzést jelenthetne a telepre kerülő kutyák számára AZONNAL egy szopornyica ellenes szérum beadása!

A Fővárosi Önkormányzat anyagi támogatásával kb. 2005 telétől végre elindul az intenzív szérum program, amelynek segítségével remélhetően eredményesen meg lehet majd védeni az Illatos útra kerülő állatokat az eddigi pusztító fertőző betegségektől!

Pásztor Zsuzsa, Illatos úti állatvédő projekt, www.illatosut.atw.hu

 

Sosem lesz vége?

KócosSajnos újabb áldozatról tudunk beszámolni. 2004. február 13-án hoztuk ki Kócost az Illatos útról. Kócos egy négy hónapos keverék kutyus volt. Kertes házba került, 3 kisgyerek és egy cica mellé. Az első nap még jól volt, másnapra jött a baj. Megjelent a parvo vírus. Az elejétől fogva gondos orvosi kezelésben részesült. Kórházba vittük, infúziót kapott a kiszáradás, antibiotikumot a felülfertőzések ellen. Minden erejére szükség volt a kor leküzdésére. És sikerült Neki, jobban lett egy napig, de akkor felütötte a fejét az addig csendesen benne lappangó szopornyica. Ez már sok volt Kócosnak. Tegnap végül elérte a kór az idegrendszerét, nem volt tovább. 2004. március 16-án meghalt. Az orvosok, - mert addigra már többhöz is elvittük - és a mi szeretetünk csak arra volt elég, hogy életét, illetve szenvedését egy hónapig meghosszabbítsuk, de Kócosnak ebben nem volt semmi köszönet. Meg sem ismerhette bennünk a jó és szerető gazdit, csak gyötörtük a különböző kezelésekkel: injekciókkal, infúzióval, orrszippantással, szemcseppentéssel. Biztosan kínlódott miattunk és általunk, szenvedett önzőségünktől, mert nem akartuk elengedni, mert szerettük. Jót akartunk Neki, de a legrosszabbat okoztuk. Nem tudjuk mit csináltunk rosszul, segíteni akarásunk egy kis ártatlan kutyus életébe került.

Most ott nyugszik a kertünkben, a sírján egész éjszaka égett a gyertya. Haragot, fájdalmat, tehetetlenséget érzünk, vádoljuk magunkat, mit csináltunk rosszul, talán rögtön a telepről történt elhozatala után, mielőtt hazavittük, még a betegség gyanújele nélkül be kellett volna oltatnunk szopornyica elleni szérummal? Nem ilyen sorsot szántunk neki, miért kellett így történnie? Nem bántott senkit, még ugatni sem hallottuk, csak örült nekünk, még az utolsó napján is, pedig már félig öntudatlan volt.

Egy idő után reméljük képesek leszünk majd másik kutyust magunkhoz fogadni. Előbb fel kell dolgoznunk Kócos halálát. Azután alaposan fel kell készülnünk a megfelelő körülmények megteremtésére (a vírusoknak ki kell pusztulniuk a környezetünkből).

B. Zs. és B. S. - 2004. 03. 17.

 

ORVOSI VÉLEMÉNYEK
a szopornyica megelőzésével, gyógyításával kapcsolatban

Sajnos az Illatos útról sok szopornyicás kutya kerül ki. A szopornyica mellett létezik még egy olyan fertőző betegség is - a kennel köhögés - amely szinte minden nagyobb létszámú kutyát elhelyező intézményben (menhely, állatkórház, állatkereskedés...) rendszeresen előfordul. Ezt a betegséget több kórokozó (parainfluenza vírus, herpesvírus, reovírus, adenovírus, Bortedella bronchiseptica) együttes jelenléte okozza. A kórokozók egy adott légtérben felpasszálódnak és az ott tartózkodó állatoknál enyhébb-súlyosabb felső légúti hurutos megbetegedést okoznak. Ez a fertőző betegség, amint az állat kikerül az adott környezetből, vagy magától elmúlik, vagy tüneti kezeléssel orvosolható. A kennel köhögés az Illatos úti ebeket is gyakorta megbetegíti, ugyanakkor sokan ezt is szopornyicának diagnosztizálják, pedig messze nem az.

Az Állategészségügyi Telepre különböző immunállapotú, oltott vagy leginkább oltatlan kutya kerül be. Ezen állatok egy légtérben elhelyezve egymást aerogén úton fertőzhetik. A levegő útján történő fertőződés ellen védekezni lehetetlen (gondoljunk csak arra, amikor egy influenzás ember a tömött villamoson eltüsszenti magát - garantált a megbetegedés). A szopornyicás kutyát oktanilag nem, csak tünetileg (antibiotikum, nyálkaoldás, roborálás) lehet kezelni, mivel vírus elleni készítmény nem létezik. A kezelt kutyák jelentős része a kezelés ellenére is elpusztul vagy szövődmények visszamaradásával gyógyul. Ha a bifázisos lázgörbe első szakaszában kap az állat szérumot (kész ellenanyagot), akkor van remény a teljes gyógyulásra.

A megoldás az lenne, ha minden egyes kutya már szinte a Telep kapujában megelőzésképpen szopornyica elleni szérumot (Canglob DHLPPi, Giszkan) kapna és így megakadályozható lenne a vírus Telepre való behurcolása. Ennek költsége éves szinten kb. 10-12 millió forintot tenne ki, melynek fedezete nem áll rendelkezésre.

Dr. Kozma Tamás

 

A szopornyica tipikusan nyitott közösségben élő kutyák, elsősorban cseppfertőzéssel terjedő ragályos fertőző megbetegedése. A lázas hőemelkedéssel induló betegség heveny esetben leggyakrabban hurutos tünetet okoz, amely az esetek nagy részében idült, már gyógyíthatatlan idegrendszeri szopornyicában végződik. Mivel a szopornyica rendkívül immunszuppresszív, így a szövődményes fertőzések tovább súlyosbíthatják a helyzetet. A betegség járványmentes helyzetben vakcinával előzhető meg.

A fentiekből következően a szopornyica kórokozója az állatotthonok, menhelyek, állategészségügyi telepek lakói között szedi legtöbb áldozatát.

A betegségtől sujtott közösségekben a megelőzés és a heveny stádiumú megbetegedés gyógykezelésének legjobb eszköze a donor kutyák véréből előállított szopornyica elleni magas ellenanyag-tartalmú, un. hyperimmun szérum. A szérum nagy előnye, hogy heveny megbetegedés esetén szinte órákon belül hatékony, mig a vakcinás védelem kialakításához hetekre is  szükség lehet. A szérummal bevitt ellenanyagok a betegség további kifejlődését megakadályozzák, és egy-két hétre védettséget adnak. A fertőzött környezetbe bekerülő még egészséges fogékony egyedek esetében az egyetlen teljes biztonságot nyujtó lehetőség a hyperimmun szérum használata.

...

Dr. Lakatos Béla: A GISZKAN-5 szérum helye a szopornyica megelőzésében és gyógykezelésébenSummary to the distemper project