Üdvözöllek az oldalamon        

            A lovakat csak szeretni lehet!   

        

Főoldal

www.lovak-ponik.atw.hu

 

Az ősi lovak

A lovak története

A lovak rokonai

A lovak ősei

 

Ismertetőjegyek a lovon

Ismertetőjegyek a fejen
Ismertetőjegyek a lábon

 

Lónevek / Lószínek

Lónevek
Lószínek

 

Viselkedéstan

A lovak hangulata
Bakkolás

 

Hogyan értsük meg a lovakat?

A lovak érzékszervei

A lovak nyelve

 

Egyéb dolgok

Lovas viccek

Lovas versek

Lovasterápia

Lovas szótár

Lovas teszt

 

 

Fontos kérdések

Hogyan alszik a ló?
Hány évig él egy ló

 

Tudtad????

A legelésző lovak megfigyelésével gyorsan el lehet sajátítani a lovak viselkedésének alapjait.

A ménesben élő lovaknál az azonos színű lovak  nagyobb érdeklődést mutatnak egymás iránt.

 

Ha nekem lovam lenne...

Ha nekem lovam lenne,
Rengeteket lennék vele,
Ha beteg,az álmára én vigyáznék,
Ha szomorú volnék, vigasztalásért hozzá fordulnék.

Ha nekem lovam lenne,
Engem ő a fellegekbe vinne,
Szárnyalnánk fenn,fenn az égben,
És mindent megadnék,amit kérne.

Ha nekem lovam lenne,
Tudásom csak úgy növekedne,
Eredményem mind közül kitünne,
Mindenkit lehagynék gyorsan ügetve,

S anyukám ezt elhinné,
Holnap már a nyergemet vinné.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zabla

 

 

Mire való a zabla?

A zabla

A csikózabla a ló nyelvén át annak alsó állkapcsára hat. Minél vékonyabb a zabla, annál élesebb. A vastag zabla kellemesen hat, és ha nem túl vastag ahhoz, hogy a ló szájában elférjen, akkor a legtöbb ló számára nem okoz problémát az elfogadása.


A csikózablák nem csak vestagságukban különböznek egymástól, hanem alakjukat és keresztmetszetüket illetően is. Készülhetnek egyszer tört, vagyis középen egy csuklóval, illetve kétszer tört, középen két csuklóval ellátva.


A zabla hosszának minden esetben meg kell felelnie a ló szájszélességének. A túl keskeny zabla összeszorítja a szájzugokat, a túl széles zabla pedig ide-oda csúszkál és nem szilárd a fekvése a szájban. A túl hosszú zablaszárak összeszoríthatják az alsó állkapcsot. Ehhez társul annak a veszélye, hogy a ló a zablát a nyelve fölé veszi.
A zablák nem lehetnek kopottak, vagy rozsdásak, illetve a szélük nem lehet túl éles, mivel mindez a ló szájának sérüléseihez vezet.


A csuklós csikózabla a leggyakrabban használt zablatípus, és első sorban fiatal lovaknál használják, ugyanakkor a kiképzés magasabb szintjén álló lovaknál is, mert habár puha, mégis jó ellenőrzési lehetőséget biztosít. A szájban lévő rész lehet üreges, vagy tömör, ami nehezebb. A nagyobb súlyú zablák előnye, hogy elhelyezkedésük a ló szájában biztosabb, és ezáltal a ló kevésbé válik hajlamossá arra, hogy a nyelvével játsszon.


A munka közben a nyelvüket felhúzó lovakat átmenetileg a nyelvöltögetést megakadályozó zablával lehet lovagolni. A nyelvproblémák azonban szinte minden esetben a túl erős kéz, illetve a ló feszességének következményei. A átengedőség javítása és a megfelelően könnyed szárvezetés a legjobb megoldás.


Western zabla:

 

A zabla fajtái:

Csikózablák és társaik

A feszítő hatás nélküli zablák két változatban léteznek: megtört, vagyis csuklós vagy egyenes, de feszítő hatás nélküli zablák - bár ez utóbbit ritkábban használják és alig ismerik a lovasok.
A zabla feladata, hogy a ló szájában fenntartsa az érintkezést a nyelv, a foghíjas rész és az ajkak között. Csak akkor tudnak megfelelő hatást kifejteni, ha a ló nem emeli a fejét a vízszintes fölé: Ha hirtelen felrántja, a zabla csak fájdalmasan belevág a szájszögletébe és nem fekszik fel a foghíjas részre és a nyelvre.
A zabla megítélésénél nemcsak a szájban található rész szerkezetét kell megvizsgálni, hanem a zablakarikákat is kritikusan meg kell szemlélni. A sima karikás zabla könnyen becsípheti a száj érzékeny bőrét, ezért ehhez ajánlatos mindig zablagumit is használni. A hosszú pálcájú feszítőzablák, mint amilyeneket pl. a westernlovasok előszeretettel használnak, bár harciasan néznek ki, a ló számára nagyon kellemesek - csak nézzük meg őket közelebbről! Ezen kívül legyünk óvatosak az olyan zablákkal szemben, amelyek első pillantásra viszonylag ártalmatlannak tűnnek, mint például a három karikával ellátott csuklós feszítőzablák (melyeknél a feszités mértékét az határozza meg, hogy melyik karikájába csatoljuk a szárakat), vagy az úgynevezett ágaskodózablák, melyet természetesen nem lovagláshoz, csakis felvezetéshez használhatunk.

Egykarikás csuklós csikózabla

Az egy csuklós csikózabla egy szájrészből áll, amelyben a két oldalsó részt csukló köti össze. A kerek zablakarikák szabadon futnak egy furatban, így a tulajdonképpen egyszerű felépítésű zabla három mozgó ponttal rendelkezik, amelyek engedik inkább lazán feküdni a szájban, és kissé gyengítik a lovas kezének hatását. Ez a zabla hosszú időn át különösen "szájbarátnak" és könnyen kezelhetőnek számított, míg valaki fel nem fedezte végre a beépített lólábat: a szárak egyidejű húzásánál (bár egyetértünk, hogy tulajdonképpen soha nem a szárat húzzuk) a zabla "felállhat" a ló szájában, így a csukló a szájpadlásnak nyomódik, és a két oldalsó rész összeszorítja a ló állkapcsának alsó részét. Ez a "diótörő-hatás"-nak nevezett hátrány alkalmatlanná teszi a zablát tapasztalatlan, a szártól nem függetlenül ülő lovasok és heves lovak számára.


"Olivás" csikózablák

A hagyományos egykarikás csikózabla továbbfejlesztett változata, melynél a zabla oldalsó részeit nem egyszerűen ráfűzik a karikára, hanem a szájrész külső oldala kiszélesedik, nagyobb felületen találkozik a zablakarikával. Mivel az oldalsó rész és a karika átmennek egymásba, a szájrész vége olajbogyó alakban végződik (innen az "olivás" elnevezés), és a zablakarikát rejtve magába vezeti. Így a zabla önmagában kevésbé mozgékony, nyugodtabban fekszik és kíméli a ló szájszögletét.

Dupla csuklós zabla

Ez a zablafajta, amelyet tanulózablának is neveznek, ma már számtalan változatban kapható. Eredetileg az oliva- és az egykarikás csikózablák alternatívájaként találták ki, hogy az egy helyett két csuklóval kizárják a szájrész diótörő-hatását. Ma sok különböző modell létezik, amelyek elsősorban a középső szájrész konstrukciójában térnek el egymástól. A középső rész kiképzése befolyásolja, hogy a dupla csuklós feszítőzabla tényleg kíméletesebb-e a szájhoz és gyengédebben használható, mint az egycsuklós változat, vagy még a diótörő-hatás hiánya ellenére is kellemetlenebb és erősebb hatású.
Olyan középrész a kívánatos, amelynek átmérője megfelel az oldalsó részekének, legömbölyített formájú és tisztán eldolgozott csuklói vannak. A kereskedelemben gyakran kaphatók olcsó változatok, amelyeknél a középrész lapos, mint egy kis lemez, amely a szár húzásánál feláll a szájban és szélével nyomja a nyelvet. Ez biztosan nem "szájbarát", ráadásul a csuklók többnyire nagyon lazák és slamposan eldolgozottak, és nem lehet kizárni, hogy a szegény négylábú nyelvét csúnyán összenyomja. A rézből készült középrészek vagy a dupla csuklós feszítőzablák rézhengerekkel a közepükön élénkítik a szájtevékenységet, mivel a lovak nyilvánvalóan nagyon szeretik a réz ízét. Itt is ügyelni kell azonban a tiszta kidolgozásra.
Sok lovas a múltban joggal kifogásolta, hogy a dupla csuklós zabláknál a túl sok mozgó rész megnehezíti a ló és lovas közti precíz kommunikációt, elvész a lovas kezének hatása. Időközben megjelent a zablák új generációja a piacon ("ultra-zablák"), amelyek a konstrukción történt kis változtatással messzemenően kiküszöbölik ezt a hibát. Különlegesek a westernlovasok "Billy-Allen-bit"-jei. Itt is két csukló található a zabla szájrészében, a középrész azonban egy kis hengerből áll, amely félig lefedi mindkét csuklót, így korlátozza annak mozgékonyságát. Így ez a zabla viszonylag pontosabb hatású, hasonló az ultra-zablákéhoz, mégis kizárja a nemkívánatos diótörő-hatást.

D-karikás zabla

A D-gyűrűs zabla konstrukciója különbözik az egykarikás és az olivás zablák karikáiétól. Az oldalsó részek végei nem csak hogy olajbogyó alakban kiszélesednek, hanem messze meghosszabbították őket le- és felfelé, és D-alakúra formált gyűrűvel zárulnak. A ló szájzugát kíméli, a zabla nagyon nyugodtan fekszik a szájban. A D-zablát az angol és a western stílusban lovagló lovasok egyaránt szívesen használják, az utóbbiak mint minden "snaffle bit"-nél, itt is az állgödörben lazán végződő kis szíjjal stabilizálják a zabla helzetét.

Pálcás zablák

Itt egy kis zűrzavar uralkodik, mert gyakran két teljesen különböző zablát neveznek pálcás zablának, és következésképpen kevernek össze. Haladjunk sorjában: régen a munkalovakat kantár helyett gyakran kötőfékkel lovagolták úgy, hogy egyszerűen beleakasztották a zablát a kötőfék két oldalsó karikájába, a pihenőknél pedig egyszerűen kicsatolták, hogy legelhessen a ló. Ehhez a zabla oldalsó részeit jobbról és balról egy rövid lánccal és egy egyenes fémdarabbal - a pecekkel - hosszabbították meg. Ezeket a pecekzablákat ma már csak ott alkalmazzák, ahol a lovakat munkára használják. Egészen más a mai pálcás zabla: itt a szájrész meghosszabbításai biztosítják a különösen stabil helyzetet, kímélik a szájszögletet és enyhe oldalirányú hatást engednek meg. Egyes kantártípusokban a zabla pálcáját külön bújtató is tartja a pofaszíjon. A pálcás zablák egy- és dupla csuklós változatban és különböző anyagokból készülnek. Ez a zablatípus egyébként félpálcás zablaként is létezik, amelynél a szájrészeket csak lefelé hosszabbították meg.

Bőrzabla

Bár a bőrt már korábban is használták - például az indiánok - zablaként, az európai lovasok elfeledkeztek erről a megoldásról, de ma ismét reneszánszát éli ez a tényleg különösen szájbarát és a legtöbb lónak nagyon kellemes zablatípus. A szájrész vastag, többrétegű és erősen varrt bőrcsíkból áll, amelyet két zablakarikára erősítenek és állszíjjal biztosítanak.
A bőr önmagában mozgékony, így különösen jól alkalmazkodik a ló szájának egyedi formájához. Sok ló szenvedélyesen rágcsálja a természetes anyagú bőrt. A nagy mozgékonyság azonban azzal is jár, hogy meglehetősen gyenge a szár hatása, ami kissé korlátozza a bőrzabla használhatóságát.

Egyenes zablák

Az egyenes, vagyis a csukló nélküli zablák hatása jóval durvább, mint a csuklós zabláké, így hát csakis hozzáértők kezébe való. Az egyenes zablák nyugodtan fekszenek a ló szájában és rendkívül precíz szárhatást tesznek lehetővé. Ehhez azonban nagyon nyugodt és az üléstől teljesen függetlenül cselekvő kézre van szükség. Az egyenes zablákat még pontosabban kell beállítani a kantáron, mint a csuklós zablákat, hogy anatómiailag megfelelő helyzetet érjünk el a ló szájában, s igy kellő nyelvszabadságot biztosítsunk a lónak.
 

 

A lovak tartása

Pataápolás
Csutakolás, lemosás
Lóbetegségek
Fogak és paták
Téli lótartás
A lovak takarmányozása

 

Lovaglás

Felülés, leszállás 
Futószárazás
Lovardai lovaglás
Terepen lovaglás

Lovaglás hideg időben

 

Lovas versenyek

Lovas versenyek
Díjlovaglás
Díjugratás
Fogatversenyek

 

A lovak jármódjai

Lépés, ügetés, vágta

      

A lovak fajtái

A lovak fajtái
Amerikai lófajták
A musztáng
A törpelovak

 

Lovas felszerelések

A lovas felszerelése
Kantár
Zabla
Nyereg
Hám
Kengyel
Kötőfék