|
A lovakat csak szeretni lehet!
|
|
Az ősi lovak
Ismertetőjegyek a lovon
Lónevek / Lószínek
Viselkedéstan
Hogyan értsük meg a lovakat?
Egyéb dolgok
|
A ló takarmányozásánál abból kell kiindulnunk, hogy alapvetően legelő állat. Ez azt jelenti, hogy emésztőrendszere a folyamatos, kis mennyiségű táplálék felvételére van berendezkedve. Ezért takarmányozása során is arra kell törekednünk, hogy minél többször, kis adagokban kapja meg napi betevőjét. Ami egy átlagos hobbiló esetében napi 8-10 kg jó minőségű réti szénát, 4 kg abrakot (2 kg zab, 1 kg árpa, 1 kg kukorica) és nyalósót jelent. Természetesen ettől igényei, munkáltatásának nehézségi foka, vemhességi állapota, az évszak, a fajta és nem utolsó sorban a rendelkezésünkre álló lehetőségek függvényében el lehet térni. Például, ha aló nehezebb munkát végez (távlovaglás, hosszabb túralovaglás), akkor abrakadagja emelhető 5-6 kg-ra is. Nézzük, milyen takarmányok közül válogathatunk, alónak! Szálastakarmányok A ló természetes körülmények között kora
hajnaltól délelőttig, majd délutántól késő estig legel, és abrakot nem
eszik. Háziasított körülmények között viszont abrakot is kap és sajnos a
legtöbb helyen a legelés helyett nyáron is kénytelen szénával beérni. Tehát
a széna az alaptakarmánya, ezért az legyen jó minőségű és legyen belőle
mindig az állat előtt.
A szálastakarmányok közül is a leggyakoribb a réti széna . Ennek fehérjetartalma csekély, energiatartalma közepes és rosttartalma magasabb, mint a lucernaszalmának. A hátas azt a fűfélét kedveli a legjobban, ami lassan fásodik, így például az angol perjét és a réti perjét. A betakarításra és a szénakészítésre a virágzás előtti vegetációs fázisban lévő növények alkalmasak, ebből készíthető a legjobb minőségű széna, amely zöldes színű ropogós és nem poros. A lucernaszéna
nem igazán alkalmas, az inkább tejelő szarvasmarhának való. Magas
fehérjetartalma miatt egyedül a szoptatós kancának adható. Tavasszal és nyáron azonban legjobb a zöldtakarmány, akár legeltetett akár kaszált formában. Fontos azonban az átszoktatás időszaka: vagy hagyjuk egyre többet legelni, vagy fokozatosan emeljük aló zöldtakarmány-adagját, hogy hozzászokjon a gyomra. A zöld pillangósok etetését viszont kerüljük. A kaszált zöldet mindig kiterítve tároljuk etetésig, hogy ne fülledjen be.
A ló háziasításával folyamatosan került előtérbe az abraktakarmányok etetése. Ennek az a magyarázata, hogy az abrak koncentrált takarmány a szénához képest. Az abrak erős fizikai igénybevétel esetén megfelelő tápanyagot és energiát biztosít a lónak. A legáltalánosabb abraktakarmány a zab. Ez az egyetlen olyan takarmány, amiből annyit ehet aló, amennyi csak beléfér. Ennek oka, hogy szemszerkezete hasonlít a fűfélékre, energiatartalma közepes és rosttartalma magas. A másik jó étrendi hatású abrakféleség az árpa. Külső burka szorosabban tapad a maghoz, mint a zabé, ezért szokták roppantva vagy zúzva is etetni. Tápanyagtartalma a zabhoz hasonló, bár energiában annál kicsit gazdagabb. A harmadik abrak-alapanyag a kukorica. Ennek a legmagasabb az energiatartalma, viszont kicsi a fehérjetartalma. Nyerszsírtartalma alig marad el a zabétól. Ha csöves formában adjuk a lónak, akkor tovább rágja, tehát nem tud belőle habzsolni, ami kólikás (bélgörcsös) tünetekhez vezetne. A morzsolt kukoricát adhatjuk egészben is, de jobb roppantva, vagy durván megőrölve. Finom őrleményt soha ne adjunk a lónak,
mivel sajátos szokása a takarmány fújása. Ezért a poros, vagy finomőrlésű
takarmány különösen veszélyes számára, mivel a felszálló por belélegzése
légzőszervi károsodást okozhat. Ennek kivédése egyszerű: etetés előtt az
őrölt takarmányt vízzel locsoljuk meg. Lédús takarmányok
Tápok, takarmány-kiegészítők, vitaminok Manapság egyre elterjedtebbek aló számára kifejlesztett tápok. Ezek lehetnek önállóan etethetők, vagy kiegészítők is. Előnyük, hogy aló különböző fejlődési fázisainak igényei szerint tartalmazzák a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Ízük miatt a ló ezeket is szereti.
Forrás: www.haziallat.hu |
A lovak tartása
Lovaglás
Lovas versenyek
A lovak jármódjai
A lovak fajtái
Lovas felszerelések
|