„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik.” Mahatma Gandhi
„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...” Antoine de Saint-Exupéry
Illatos út... A Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepére került állatokért.Emlék„Mégis”
 

ILLATOS ÚTI ÁLLATVÉDŐ PROJEKT - A SINTÉRTELEPEK ÁLLATAIÉRT...

„...Ó, láttál már szemeket a rács mögött?
Jártál már kint a sintértelepen?
A reménytelenség, a kétség között
Gondolkoztál már néha ezeken?!...”

MÉG HÁNY NAP AZ ÉLET?A felelőtlen, ostoba petárdázástól halálra rémülve évről-évre szerencsétlen kutyák, cicák tömegei szaladnak világgá Karácsony, Szilveszter idején! Ha megtörtént a baj, azonnal ragasszanak ki a környéken fényképes plakátokat, vigyenek azokból a közeli állatmenhelyekre, sintértelepekre - elérhetőségük megtalálható az Állatvédő Iránytűben - ill. hívják gazdikereső telefon ügyeletünket a 30-429-2923-as számon, és küldjék el e-mail-ben az elveszett állat fényképét, adatait az allatvedo@freemail.hu címre!

HIDEG TÉLI NAPOKON...Az Illatos úton - a belső kenneleken kívül - 46 nyitott kennel található. A hideg téli napokon is - ugyan fedéllel a fejük felett - a szélnek, hidegnek, fagynak szabadon kitéve dideregnek a kutyák...
A www.idokep.hu -n, akit érdekel, megnézheti, milyen hőmérséklet várható pl. a következő éjszakára...

S.O.S. FORGÁCS-ot keresünk! A téli időszakban az Illatos úton nagy szükség van nem túl poros puhafa forgácsra a kutyák almozásához, hogy ne fázzanak, és ne kelljen vízzel takarítani körülöttük! Budapest területére a telep autója házhoz megy a forgácsért! Aki segíteni tud, kérjük hívja fel Dr. Kozma Tamást, a telep vezetőjét a 280-6832-es telefonon!


KÖSZÖNJÜK SZÉPEN MINDENKINEK a bizalmát és segítségét, aki fontosnak tartja, hogy segíthessünk: a sintértelepekre került beteg, vemhes, öreg, megúnt, kidobott ártatlan állatoknak, hogy ne ott végezzék, hanem minden állat találjon felelős, gondos, szerető gazdájára! Köszönjük segítségüket, hogy segíthessünk a sintértelepek helyett Budapesten és szerte az országban állatotthonokat, állatvédelmi felügyelői hálózatot létrehozni és ezek révén lecsökkenteni végre a bajbakerülő vagy megkínzott ártatlan állatok számát!

Az Illatos Úti Állatvédő Projekt keretében állhatatosan dolgozunk eredeti céljaink megvalósulásáért, az Illatos úti és más sintértelepek állataiért! NAGYON KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK, AKI SEGIT, HOGY SEGITHESSÜNK! - Pásztor Zsuzsa, Illatos Úti Állatvédő Projekt


Magyarországon a kívülálló állatbarátok többsége ma úgy gondolja, hogy a médiában időnként megjelenő, állatkínzással, kegyetlenséggel kapcsolatos esetek egyediek, ritka kivételek, hiszen különben az állatvédők gondoskodnak a bajbajutott állatok mentéséről...

Sajnos a valóságban ez legtöbbször nem így van: nagyon sok felelőtlen állattartó, nem egyszer állatkínzó kétlábú él közöttünk, és az általuk bajbasodort állatok megmentéséért az állatvédők heroikus küzdelmet vívnak!

Ennek ellenére Magyarországon ma még legtöbb településen hivatalosan a sintértelepeket támogatják, melyeken az állatokkal kapcsolatos elfogadhatatlanul rossz helyzetet, legtöbbször elfogadhatatlanul rossz, antihumánus módszerekkel kezelnek, és tevékenységük ráadásul az állatokkal kapcsolatos problémák szaporodását is eredményezi, hiszen rendszerint a megelőzés érdekében nem tesznek egy lépést sem!

Ha nyugat felé átmegyünk az országhatáron, arrafelé szinte minden településen találunk állatotthonokat, ahol állatvédők szakszerűen, humánusan segítenek a bajbajutott állatokon, ezáltal az operatív segíségnyújtáson túlmenően, munkájuk eredményeként hosszabb távon is egyre csökken környékükön a bajba kerülő állatok száma!

Az Illatos úti „állategészségügyi“ telep NEM MENHELY, ez Budapest sintértelepe! A telep a jelenleg érvényes vonatkozó rendeletek értelmében 14 nap után már nem köteles benttartani egy-egy BEFOGOTT állatot, tehát helyhiány esetén a már ennél régebben bentlévő állatokat - más megoldás híjján - ELALTATHATJÁK!!! A gazdájuk vagy megtalálójuk által LEADOTT állatokat elvileg még ennyi ideig sem kell tartaniuk, akár azonnal elaltathatják vagy jobb esetben új gazdához adják őket!

2001. nyarán az Illatos úti telep vezetése épp a fentiek miatt kezdeményezte, hogy állatvédők segítsenek minél több állatot - az elaltatás helyett - eredeti vagy új gazdájához juttatni! A kérés sokáig lényegében visszhang nélkül maradt - részben a legtöbb állatvédő nyomorúságos lehetőségei, részben a feladat nagysága és jellege miatt.

Végül 2002-2003-ban indult el az ÚTTÖRŐ munkát végző Illatos Úti Állatvédő Projekt, mely a sintértelepek ártatlanul szenvedő, áldozatul eső állatainak körülményeit szerette volna, szeretné állatvédelmi szempontból minél inkább elfogadhatóvá tenni - és végső soron elérni, hogy Magyarország településein is állatotthonok működjenek a sintértelepek helyett! Az igazán hatékony megelőzés érdekében célunk még a média, a kommunikáció, a nevelés, a szemléletformálás és nem utolsósorban a jogalkotás, joggyakorlat eszközeinek, módszereinek, segítségének megszervezése, kifejlesztése, felhasználása is!

Az Illatos Úti Állatvédő Projekt a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepével az állatok érdekében együttműködő, de tőlük teljesen független, különálló tevékenység!

Az Illatos úti „állategészségügyi” telelep vezetőinek kezdettől fogva azt ajánlottuk fel, hogy vállalják fel a teleppel kapcsolatos negatívumokat - hiszen elmondásuk szerint ők sem „örülnek” ezeknek - és segítünk nekik abban, hogy az Illatos úti telep az élére állhasson Magyarországon a sintértelepekkel kapcsolatos kedvező változásoknak!

KÖSZÖNJÜK SZÉPEN MINDENKINEK a bizalmát és segítségét, aki fontosnak tartja, hogy segíthessünk: a sintértelepekre került beteg, vemhes, öreg, megúnt, kidobott ártatlan állatoknak, hogy ne ott végezzék, hanem minden állat találjon felelős, gondos, szerető gazdájára! Köszönjük segítségüket, hogy segíthessünk a sintértelepek helyett Budapesten és szerte az országban állatotthonokat, állatvédelmi felügyelői hálózatot létrehozni és ezek révén lecsökkenteni végre a bajbakerülő vagy megkínzott ártatlan állatok számát!

Az Illatos Úti Állatvédő Projekt keretében állhatatosan dolgozunk eredeti céljaink megvalósulásáért, az Illatos úti és más sintértelepek állataiért! NAGYON KÖSZÖNJÜK MINDENKINEK, AKI SEGIT, HOGY SEGITHESSÜNK! - Pásztor Zsuzsa, Illatos Úti Állatvédő Projekt

Kapcsolódó oldalak: További részletek az Illatos Úti Állatvédő ProjektrőlKépválogatás a korábban a telepre került állatokról@RC 2003Sziget 2004 FotókiállításA sintértelepek állataiért

A címlapon látható állatok már nincsenek az Illatos úton! Kisebb részük gazdához került, nagyobb részük sajnos már nem él... Ha ellátogatnak a telepre, bármikor a képeken láthatóakhoz hasonló kedves, ártatlan állatokat találnak ott, akik nagyon hálásak lesznek mindenkinek, aki megmenti őket! - A telep elérhetősége ->

138_040504_b4.jpg _h_138_131_170k_060502_c.jpg 75k_060404_b4.jpg 137_030625_a4.jpg _angyalarcu19_4.jpg 131_050124_a.jpg 79_050207_b.jpg

Az Állatvédő Szervezetek Országos Egyeztető Fórumának állásfoglalása a gyepmesteri telepek jövőbeni, javasolt működtetéséről (Elfogadva 2007. június 16-án)

Az Egyeztető Fórum az állatvédők több éves tárgybani tapasztalatát összegezve megállapítja, hogy a gyepmesteri telepek működtetése - melyet a helyi önkormányzat finanszíroz - általában nem felel meg az Állatvédelmi Törvényben előírtaknak.

A gyepmesteri telepek nagy része korszerűtlen, mégis működési illetve fennmaradási engedéllyel rendelkezik; a telepek ellenőrzése rendszertelen, a gyepmesterek szakképzettsége sok esetben kifogásolható. A hiányosságok miatt a telepek drágán és kis hatékonysággal működnek és az állatvédelem elemi etikai elvárásainak sem felelnek meg.

Azokon a településeken azonban, ahol a gyepmesteri teendőket a - rendkívül szigorú jogszabályoknak és követelményeknek eleget tevő, és így megfelelő működési engedéllyel rendelkező - helyi menhely vállalta el, szinte problémamentes a kérdés megoldása. A befogott kutyák - a szükséges karantént, állatorvosi ellenőrzést és ellátást követően - átkerülnek a menhelyekre, ahonnan örökbeadás révén további sorsuk megnyugtatóan rendeződik.

Egyúttal a menhely is kiegészítő pénzforráshoz juthat, ami az önfenntartó civil szervezetek számára létfontosságú. A Fórum a fentiek fényében javasolja, hogy minden olyan településen, ahol a helyi állatmenhely megfelel a vonatkozó előírásoknak és vállalja a gyepmesteri teendők ellátását, az Önkormányzatok részesítsék előnyben a gyepmesteri tevékenységekre vonatkozó szerződéskötés során a civil szervezetet más jelentkezőkkel (profitorientált vállalkozók, stb.) szemben, hiszen bármilyen állat kezelése során kívánatos, hogy az állatvédelmi, állatjóléti érdekek előbbre valóak legyenek, mint magánszemélyek anyagi érdekei.

A megfelelően támogatott, nem csak „tűzoltásra” kényszerülő állatotthonok, állatmenhelyek, állatvédők ráadásul nem csak humánusan, de az állatvédelem korszerű, hatékony módszereit alkalmazva segítenek a bajba jutott állatokon, ezáltal az operatív segítségnyújtáson túlmenően, munkájuk eredményeként hosszabb távon is egyre csökken környékükön a bajba kerülő állatok száma.

A Fórum javasolja továbbá az állásfoglalás továbbítását a Magyar Önkormányzatok Szövetsége felé, mivel ez tartalmilag és céljaiban megfelel a 2007. május 31-én Gödöllőn a Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a MEOE és a MÁTSZ részvételével megtartott Konferencia állásfoglalásának.

Forrás: www.maosz.hu/efallasfogl200706.html


ILLATOS ÚTI CICÁKSajnos az Illatos úton szinte folyamatosan vannak kisebb-nagyobb cicák, akik sürgősen megmentőjükre várnak! Aki akárcsak ideiglenesen is biztonságos helyre be tudná őket fogadni, kérjük sürgősen menjen értük! Elérhetőség, látogatási idő ->

Kérjük SENKI NE VIGYEN CICÁT az Illatos útra, inkább próbálja legalább ideiglenesen biztonságba helyezni az esetleg talált cicá(ka)t, majd hívja gazdikereső segélyvonalunkat a 30-429-2923-on vagy írjon az allatvedo@freemail.hu címre, megpróbálunk segíteni szerető gazdához juttatásukban!

KÖZLEMÉNY - Mint mindenki tudja, a Cicagazdikereső Társaság igyekszik eleget tenni a kérésnek, ha macskaelhelyezésről van szó. Sajnos gyakorlatilag ketten vagyunk akik ideiglenesbe tudunk macskát fogadni, ezért már szinte állandósult a 20 körüli létszám mindkettőnknél. Ez így összesen max. 40 macsek. Ebbe kell beleférnie az Illatos úti mentéseknek is. Ennyi a kapacitásunk maximuma időben, pénzben, energiában.
Az utóbbi időben több állatvédő szájából hallottam, hogy ha nincs helyük a macskának, akkor beviszik-bevitetik az Illatos útra, és majd mi kihozzuk...
Több aggályom van ezzel kapcsolatban:
1. Nekem ez nagyon zsarolásnak hangzik. Aki ismer tudja, hogy szépen meg lehet kérni bármire, de az erőszakot nem tudom elviselni.
2. Ha kiderül, hogy állatvédő viszi-viteti be a macskát (meg fogjuk tudni, az biztos), fel fogjuk tenni nyilvános főrumokra, hogy ki volt az.
3. Ha rászoktatjuk az embereket, hogy vigyék az Illatos útra a macskákat akkor nem 40 hely, hanem 400 is kevés lesz! Tömegével fogják odahordani a macskákat és mi akkor is csak ketten leszünk, a hely is csak annyi lesz, mint most.
Következésképpen borzasztó felelőtlenség főleg állatvédőtől az ilyen kijelentés, mert aki ilyet mond az esetleg a macskát a halálba küldi, mert nem fogjuk tudni kihozni a cicát, mert a mi helyünk, energiánk, pénzünk is véges. Arról már nem is beszélek, hogy a plakátjainkon a lakosságot arra kérjük, hogy ne vigyen be az Illatosra macskát, erre az állatvédő azt mondja, hogy vigyék be.
Ha valaki kérését vissza kell utasítanunk macskaelhelyezés ügyben az azért van, mert NINCS HELY. Ilyenkor szoktunk imádkozni, hogy csak nehogy az Illatoson is legyen macsek, mert annak sincs hely.
Ezért arra kérek mindenkit, hogy ha ilyet hallotok, mondjátok el ezeket annak, aki ilyen felelőtlen vagy meggondolatlan tanácsokat osztogat olyan embereknek, akiknek esetleg fogalmuk sincs az állatvédelmi helyzetről. Legalább mi ne tegyünk keresztbe egymásnak, mert annak a macsekok isszák meg a levét! - Oláh Gáborné Márti, 2007. október 14.

Aki szerető gazdája lenne egy-egy Illatos útról mentett kedves, szép cicának, az érdeklődhet a Cicagazdikereső Társaságnál is: 70-312-1981, 30-542-0085 - ttilda@t-online.hu - olahgaborne@gmail.comFIGYELEM! Az Illatos úti „állategészségügyi” telep 2003 áprilisa óta - az úttörő tevékenységet végző Illatos Úti Állatvédő Projekt keretében - állatvédők által készített hivatalos honlapja a www.illatosut.atw.hu címen érhető el. Más honlapokon, kiadványokban az Illatos úti teleppel, az oda bekerülő állatokkal kapcsolatban nem általunk megjelentetett, hiányos, pontatlan, megtévesztő - nem egyszer jogtalanul közzétett - információkért, ill. az Illatos úti állatokkal kapcsolatba kerülő más csoportok tevékenységéért semmilyen felelősséget nem vállalunk! Az Illatos Úti Állatvédő Projekt a Fővárosi Közterület-felügyelet Állategészségügyi Telepével az állatok érdekében együttműködő, de tőlük teljesen független, különálló tevékenység! - Pásztor Zsuzsa

 

MÉG HÁNY NAP AZ ÉLET?MÉG HÁNY NAP AZ ÉLET?

Az Illatos úton - és más hasonló telepeken - sajnos szó szerint életbevágó a „MA MÉG SEGITHETSZ, HOLNAP TALÁN MÁR KÉSŐ!” tanács igazsága! A felelőtlenül terjesztett hazug sintérreklámmal ellentétben az Illatos úton NEM 14 NAP AZ ÉLET! Van akinek akár AZONNAL is elvehetik az életét és van aki akár 1-2 NAPON BELÜL belül meghal, mert beteg (lesz)!

Az Illatos útiak által a közterületről BEFOGOTT állatokat elvileg 14 napig kötelesek tartani, lehetőséget biztosítva ezzel régi gazdájuknak, hogy rájuk találjon. A 14 nap letelte nem jelenti automatikusan az állat életének végét, lehetőségeik szerint sok állatot tartanak bent a telepen 14 napnál sokkal tovább!

A lelketlen gazdáik vagy tájékozatlan megtalálójuk által a telepre LEADOTT állatokkal viszont akár azonnal bármit tehetnek, „elaltathatják” vagy új gazdához adhatják őket! A leadott állatok közül is lehetőség szerint sokat tartanak bent a telepen hosszabb ideig!

Mind a befogott, mind a leadott állatokra igaz sajnos, hogy akár 1-2 napon belül is megölheti őket egy-egy behozott vagy bent kialakult betegség! További FONTOS tudnivalók ->

 

 

FIGYELEM! VÁRJUK TAPASZTALATAIKAT:

Az illatos úti vakcinázás eredményességének felmérése és a védekezési program további finomítása érdekében VÁRJUK FŐLEG AZON GAZDIK TAPASZTALATAIT, AKIK 2005 NOVEMBER ELSEJE UTÁN VITTEK KI KUTYÁT AZ ILLATOS ÚTRÓL! Kérjük írják meg, melyik kennelből, melyik kutyát, mikor és milyen egészségi állapotban hozták ki, ill. lépett-e fel nála idővel valamilyen betegség, különös tekintettel a parvóra vagy szopornyicára! AZ allatvedo@freemail.hu E-MAIL CIMRE BÁRMILYEN TOVÁBBI TAPASZTALATOT, VÉLEMÉNYT, JAVASLATOT IS KÖSZÖNETTEL FOGADUNK, írásaikat, adataikat bizalmasan kezeljük! Köszönettel: Pásztor Zsuzsa, Illatos Úti Állatvédő Projekt

 

IDEIGLENES BEFOGADÓNÁL LÉVŐ ÁLLATOK:

FELHIVÁS: IDEIGLENES BEFOGADÓKAT KERESÜNK SÜRGŐSEN AZ ILLATOS ÚTRÓL KIHOZNI KIVÁNT KUTYÁK, CICÁK SZÁMÁRA! Aki átmenetileg biztonságos helyet tudna adni egy-két állat számára, amíg azok végleges, jó gazdira nem találnak, kérjük jelentkezzen a 30-429-2923-as mobilon! Köszönettel: Illatos Úti Állatvédő Projekt