Főoldal
Vendégkönyv     
A falu története
Földrajzi fekvés
Hagyományok
Lakosság, foglalkozás
Református egyház
A Magyarózdi Református   Egyházközösség honlapja
        100 éves  évforduló (Új)
           Fotók az ünnepségről
Önkormányzat
Horváth István költő
Az ózdi kastély

Képek Radák-Pekri kastélyról 
A magyarózdi Radák-Pekri kastély központi pincehelyiségének régészeti és művészettörténeti kutatásai  
Drogterápiás Otthon
Képek a Drogterápiás Otthonról
Testvértelepülésünk: Ózd
Magyarózdiak Ózdon (Új)
II. Országos Arvisura Találkozó
FOTOALBUM
Hettema Casey's pictures
Holland-magyar esküvő a faluban
Wedding in village Magyarozd 

Linkek Erdélyből

Ön a

látogató az oldalon!

 

 

Kedves Látogató!

 

Nagy szeretettel köszöntöm Önt Magyarózd település honlapján!  Magyarózd egy kicsi falu - Erdély szívében. Olyannyira kicsi és olyan eldugott - mint a mesében a világ vége - hogy Horváth István író, költő, a falu neves szülötte így ír a Magyarózdi toronyalja c. falumonográfiájában a településről: "A falu annyira zárt, eldugott helyen lapul, hogy még az ötvenes években is egyik író barátom azt mondta: "Olyan falu, hogy Magyarózd, nincs is, azt csak te találtad ki".

Pedig van, és amint azt a különböző források is bizonyítják már évszázadokkal ezelőtt is volt. Igaz, mindig zárt volt, viszonylag "bolygatatlan", s éppen emiatt őrzött meg olyan sok néprajzi, folklorisztikai, nyelvészeti anyagot, melyek más településen már régen a felejtésbe merültek. Ez az a kincs, amit nem lehet veszni hagyni, amit tovább kell adni mindenkinek, akinek van rá szeme, füle, szíve, lelke.

Köszönet jár mindazoknak, akik nem hagyták és nem hagyják veszni azt az örökséget, amire Magyarózdon nemcsak az érző, hanem az értő lélek is nyer. Mert van mit keresni és lehet is találni, ha valaki szívügyének tekinti a régi értékek megmentését. Magyarózdról több film is készült. (Pl. a Sebő Ferenc által,  Kovács László rendezővel készített film, valamikor a 90'-es évek elején a Magyar Televízió számára (ez alapvetően néprajzi ihletésű munka volt), egy másik film Fügedi János segítségével Martinidesz László "Bárány - Tánc - Áldozat"  címmel készült, s amelyet a Duna TV-ben adtak le), de sokan jártak Magyarózdon a szokások, a magyarózdi tánchagyomány megörökítése céljából mások is.

De Magyarózdot nemcsak hagyományai teszik méltán egy kicsi gyönszemmé, a településen látható a még romjaiban is gyönyörű Pekri-Radák kastély - mely a XVII. században épült - mint egy ékkő emelkedik a völgyben található falu fölé. Bár a   Bonus Pastor alapítvány - mióta tulajdonába került - hozzákezdett a felújításához (egyelőre csak a tetőt sikerült) a kastély teljes felújítása még várat magára.

A hagyományok és  látnivalók maradandó élményt nyújtanak az odalátogatóknak.  Nagyszerű dolog ezt az örökséget az embernek magába szívni és továbbadni. Mint ahogy ezt tette a falu neves szülötte: Horváth István költő, író.  Nagyszerű dolog ezen az örökségen felnőni, de csodálatos érzés az is, amikor az embert - mégha csak látogatóról legyen is szó - megérinti ennek a hagyománynak a szele, s valami olyat kap az ott élő emberektől, ami maradandó és meghatározó élménnyé válik. A magyarózdi emberek ugyanis pillanatok alatt  be tudják lopni magukat az odavetődő ember szívébe, s nemcsak sátrat vernek ott, hanem le is telepednek. Olyannyira, hogy amikor negyedik alkalommal a falu felé közelítve  megláttam a kastélyt és a református templom tornyát, önkéntelenül is megdobbant a szívem: hazaértünk.

A honlap készítésével az volt a célom,  hogy egy kis szeletet nyújtsak Magyarózd település múltjáról, jelenéről, a hagyományairól, nevezetességeiről.  A honlap nemcsak tartalmában és  látványban szeretne közelebb kerülni a látogatóhoz, hanem hang is szeretne lenni, amely azt mondja: figyelj rám...

Nagyon fontos lenne nemcsak az ott élők, hanem valamennyi hagyománytisztelő, hagyományszerető ember számára, hogy e sok évszázada tartó jelenlétük Erdély e csendes zugában töretlen maradjon, hogy a közösség megmaradjon, s hogy a 21. század követelményei szerint is állni tudja a sarat.

 

Zsolnay Piroska
   a honlap készítője

 

 

    

  Honlap  Tartalom  |  e-mail Webmester