Receptek  
 


 



































 

   

Almás lepény

Hozzávalók:

3 egész tojás
30 dkg kristálycukor
1/2 csomag sütopor
30 dkg reszelt alma
30 dkg liszt
5 dkg durvára vágott dió

Elkészítés:

A tojásokat a kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a sütoporral elkevert lisztet és a reszelt almát. Kivajazott tepsibe öntve a tetejét a dióval meghintjük és megsütjük.

Hidegen közepes nagyságú kockákra vágjuk

Almás krémes

Hozzávalók:

Tésztához

60 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg cukor
2 tojás
1 csomag sütopor
2 csomag vaníliás cukor
3-4 evokanál tejföl

Krémhez

2 tojás
1/2 l tej
2 vanília puding
15 dkg cukor
1 vaníliás cukor
25 dkg margarin

Töltelékhez

1,5 kg alma
2 evokanál vaj
10 dkg cukor
1/2 evokanál fahéj

Elkészítés:

A tészta alapanyagait összegyúrom, három részre osztom szét, és vékony, négyszögletes lapokat sütök belole. A pudingporhoz 2 evokanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a tejet, surure fozöm és belekeverem a tojásokat. A krémet hulni hagyom. Az almát megreszelem, és vajon addig párolom, amíg elfo a leve, és cukorral, fahéjjal ízesítem. A krémhez a margarint habosra keverem a cukorral, majd összekeverem a kihult pudinggal. Amikor mindegyik alkotórész kihult, egy tésztalapot visszateszek a tepsibe, rákenem a krémet, ráteszem a másik lapot, ráhalmozom az almatölteléket és befedem. Egy napig állni hagyom, hogy megpuholjon.

Tálalás elott négyszögletes szeletekre vágjuk

Aranygaluska

Hozzávalók:

10 dkg margarin
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg cukor
csipetnyi só
15 dkg darált dió

A vanilia habhoz

4 dl tej
4 db tojás
1 cs. krémpudingpor
1 dl tejszín
1 cs vaniliás cukor
15 dkg kristálycukor

Elkészítés:

Keverjük össze az élesztőt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk egy sűrű galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni. Borítsuk egy lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval félhold alakúra.
5 dkg olvasztott margarinnal kenjük be minden oldalról a pogácsákat és helyezzük be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás mellé. A sorok közé szórjunk darált diót. Hagyjuk fél órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük aranybarnára. A vanilia krémpudingot 1 dl tejszínnel és 4 tojás sárgájával hőálló keverőtálban simára keverjük. A tejet felforraljuk és a keverőtálba öntjük, állandó keverés közben vízgőzre tesszük, felfőzzük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, vaniliás cukrot és keményre verjük, majd a forró alaphoz adjuk, gyorsan elkeverjük

Anyós szelet

Hozzávalók:

Tészta

1 tojás  
1/2 margarin
1 evokanál cukor
1 vaníliás cukor
1/2 liter liszt
egy kevés sütopor

Töltelék

8 tojás
30 dkg cukor
citrom héja
30 dkg dió
1 evokanál liszt (prézli)

Elkészítés:

A tészta alapanyagait összegyúrjuk, kisodorjuk, felét egy kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük. A töltelékhez valókat összekeverem szép lassan. A tojások fehérjét kemény habbá verve adom hozzá majd legutoljára. Ezt a tepsiben lévo tésztára rákenjük. Végül ráhelyezzük a megmaradt kinyújtott tésztalapot, és megsütjük. Lehet csokoládémázzal bevonni, vagy porcukorral megszórni a tetejét.

Borzas Kata

Hozzávalók:

40 dkg liszt
12 dkg vaj vagy zsír
12 dkg porcukor
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1 kis citrom héja
4 tojás sárgája

Elkészítés:

A hozzávalókból jó kemény tésztát gyúrunk és 2 részre osztjuk. Az egyik részt káposztareszelővel belereszeljük a tepsibe. A 4 tojás kemény habjába 15 dkg porcukrot, 2 evőkanál barack vagy más lekvárt és 10 dkg darált diót teszünk. Mindezeket összekeverjük és ráöntjük a tepsibe reszelt tésztára. A tészta másik felét ráreszeljük a töltelékre. Meleg sütőben, közepes lángon rózsaszinüre sütjük majd porcukorral meghintjük.

Nagyon finom, teasüteményként is kínálhatjuk.

Banános gyümölcskenyér

Hozzávalók:

12,5 dkg vaj vagy margarin
15 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1/2 cs. sütőpor
4 tojás
2 ek. rum
2-3 banán
aszalt gyümölcsök ízlés szerint

Elkészítés:

A banánt megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk. A vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásokat egyenként dolgozzuk bele a tésztába. Apránként hozzáadjuk a lisztet és a rumot, majd belekeverjük a banánt és az aszalt gyümölcsöket is. Kivajazott őzgerinc formába töltjük és 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Néhány percig hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra borítjuk és megvárjuk, míg teljesen kihűl. A tetejét porcukorral meghintve szeletekre vágva tálaljuk.

Császármorzsa

Hozzávalók:

3 db tojás
1 púpozott ek. porcukor
3 dl rétesliszt
3 dl tej
csipet só
margarin

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, és a 3 sárgáját elkeverjük a porcukorral, a rétesliszttel, a tejjel és a sóval. A végén hozzáadjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot is. Serpenyőben margarint forrósítunk és a keveréket beleöntjük. Amikor keményedni kezd, villával összetörjük, hogy morzsás legyen. Porcukorralmeghintve tálaljuk. (Tehetünk bele borba áztatott mazsolát is.)

Indián lepény

Hozzávalók:

4 tojás
4 ek cukor
4 ek liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
6 tojásfehérje
28 dkg kristálycukor
4-5 ek víz

Elkészítés:

4 tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadunk 4 evőkanál cukrot, egyenként a 4 tojás sárgáját, a 4 evőkanál lisztet, a sütőport és a vaníliás cukrot.
Sütőpapírral kibélelt közepes méretű tepsiben megsütjük.6 tojásfehérjéből kemény habot verünk. 28 dkg kristálycukorból és 4-5 evőkanál vízből szirupot főzünk és beleteszünk egy fél szál vanilia rudat. A kemény habba ezt a felforralt, forró szirupot folyamatos keverés mellett belecsepegtetjük. Eddig tűzön, most gőz fölött verjük tovább. Addig verjük amíg a habüsthöz tapadni nem kezd. A piskótára öntjük egyenletesen elsimítjuk, és csokimázzal bevonjuk.

Kókuszgolyó

Hozzávalók:

25 dkg háztartási keksz
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
1 dkg kakaópor
3 kanál tej
kókuszreszelék

Elkészítés:

A cukrot a vajjal kikeverem, majd a ledarált kekszel, kakaóporral, tejjel összeöntöm. Alaposan eldolgozom, és golyókat formálok belole. Végül kókuszreszelékben megforgatom és hutoben hutom le. Ha nincs reszelék, akár csokigolyóként is tálalhatjuk.





 

   

     

     

       



  
 
                      

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halálpontos webstatisztika Toplapok.hu - a statisztika


InterStat.hu