Almás
lepény
Hozzávalók:
3 egész tojás
30 dkg
kristálycukor
1/2 csomag sütopor
30 dkg
reszelt alma
30 dkg liszt
5 dkg durvára
vágott dió
Elkészítés:
A tojásokat a
kristálycukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a
sütoporral elkevert lisztet és a reszelt almát.
Kivajazott tepsibe öntve a tetejét a dióval
meghintjük és megsütjük.
Hidegen közepes nagyságú
kockákra vágjuk
Almás krémes
Hozzávalók:
Tésztához
60 dkg liszt
20 dkg zsír
20 dkg
cukor
2 tojás
1 csomag sütopor
2 csomag
vaníliás cukor
3-4 evokanál tejföl
Krémhez
2 tojás
1/2 l tej
2 vanília puding
15
dkg cukor
1 vaníliás cukor
25 dkg margarin
Töltelékhez
1,5 kg alma
2 evokanál
vaj
10 dkg cukor
1/2 evokanál
fahéj
Elkészítés:
A tészta alapanyagait
összegyúrom, három részre osztom szét, és vékony,
négyszögletes lapokat sütök belole. A pudingporhoz
2 evokanál cukrot keverek, fokozatosan hozzáadom a
tejet, surure fozöm és belekeverem a tojásokat. A
krémet hulni hagyom. Az almát megreszelem, és
vajon addig párolom, amíg elfo a leve, és
cukorral, fahéjjal ízesítem. A krémhez a margarint
habosra keverem a cukorral, majd összekeverem a
kihult pudinggal. Amikor mindegyik alkotórész
kihult, egy tésztalapot visszateszek a tepsibe,
rákenem a krémet, ráteszem a másik lapot,
ráhalmozom az almatölteléket és befedem. Egy napig
állni hagyom, hogy megpuholjon.
Tálalás elott négyszögletes
szeletekre vágjuk
Aranygaluska
Hozzávalók:
10 dkg margarin
50 dkg liszt
3 tojás
sárgája
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
5 dkg
cukor
csipetnyi só
15 dkg darált
dió
A
vanilia habhoz
4 dl tej
4 db tojás
1 cs.
krémpudingpor
1 dl tejszín
1 cs vaniliás
cukor
15 dkg kristálycukor
Elkészítés:
Keverjük össze az élesztőt a
meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a
lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a
tojások sárgáját, a cukrot és a sót. Gyúrjunk egy
sűrű galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen
kelni. Borítsuk egy lisztes gyúródeszkára, és
szaggassuk ki pogácsaszaggatóval félhold
alakúra.
5 dkg olvasztott margarinnal kenjük be
minden oldalról a pogácsákat és helyezzük be egy
margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás mellé.
A sorok közé szórjunk darált diót. Hagyjuk fél
órát pihenni, majd előmelegített sütőben süssük
aranybarnára. A vanilia krémpudingot 1 dl
tejszínnel és 4 tojás sárgájával hőálló
keverőtálban simára keverjük. A tejet felforraljuk
és a keverőtálba öntjük, állandó keverés közben
vízgőzre tesszük, felfőzzük. A tojás fehérjét
kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, vaniliás
cukrot és keményre verjük, majd a forró alaphoz
adjuk, gyorsan elkeverjük
Anyós
szelet
Hozzávalók:
Tészta
1 tojás
1/2 margarin
1
evokanál cukor
1 vaníliás cukor
1/2 liter
liszt
egy kevés sütopor
Töltelék
8 tojás
30 dkg cukor
citrom
héja
30 dkg dió
1 evokanál liszt
(prézli)
Elkészítés:
A tészta
alapanyagait összegyúrjuk, kisodorjuk, felét egy
kizsírozott, kilisztezett tepsibe tesszük. A
töltelékhez valókat összekeverem szép lassan. A
tojások fehérjét kemény habbá verve adom hozzá
majd legutoljára. Ezt a tepsiben lévo tésztára
rákenjük. Végül ráhelyezzük a megmaradt kinyújtott
tésztalapot, és megsütjük. Lehet csokoládémázzal
bevonni, vagy porcukorral megszórni a tetejét.
Borzas
Kata
Hozzávalók:
40 dkg
liszt
12 dkg vaj vagy zsír
12 dkg
porcukor
1 sütőpor
1 vaníliás cukor
1 kis
citrom héja
4 tojás sárgája
Elkészítés:
A hozzávalókból jó kemény
tésztát gyúrunk és 2 részre osztjuk. Az egyik
részt káposztareszelővel belereszeljük a tepsibe.
A 4 tojás kemény habjába 15 dkg porcukrot, 2
evőkanál barack vagy más lekvárt és 10 dkg darált
diót teszünk. Mindezeket összekeverjük és ráöntjük
a tepsibe reszelt tésztára. A tészta másik felét
ráreszeljük a töltelékre. Meleg sütőben, közepes
lángon rózsaszinüre sütjük majd porcukorral
meghintjük.
Nagyon finom, teasüteményként
is kínálhatjuk.
Banános
gyümölcskenyér
Hozzávalók:
12,5 dkg vaj vagy margarin
15
dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg
liszt
5 dkg étkezési keményítő
1/2 cs.
sütőpor
4 tojás
2 ek. rum
2-3
banán
aszalt gyümölcsök ízlés szerint
Elkészítés:
A banánt megtisztítjuk és
apró kockákra vágjuk. A vajat a cukorral és a
vaníliás cukorral habosra keverjük. A tojásokat
egyenként dolgozzuk bele a tésztába. Apránként
hozzáadjuk a lisztet és a rumot, majd belekeverjük
a banánt és az aszalt gyümölcsöket is. Kivajazott
őzgerinc formába töltjük és 180°C-ra előmelegített
sütőben kb. 45-50 percig sütjük. Néhány percig
hagyjuk a formában hűlni, majd rácsra borítjuk és
megvárjuk, míg teljesen kihűl. A tetejét
porcukorral meghintve szeletekre vágva
tálaljuk.
Császármorzsa
Hozzávalók:
3 db tojás
1 púpozott ek.
porcukor
3 dl rétesliszt
3 dl tej
csipet
só
margarin
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk,
és a 3 sárgáját elkeverjük a porcukorral, a
rétesliszttel, a tejjel és a sóval. A végén
hozzáadjuk a tojásfehérjékből vert kemény habot
is. Serpenyőben margarint forrósítunk és a
keveréket beleöntjük. Amikor keményedni kezd,
villával összetörjük, hogy morzsás legyen.
Porcukorralmeghintve tálaljuk. (Tehetünk bele
borba áztatott mazsolát is.)
Indián
lepény
Hozzávalók:
4 tojás
4 ek cukor
4 ek
liszt
1/2 csomag sütőpor
1 csomag
vaníliás cukor
6 tojásfehérje
28 dkg
kristálycukor
4-5 ek víz
Elkészítés:
4 tojásfehérjéből kemény
habot verünk, hozzáadunk 4 evőkanál cukrot,
egyenként a 4 tojás sárgáját, a 4 evőkanál
lisztet, a sütőport és a vaníliás
cukrot.
Sütőpapírral kibélelt közepes méretű
tepsiben megsütjük.6 tojásfehérjéből kemény habot
verünk. 28 dkg kristálycukorból és 4-5 evőkanál
vízből szirupot főzünk és beleteszünk egy fél szál
vanilia rudat. A kemény habba ezt a felforralt,
forró szirupot folyamatos keverés mellett
belecsepegtetjük. Eddig tűzön, most gőz fölött
verjük tovább. Addig verjük amíg a habüsthöz
tapadni nem kezd. A piskótára öntjük egyenletesen
elsimítjuk, és csokimázzal bevonjuk.
Kókuszgolyó
Hozzávalók:
25 dkg háztartási keksz
10 dkg
porcukor
15 dkg vaj
1 dkg kakaópor
3
kanál tej
kókuszreszelék
Elkészítés:
A cukrot a vajjal kikeverem,
majd a ledarált kekszel, kakaóporral, tejjel
összeöntöm. Alaposan eldolgozom, és golyókat
formálok belole. Végül kókuszreszelékben
megforgatom és hutoben hutom le. Ha nincs
reszelék, akár csokigolyóként is
tálalhatjuk.