Hízókúrához ajánlott
receptek, gyerekeknek, felnőtteknek
egyaránt.
(A fogyni vágyók, lehetőleg
ezeket a recepteket kerűljék!)
ÉDESSÉGEK
Diós
falatkák
Minden recepthez mellékelem
a dietetikus véleményét is.
A csokoládé és a dió együtt nagyon
finom, de zsírtartalom szempontjából is a csúcson
járnak. Mértékkel ugyan, de azért nyugodtan
fogyasztható édesség.
Hozzávalók:
10 dkg csokoládé
3 evőkanál
víz
1 evőkanál tejszín
2 evőkanál rum
15
dkg porcukor
12,5 dkg dió (durvára
vágott)
30 dióbél
Elkészítés:
A csokit kis darabokra tördeljük, és
vízgőz felett, a vizet is hozzáadva,
felolvasztjuk. Belekeverjük a tejszínt, a rumot,
és sima krémmé dolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot és a
durvára vágott diót. Hideg helyre tesszük, hogy
megkeményedjen a massza. Amikor már kemény, de
azért formázható, kis golyókat készítünk, és
minyonpapírokra rakjuk. Minden golyó tetejére
egy-egy dióbelet teszünk.
Mézeskalácshab
vaníliaöntettel és konyakos
szilvával
Karácsony környékén a mézeskalács az
ünnepi asztal és a fenyőfa dísze is lehet. Ezen az
időszakon kívül ezt a receptet máskor nem is
ajánljuk, nagyon magas zsír- és energiatartalma
miatt.
Hozzávalók:
3 lap zselatin vagy szűk
1 dkg
zselatinpor
10 dkg étcsokoládé
2 tojás
1 tojássárgája
1 púpozott evőkanálporcukor
1 vaníliarúd
1 evőkanál mézeskalácsfűszer
2,5 dl tejszín
a vaníliamártáshoz:
1
egész tojás
2 tojássárgája
1 evőkanál
porcukor
1 vaníliarúd
2,5 dl tej
a
díszítéshez:
12 szem konyakban eltett
szilva
Elkészítés:
A zselatint annyi hideg vízbe
áztatjuk, amennyi ellepi. Az étcsokoládét tálba
tördeljük, és vízgőz fölött kevergetve
megolvasztjuk.
A tojásokat, a tojássárgáját, a
porcukrot, a vaníliarúd kikapart belsejét és a
mézeskalácsfűszert vízgőz fölött 8-10 percig
habverővel verve sűrűre főzzük.
A
felolvasztott csokoládét, majd a feloldódott
zselatint a tojásos masszába keverjük, és legalább
2-3 órára hideg helyre tesszük, hogy jól
megdermedjen.
Közben a tejszínt kemény habbá
verjük, majd a kissé megszilárdult masszába
forgatjuk, és tála-lásig hideg helyre tesszük.
Tálaláskor két evőkanalat forró vízbe mártunk,
és segítségükkel a megszilárdult mézeskalácsos
habból galuskákat szaggatunk. Személyenként 3-4-et
kistányérra csúsztatunk, és a vaníliamártással
körülöntve, konyakos szilvával díszítve kínáljuk.
A vaníliamártáshoz a tojást meg a tojások
sárgáját a cukorral habosra keverjük. A
vaníliarudat felhasítjuk, belsejét a tejbe
kaparjuk, felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk, és
a tojásos masszát habverővel verve óvatosan
belekeverjük. A tűzre visszatesszük, és
szüntelenül verve addig melegítjük, amíg sűrű
krémmé válik. Ezután hűlni hagyjuk.
HÚSÉTELEK,
HÚSPÓTLÓK
Baconba göngyölt
csirkemáj
A csirkemáj - mint minden egyéb máj
is - a méreganyagok kiszűrését végzi. Ezért
kisgyermekeknek (hatéves kor alatt) nem ajánlott
adni, felnőtteknél a magas koleszterintartalom
miatt kell elgondolkodni a tányér
előtt.
Hozzávalók:
25 dkg bacon szalonna
10 db
nagyobb csirkemáj /2 személyre/
kb. fél bögre
liszt
majoranna
bors
fél dl.
étolaj
Elkészítés:
A csirkemájról leszedem a
szivet.
A lisztbe teszek izlés szerint
majorannát és frissen őrőlt borsot, majd ebbe
beleforgatom a májat. Ezt felgöngyölöm a bacon
szalonnába, és egy kisebb edény aljára helyezem,
szorosan egymás mellé, a többivel együtt. Ráöntöm
az étolajat, lefedem és fél órán át sütöm, kb.175
C-on, majd fólia nélkül még fél órát sütöm.
Köretnek rizi-bizit ajánlok hozzá és
savanyúságot.
Libahússal rakott
kel
A libahús zsírtartalma valamivel
magasabb, mint a többi szárnyasé. Ez és a rizs
összességében magas kalóriatartalmúvá avatja ezt
az ételt, ezért ajánlott a hízni
vágyóknak.
Hozzávalók:
6 személyre
1 libaaprólék
(kb. 1 kg)
só
1 kg kelkáposzta
10 dkg
rizs
1 evőkanál ételízesítő
őrölt bors
késhegynyi őrölt köménymag
1 kiskanál
pirospaprika
2 tojás
2 dl tejföl
olaj
Elkészítés:
Előkészítése: a megtisztított és
feldarabolt libaaprólékot éppen csak annyi vízbe
teszem, amennyi ellepi, majd megsózom és fedő
alatt puhára főzöm. Kicsontozom és ledarálom. A
levét megőrzöm. Közben a kelkáposztát leveleire
szedem, megmosom, lecsöpögtetem, és vékony
csíkokra vágom. A rizst megmosom, leszűröm.
Elkészítése: egy kikent tepsibe terítem a
kelkáposzta felét, majd rászórom a rizst. A darált
húst összekeverem a vegetával, borssal,
köménymaggal és kevés pirospaprikával. Rákenem a
rizses kelkáposztára, majd a maradék kellevelekkel
befedem. A tojást 3 deci - a libaaprólék
főzővizéből mert - húslével és a tejföllel
felverem, majd az egészet ráöntöm a kelkáposztára.
A tepsit befedem, és előmelegített forró sütőben
40 percen át párolom. Végül a tetejét aranysárgára
pirítom.
Töltött sonka pirított
sajttal
A fehérborral-tejszínnel készülő
ételek egyik tulajdonsága (finom ízük mellett),
hogy javítják az étvágyat, miközben már eleve
magasabb energiatartalommal bírnak. Legyengült
állapotban így jól használatóak.
Hozzávalók:
4 személyre:
250 g gomba
2
evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
1,5 dl
tejszín
1,5 dl fehérbor
só, bors
1
tojás
400 g főtt sonka
két kis paradicsom
75 g reszelt ementáli sajt
ízlés szerint
petrezselyem
Elkészítés:
A megtisztított és felszeletelt
gombát rövid ideig vajban megpirítjuk, majd
kiszedjük belőle. Lisztet keverünk a zsiradékba,
fehérborral és tejszínnel felöntjük, és addig
főzzük, amíg be
nem sűrűsödik. Levesszük a
tűzről, megfűszerezzük, és hozzákeverjük a gombát
és a tojást. Egymás mellé helyezzük a
sonkaszeleteket, és elosztjuk rajta a tölteléket.
Tasakokat formálunk belőle, és sütőformába
tesszük. Paradicsomszeleteket rakunk közé, és
kicsit megsózzuk. Megszórjuk sajttal. Az
előmelegített sütő felső részére helyezzük, és
addig sütjük, amíg a sajt ráolvad.
Előkészítés:
A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük. A
vastagabb részén nyílást vágunk a húsba, és
bedugjuk a kolbászkarikákat. A csirkemellet
bedörzsöljük az ételízesítővel, betekerjük a
szalonnaszeletekbe, és lazán alufóliába
csomagoljuk.
Elkészítés:
Tüzet rakunk, majd amikor már csak parázslik,
beletesszük az alufóliás batyukat, és kb. 30 perc
alatt megsütjük. Kivesszük a parázsból, óvatosan
kibontjuk, és kenyérrel, uborkával esetleg
alufóliában sült burgonyával
fogyasztjuk.
Olasz
tészta
Finom, de nagyon kalóriadús
étel. Habtejszín helyett főzőtejszínt használva,
sovány sajtot ráreszelve a füstölt helyett némileg
csökkenthető a kalóriák száma.
Hozzávalók:
1 liter habtejszín
3 db
konzervkukorica
fél-háromnegyed kg
csiperkegomba (nyers)
30 dkg sonka
20 dkg
bacon
30 dkg füstölt sajt
só
bors
bazsalikom
Elkészítése:
Előkészítjük a hozzávalókat.
Megpírítjuk a sonkát és a bacont, rátesszük a
gombát, hozzáadjuk a fűszereket. 5-10 percig
pirítjuk, majd rátesszük a kukoricát és felöntjük
a tejszínnel. Belerakjuk a kockára vágott sajtot,
és forrásig kevergetve főzzük. Mindeközben
kifőzzük a tésztát. Összekeverjük a mártást a
tésztával és melegen tálaljuk
PÉKSÜTEMÉNYEK
Lusta
lángos
Az olajban sült ételek
általában súlyuk harmadát is képesek olajból
magukba szívni, ezért magas az energiatartalmuk.
Mértékletesen fogyasszák az ilyen
ételeket.
Hozzávalók:
1 kg liszt,
1 evőkanál
só,
1 doboz tejföl,
3 dkg élesztő,
5
dl tej,
2 evőkanál étolaj.
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben
felfuttatjuk, majd a hozzávalókkal együtt jól
összedolgozzuk. Fél órát kelesztjük, majd sütjük.
Csak annyit sütünk, ami éppen elfogy, a
maradékot olajozott zacskóba, majd a hűtőbe (nem
fagyasztóba) tesszük. 1 hétig eláll. Mindig
frissen lehet sütni.
Mandulás kuglóf
Igazán magas energia- és
zsírtartalommal bír ez a sütemény, ezért csak
mérsékelt mennyiségben, vagy csak azok fogyasszák,
akiknek nem kell súlyukra ügyelni.
Hozzávalók:
15 dkg (kávés) csokoládé
a formához vaj
és 2 evőkanál darált mandula
10 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
2 evőkanál rum
4
tojás
10 dkg darált mandula
1
evőkanál liszt
Elkészítés:
A csokoládét lereszeljük .
Két kisebb kuglófformát (kb. 10 cm átmérőjűek
legyenek) kivajazzuk, beszórjuk mandulával, és
hidegre tesszük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2.
fokozat) előmelegítjük.
A vajat a porcukor
felével, a rummal habosra keverjük. A tojásokat
kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval
kemény habbá verjük, és beleszitáljuk a maradék
porcukrot. A vajas masszához keverjük a
tojássárgákat, a mandulát, a lisztet, a
csokoládéreszeléket, és végül a tojáshabot is
beleforgatjuk. A masszát a formákba töltjük, és
sütőben kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni. A
kuglófot tálra borítjuk és tejszínhabbal
tálaljuk.
Ropogós almás
táska
Ez a sütemény sem éppen
energiaszegény, de legalább vitaminokat és
rostokat is tartalmaz. Téli napokon hasznos
rostpótló is, kellemes
ízesítéssel.
Hozzávalók:
27 dkg liszt
2 dkg
élesztő
1 dl+2 evőkanál tej
6 dkg cukor
6 dkg vaj
5 közepes alma
2 evőkanál
citromlé
20 dkg mazsola
1 csipet fahéj
1 evőkanál rum
1 tojássárgája
4
evőkanál jégcukor (durva szemű cukor)
Elkészítése:
A lisztet tálba szitáljuk,
közepébe mélyedést nyomunk, és belemorzsoljuk az
élesztőt. Összekeverünk 2 evőkanál tejet és 1
teáskanál cukrot, ráöntjük az élesztőre. Kissé
elkeverjük, és 15 percig pihenni hagyjuk. A vajat
felolvasztjuk (nem forrósítjuk), és a maradék
cukorral és tejjel a lisztre öntjük. Alaposan
összedolgozzuk, és letakarva kb. 30 percig
kelesztjük. Közben meghámozzuk az almákat, négybe
vágjuk, magházukat kiemeljük. Citromlével elkevert
vízbe tesszük. A mazsolát elkeverjük a fahéjjal és
a rummal. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat)
előmelegítjük. A tésztát lisztezett deszkán
kinyújtjuk, és akkor négyzeteket vágunk ki belőle,
hogy a negyed almákat bele tudjuk csomagolni.
Minden négyzet közepébe 1-1 almadarabot teszünk,
és megszórjuk a rumos mazsolával. A tésztát az
alma felett összezárjuk, megkenjük felvert
tojássárgájával, és megszórjuk a jégcukorral.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, rárakjuk a
táskákat, és a sütőben kb. 30 percig
sütjük.