|
|
Ételek és italok
csecsemőknek
Mikor a baba
megszületik, 4-6 hónapos koráig csak anyatejre van
szüksége. Viszont egyre növekvő étvágya jelzi,
hogy ettől az időtől kezdődően, kiegészítőkre van
szüksége. A kiegészítőkhöz, az anyatej mellett,
fokozatosan szoktatjuk hozzá a
babát.
Íme egy pár recept ,
mik is lehetnek ezek a kiegészítők.
Turmixok,
innivalók csecsemőknek
Almaturmix
2 dl
forralt és kihutött vízhez 1 púpozott evokanál
finomra reszelt almát, néhány csepp citromlét és 1
kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk.
Turmixoljuk.
Banánturmix
2 dl forralt és kihutött
vízhez vagy tejhez (piciknek a tej tápszer vagy
anyatej legyen) negyed banánt és 1 kávéskanál
porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.
Limonádé
1 nagy citrom levét kipréseljük, elkeverjük 2-3
evokanál porcukorral vagy mézzel, felöntjük 1
liter vízzel vagy csipkebogyóteával.
Meggyturmix
2 dl
forralt és kihutött vízhez vagy tejhez (piciknek a
tej tápszer vagy anyatej legyen) 10 db
kimagozott meghámozott meggyet és 1 evokanál
porcukrot vagy mézet keverünk. Turmixoljuk.
Öszi-
vagy sárgabarackturmix
2 dl
forralt és kihutött vízhez vagy tejhez (piciknek a
tej tápszer vagy anyatej legyen) 1 db kimagozott,
meghámozott és apróra vágott oszibarackot (vagy 2
db kimagozott, meghámozott és felaprított
sárgabarackot) és 1 kávéskanál porcukrot vagy
mézet keverünk. Turmixoljuk.
Paradicsomturmix
2 dl
forralt és lehutött vízhez 1 nagyobb vagy 2 kisebb
meghámozott, kimagozott és szitán áttört
paradicsomot és 1 kávéskanál cukrot keverünk.
Turmixoljuk.
Fözelékek
csecsemöknek
A csecsemoknek készülo fozelékekhez
szinte bármilyen zöldségfélét felhasználhatunk (a
babot, lencsét, káposztát kivéve). A
legkisebbeknek ajánlott a krumpli, répa, sütotök,
paradicsom, késobb, a baba ízlésének megfeleloen
adhatunk sóskát, spenótot, tököt, karfiolt,
karalábét, kelkáposztát, sárga- és zöldborsót,
zöldbabot. A zöldséget apró darabokra vágjuk (ha
nem krumplifozeléket készítünk, az egyéb
zöldségfélékbol készült fozeléket is krumplival
surítjük, tehát a répafozelék alapanyaga: fele
répa, fele krumpli stb.), és annyi vízben, ami
ellepi, puhára pároljuk. A fozovízet is
felhasználva anyatejjel vagy tápszerrel
pépesítjük. Nagyobb csecsemoknek 1 kávéskanál
margarinnal dúsíthatjuk, csipetnyi sóval, cukorral
vagy vegetával ízesíthetjük.
Gesztenyefözelék (szinte
minden baba nagyon
szereti)
15-20 szem
nyers szelídgesztenyét alaposan mossunk meg, éles
késsel vágjuk be a héjukat kereszt alakban, ezután
tegyük be oket a forró sütobe kb. 10 percre, amíg
a héjuk szétnyílik. Ezután a sütobol kivéve
kihutjük, majd gondosan megpucoljuk a gesztenyét,
majd annyi vízben, ami szuken ellepi puhára
fozzük. Miután megfott, 1 evokanál mézzel
pépesítsük. Ha a baba még nagyon ragaszkodik a tej
ízéhez, a gesztenye fozovizét, amikor a gesztenye
már majdnem puha, felönthetjük 1 dl tejjel
(tápszerrel), vagy a pépesítésnél keverhetünk a
fozelékbe 1/2 dl anyatejet.
Borsópüré
Az elozo
este beáztatott feles borsót (lehet száraz
zöldborsó vagy sárgaborsó) csipetnyi sóval és
cukorral, egy egészen kicsi fej egész hagymával,
egy fél fehérrépával, egy kis szelet zellerrel és
néhány szál petrezselyemzölddel kb. 30 percig
lassú tuzön puhára fozzük. A zöldségeket
kivesszük, a borsót 1 kávéskanál margarinnal és
tejjel (kicsiknek anyatejjel vagy tápszerrel,
nagyobbaknak tejszínnel) pépesítjük.
Brokkolifözelék
4-5
brokkolirózsát 1 krumplival köménnyel, csipetnyi
sóval, cukorral ízesített vízben puhára párolunk.
Tejjel (piciknek anyatejjel vagy tápszerrel)
tejszínnel, pár csepp citromlével pépesítjük.
Céklafözelék
Az apróra vágott céklát 1 apróra vágott
krumplival puhára fozzük, csipetnyi köménnyel és
sóval vagy vegetával, néhány csepp citromlével
ízesítve 1dl tejjel (piciknek anyatejjel vagy
tápszerrel) pépesítjük.
Hagymafözelék
1 reszelt
vöröshagymát kis olajon üvegesre dinsztelünk,
hozzáadunk 1 apróra vágott krumplit, csipet sót,
kevés vizet és puhára fozzük. Tejjel
(kicsiknek anyatejjel vagy tápszerrel,
nagyobbaknak tejszínnel), pár csepp
citromlével pépesítjük.
Paradicsomos
krumplifözelék
Az apróra
vágott krumplit puhára fozzük. Mikor megfott 1
evokanál paradicsompürét, ízlés szerint cukrot (a
paradicsom általában túl savanyú a babáknak!) és
egy csipet sót keverünk bele, még egyszer jól
felforraljuk, aztán pépesítjük.
Falatkák
10-12 hónapos kortól a babák
szívesen esznek apró kenyérfalatkákat. Nagyon
vékonyra szeletelt kenyérbol készítsük (a legjobb
az elore szeletelt szendvicskenyér). A szeleteket
az alábbi krémekkel kenhetjük meg
(vékonyan), aztán apró kockákra vágva a baba
szájába adjuk. Nagyobbak szívesen eszik egyedül is
a falatkákat. Nekik készülhetnek karikára vágott
kiflibol is.
Krémek a
falatkákhoz: A krémeket
megsózni nem kell, mert a margarin vagy krémsajt,
amibol készülnek eleve sós.)
Almás krémsajt
1evokanálnyi krémsajtot (pl. Tejszínes
krémsajt) összekeverünk egy evokanálnyi
üvegreszelon lereszelt almával.
Gyümölcsös túrókrém
1 evokanál szitán áttört tehéntúrót habosra
keverünk 1 evokanálnyi szintén áttört puha
gyümölccsel vagy gyümölcslével (meggyel, sárga-
vagy oszibarackkal, banánnal, 1 evokanálnyi
narancslével). Cukorral (vaníliás cukorral a
legfinomabb) vagy mézzel és pár csepp
citromlével ízesítjük.
Húskrém
1 evokanálnyi darált fott csirkehúst jól
kikeverünk 1 evokanálnyi margarinnal. Ízesíthetjük
finomra reszelt zöldpaprikával, sajttal, apróra
vágott snidlinggel.
Májkrém
1 evokanálnyi darált fott csirke- vagy
sertésmájat habosra keverünk 1 evokanálnyi
margarinnal. Nagyobbaknak keverhetünk bele
cseppnyi mustárt.
Paprikakrém
2 evokanál margarint habosra keverünk 2
kávéskanál nagyon finomra reszelt nem csípos
zöldpaprikával.
Párizsis krém
1 evokanál nagyon finomra vagdalt és
szétnyomkodott (vagy megdarált) párizsit jól
kikeverünk 1 evokanál margarinnal. Ízesíthetjük 1
mokkáskanálnyi finomra reszelt édes
zöldpaprikával.
Sajtos krém
1 evokanál finomra reszelt sajtot (pl.
Trapista) jól összekeverünk 1 evokanál
margarinnal. Ezt is ízesíthetjük 1 mokkáskanálnyi
finomra reszelt édes zöldpaprikával vagy 1
mokkáskanál paradicsompürével.
Sonkás krém
1 evokanál nagyon finomra vagdalt és
szétnyomkodott (vagy megdarált) gépsonkát jól
kikeverünk 1 evokanál margarinnal. Ízesíthetjük 1
mokkáskanálnyi finomra reszelt édes
zöldpaprikával.
Szalonnakrém
1 evokanál margarint elkeverünk 1 kávéskanálnyi
nagyon finomra reszelt édes zöldpaprikával és 2
kávéskanálnyi elkapart vagy ledarált (pl. erdélyi)
szalonnával. (A pici, 10 hónap körüli babák is
nagyon szeretik.)
Gyümölcsleves
2 dl vizet
1 evokanál kristálycukorral 1-2 szem
szegfuszeggel, körömnyi fahéjdarabkával és kis
szelet citromhéjjal felforralunk (1 évesnél kisebb
babáknál csak cukorral). A felforrt vízbol a
fuszereket leszurjük, majd beleteszünk 10 dkg
értelemszeruen megtisztított és feldarabolt
gyümölcsöt (sárga- vagy oszibarackot, meggyet,
cseresznyét, almát, körtét), és 5-10 percig
fozzük. (Finomabb a leves, ha ezután a gyümölcs
felét turmixoljuk, majd a turmixolt gyümölcsöt
újra a levesbe tesszük.) Egy zacskós vaníliás
pudingporból 1 csapott evokanálnyit elkeverünk 1
dl tejjel (1 évesnél kisebb babáknak tápszerrel).
A pudingos tejet a levesbe öntjük. A levest
folyamatosan kevergetve még egyszer felforraljuk.
Kisbabáknak pépesítve, szitán áttörve akár
cumisüvegbol is adhatjuk. Nagyobbaknak kis
tálkában tejszínhabrózsával díszítve tálaljuk.
Gyümölcsös
krémtúró
10 dkg
tehéntúrót és 10 dkg friss (megtisztított és
feldarabolt) vagy fagyasztott gyümölcsöt a
gyümölcs fajtájától függo mennyiségu cukorral
merülomixerrel vagy turmixgépben teljesen pépesre
keverünk. (Egy éves kor alatt ajánlott gyümölcsök:
oszi- és sárgabarack, meggy, banán, narancs.
Semmiképp ne adjunk kisbabának málnát vagy epret.
Ribizlinek pedig csak a jól leszurt levét keverjük
a túróhoz.)
Kalács
50 dkg
sima lisztben elmorzsolunk 3 dkg élesztot,
hozzáadunk egy csipet sót, 5 dkg porcukrot,
összekeverjük. Belereszelünk 5 dkg kemény
margarint, beleöntünk 3 dl tejet, és jól
összekeverjük. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik
felébe beleszórunk 1-2 evokanál kakaóport. A
kétféle tésztát külön-külön fényesre, simára
dagasztjuk. Meleg helyen másfél órát kelesztjük. A
megkelt tésztából liszttel meghintett deszkán
hengert formázunk, és kis darabokra vágjuk. A
darabokból kb. 1 cm átméroju és 10 cm hosszú
rudakat sodrunk. Három rudat (legyen köztük barna
és sárga is) a végüknél csepp felvert tojással
összeragasztunk, és egybefonjuk oket, mint a
copfot, így apró kalácsokat kapunk. A kalácsokat
kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, aztán még fél
óráig kelesztjük. Ezután felvert tojással
megkenjük, esetleg nagyobb szemu kristálycukorral
vagy színes díszítocukorral megszórjuk.
Elomelegített sütoben (180°C) megsütjük.
Karfiolpaprikás
A karfiolt (5-6 kisebb
rózsányit) sós vízben apró rózsákra szedve 5
percig elofozzük. Zsiradékon üvegesre párolunk 1
kávéskanál reszelt hagymát, rászórunk 1/2
kávéskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a
karfiolt, csipet sót (vagy vegetát) és kevés vizet
aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel,
zöldpetrezselyemmel ízesítjük. (Nagyobbaknak
tejfölös habarással surítjük. A habarás után jól
kiforraljuk).
Sárgarépás
krumplipüré
1 db kis
krumlit és 1 kis sárgarépát megtisztítunk, apróra
vágunk, és annyi csipetnyi sóval és cukorral
ízesített vízben, amennyi éppen ellepi, puhára
pároljuk. Ha megfott (addigra a levét szinte
teljesen beszívja, 1 dl tejjel (piciknek
anyatejjel vagy tápszerrel) felöntjük, és még
egyszer felforraljuk. Ezután egy kávéskanál
margarinnal elkeverjük, szitán áttörjük vagy
turmixoljuk.
Sárgarépaturmix
2 dl
forralt és kihutött vízhez 2 púpozott evokanálnyi
finomra reszelt répát, néhány csepp citromlét és 1
kávéskanál porcukrot vagy mézet keverünk.
Turmixoljuk.
Sütötökkrém
(édesség)
25 dkg
megsütött vagy mikrohullámú sütoben megpárolt
(fozolé nélküli, száraz) sütotököt szitán
áttörünk, habosra keverjük 1 evokanál margarinnal,
2 evokanál (ízlés szerint vaníliás vagy fahéjas)
porcukorral. Nagyobbaknak tejszínhabbal,
mazsolával díszítjük.
Sütötökpüré
Az apróra
vágott tököt megfozzük (fozhetjük mikrohullámú
sütoben is) és összeturmixoljuk 1,5 dl tejszínnel
(csecsemoknek 1 dl tápszerrel) és pár csepp
citromlével.
Tejberizs
5 evokanál
megmosott rizst 1 dl enyhén sós vízben teszünk fel
fozni. Ha a rizs beszívta a vizet, 2,5 dl cukros
tejjel felöntjük, és nagyon lassan puhára fozzük.
Túrópuding
gyümölccsel
1.
2 evokanál
étkezési keményítot elkeverünk 1 dl vízzel (vagy
tejjel), 1 dl pépesített gyümölccsel vagy
gyümölcslével (sárga- vagy oszibarackkal, meggyel,
banánnal, ribizli-, narancs- vagy
mandarinlével...) és a gyümölcs fajtájától függoen
1 zacskó vaníliás cukorral és 1-2 evokanál
kristálycukorral, majd az így kapott krémbe
belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót.
Ezután vajjal nagyon vékonyan kikent apró
pudingformába vagy egy mély tuzálló tálkába
töltjük úgy, hogy a massza csak a forma 2/3
részéig érjen, majd a tálkát egy ujjnyi forró
vízzel megtöltött nagyobb edénybe állítva
elomelegített sütobe tesszük. Addig sütjük, míg a
puding besurusödik, megkocsonyásodik (ha az
ujjunkkal enyhén benyomjuk, rugalmas). Miután
kihult tálalhatjuk a formából óvatosan kiborítva
tejszínhabbal vagy mézzel ízesített friss
gyümölcspéppel, olvasztott
csokoládéval.
2.
Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 1 dl
vízzel (vagy tejjel), 1 dl pépesített gyümölccsel
vagy gyümölcslével (sárga- vagy oszibarackkal,
meggyel, banánnal, ribizli-, narancs- vagy
mandarinlével...) és a gyümölcs fajtájától függoen
2-3 evokanál cukorral, majd az így kapott krémbe
belekeverünk 10 dkg szitán áttört tehéntúrót.
Ezután állandó kevergetés mellett felforraljuk, és
addig fozzük, amíg besurusödik (a forrástól
számítva csak 1-2 perc). Ezután vízzel kiöblített
apró pudingformába vagy egy mély tálkába töltjük.
Miután kihult tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel
ízesített friss gyümölcspéppel.
Vaníliás
túrópuding
1.
2 evokanál étkezési keményítot elkeverünk 2 dl
vízzel (vagy tejjel), 1 zacskó vaníliás cukorral
és 1-2 evokanál kristálycukorral, majd az így
kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán áttört
tehéntúrót. Ezután vajjal nagyon vékonyan
kikent apró pudingformába vagy egy mély tuzálló
tálkába töltjük úgy, hogy a massza csak a forma
2/3 részéig érjen, majd a tálkát egy ujjnyi forró
vízzel megtöltött nagyobb edénybe állítva
elomelegített sütobe tesszük. Addig sütjük, míg a
puding besurusödik, megkocsonyásodik (ha az
ujjunkkal enyhén benyomjuk, rugalmas). Miután
kihult tálalhatjuk a formából óvatosan kiborítva
tejszínhabbal vagy mézzel ízesített friss
gyümölcspéppel, olvasztott
csokoládéval.
2.
Fél zacskó vaníliás pudingport elkeverünk 2 dl
vízzel (vagy tejjel), 2-3 evokanál cukorral, majd
az így kapott krémbe belekeverünk 10 dkg szitán
áttört tehéntúrót. Ezután állandó kevergetés
mellett felforraljuk, és addig fozzük, amíg
besurusödik (a forrástól számítva csak 1-2 perc).
Ezután vízzel kiöblített apró pudingformába vagy
egy mély tálkába töltjük. Miután kihult
tálalhatjuk tejszínhabbal, mézzel ízesített friss
gyümölcspéppel vagy olvasztott csokoládéval.
Zabkása
A
zabpelyhet szurokanálba téve folyó víz alatt
lemossuk. Cukros tejben 1 kávéskanál margarinnal
puhára fozzük. Apróra vágott gyümölcsbefottel,
mazsolával dúsítható.
Zöldbabpaprikás
15-20 dkg
zöldbababot feldarabolva enyhén sós vízben 5
percig elofozünk. Zsiradékon üvegesre párolunk 1
kávéskanál reszelt hagymát, rászórunk 1/2
mokkáskanál édes pirospaprikát, hozzáadjuk a
zöldbabot, csipet sót (vagy vegetát) és kevés
vizet aláöntve puhára pároljuk. Tejszínnel,
zöldpetrezselyemmel ízesítjük. (Nagyobbaknak
tejfölös habarással surítjük. A habarás után jól
kiforraljuk).
|
|
|
|
|