|
|
Svéd
gombasaláta
Hozzávalók:
1 dl olaj 1 fej
vöröshagyma 50 dkg gomba 1 kis doboz
paradicsompüré só törött bors 1
babérlevél cukor reszelt citromhéj pár
csepp citromlé
Elkészítés:
Az olajat megforrósítjuk és
világosra pirítjuk benne az apróra vágott hagymát.
Beletesszük a megtisztított és cikkekre vágott
gombát, és a fűszerekkel ízesítve puhára pároljuk.
Mikor már saját levét elfőtte, belekeverjük a
paradicsompürét, és még néhány percig
pároljuk.
Jégbe hűtve tálaljuk, de a
babérlevelet dobjuk ki
belőle.
Banánsaláta
Hozzávalók:
4 banán fél
citrom 5 dkg porcukor 5 dkg mandula
Elkészítés:
A meghámozott
banánt apró szeletekre vágjuk, a citrom levével
meglocsoljuk, majd meghintjük a porcukorral, és a
vékony csíkokra vágott mandulával megszórjuk. Egy
órán át hideg helyen állni hagyjuk.
Káposztasaláta görög
módra
Hozzávalók:
100 g kelvirág rózsa 300 g
fejes káposzta 100 g sárgarépa 100 g
zeller 1 csomó petrezselyem 1 csomó
zellerzöld 1 citrom leve 1 dl olívaolaj
só
Elkészítés:
A nyersanyagokat tisztítsuk
meg, majd vágjuk vékony metéltre, a karfiolt
kisebb rózsákra szedjük szét, a petrezselyem és a
zeller zöldjét vágjuk finomra. Az összevágott
anyagokat helyezzük egy tálba és sózzuk meg,
hagyjuk állni, és közben többször keverjük meg.
Kinyomkodjuk a levétől és zárt edénybe helyezve
2-3 napig a hűtőszekrényben tartjuk.
Tálaláskor a tál közepére
helyezzük az összeérett anyagokat, meglocsoljuk a
citrom levével és az olívaolajjal.
Orosz
burgonyasaláta
Hozzávalók:
60 dkg héjában fott burgonya 1
nagy savanykás alma 1/2 citrom leve 1 fott
tojás 1 fej hagyma 3 e.kanál olaj 3
e.kanál ecet 5 e.kanál húsleves 2 t.kanál
mustár só bors
Elkészítés:
A fott tojás sárgáját jól
kikeverjük az olajjal, az ecettel, a húslevessel
és a fuszerekkel. A burgonyát kockákra, a hagymát
és az almát vékony szeletekre, a tojás fehérjét
apró kockákra vágjuk. Az alapanyagokat és az
öntetet jól összekeverve, behutve tálaljuk.
Virslis
kukoricasaláta
Hozzávalók:
30 dkg mirelit kukorica 1 fej
hagyma 1 zöld színu paprika 2 paradicsom
2 fürtös uborka 2 pár virsli
15 dkg Gouda sajt 2 e.kanál almaecet 4
e.kanál olaj mustár só pirospaprika
bors cayennebors cukor
Elkészítés:
A kukoricát enyhén sós vízben
megfozzük, majd jól lecsepegtetjük. A hagymát
karikára, a paradicsomot cikkekre vágjuk. A
paprikát és az uborkát vékonyra szeleteljük. A
virslit szeleteljük, a sajtot kis kockákra vágjuk.
Az olajat az ecettel jól elkeverjük, ízlés szerint
a mustárral és a többi fuszerrel ízesítjük. Minden
alapanyagot összekeverünk, kb. 20 percre hutobe
állítjuk a salátát.
Pirítóssal
kínáljuk.
|
|
|
|
|