Vaníliás cukrot készíthetünk, ha jól
zárodó üvegbe a porcukorba teszünk egy szál
vanília rudat.
Ha citrom, narancs lereszelt héját
porcukorral összekeverve jól záródó üvegbe
tesszük, hosszú ideig eláll.
Hogyha az egész citromokat egy nagyobb
edénybe, például egy öt literes beföttes üvegbe
tesszük, vizet töltünk rá, a citrom sokáig friss
marad, és látványával sokáig vidít. A vizet
naponta cseréljük.
Ha petrezselymet apróra vágva kb.
negyedannyi sóval üvegbe tesszük, sokáig eláll.
Ha a fehérrépa tetejét 1-2 cm vastagon
levágjuk, vizes tálba tesszük, hamar kinőnek a
friss petrezselyem levelek.
Ha a sótartóba néhány szem rizst
teszünk, nem nedvesedik a só.
Ha a keménytojást sós vízben főzzük,
könnyen lejön a héja.
Nem fröcsköl az olaj, ha egy kevés sót
teszünk bele.
A hagyma nem csípi a szemet, ha felvágás
előtt vízbe tesszük.
A felvert tojásfehérje hamarabb kemény
lesz, ha pár csepp citromot teszünk hozzá.
Másnaposság, fejfájás érzése ellen
igyunk fekete kávét, amibe tegyünk mézet és egy
citrom levét.
A hüvelyes zöldségek hamarabb
megpuhulnak, és könnyebben emészthetők lesznek, ha
egy kevés szódabikarbónát teszünk főzés közben
hozzá.
Mi legyen a kamrában
?
Ahhoz, hogy "rendes" konyhát
vezethessünk, feltétlenül rendelkeznünk kell egy
bizonyos készlettel, tartalékkal.
Könnyen
belátható, hogy az ésszerű készlettárolással három
legyet is üthetünk egy csapásra:
1. Mindig
van otthon az adott élelmiszerekből. Nem kell
vasárnap dél előtt pár perccel a legdrágább
kisboltba ugrani, mezt kifogyott valami egyszerű
hozzávaló.
2. Ésszerű konzerválási módszerekkel
(üveges, szárított és fagyasztott) mindig kéznél
van a nyersanyag.
3. Ésszerű vásárlással,
havonta egyszer - kétszer nagyáruházakban, illetve
akciók esetén - takarékosan tárolhatunk és ez
összegében nagyon sok pénzt tesz ki.
Mindig legyen otthon:
Lecsó
A magyar konyha jellemző étele, hozzávalója és
ízesítője a lecsó. Magyaros ételek, egyszerű,
gyors reggelik és vacsorák mindig kéznél lévő
hozzávalója.
A lecsót többféle módon és
kiszerelésben tárolhatjuk, mint:
- Üveges
natúr lecsó, melyet vásárolhatunk, vagy magunk
tehetünk el. Készíthetünk belőle lecsót, töltött
paprikát, rácpontyot, egy-két kanálnyit véve
beletehetjük magyaros ételekbe.
- Natúr lecsó
fagyasztva.
- Kész lecsó üvegben.
- Kész
fagyasztott lecsó.
- Kis adagokban fagyasztott
lecsó.
Pörkölt
A lefagyasztott maradék, vagy erre a célra
főzött pörköltből számtalan ételféleséget
varázsolhatunk néhány perc alatt. Ezekből csak
néhány megemlítésére van itt mód:
-
Gulyásleves
- Tarhonyáshús
- Szerb
rizseshús
- Magyaros húskrém
- Hortobágyi
palacsinta
Vágott
petrezselyem
Nálunk mindig van a fagyasztóban apróra vágott
petrezselyem, amelyet így gazdaságosan és
praktikusan bármely ételbe felhasználhatunk.
Minket anyósom lát el ezzel a fontos
hozzávalóval. Mikor petrezselymet egyel, akkor
teszi el a tekintélyes mennyiségű
petrezselyemzöldet.
Száraztészta
Aki száraztésztát tárol a kamrájában, azt nem
érheti sohasem meglepetés. Legyen mindig otthon
spagetti, kockatészta, tarhonya, lebbencstészta,
amelyekből a Legjobb tésztaételek készíthetők.
A kifőtt tészták kiválóan fagyaszthatók.
Krokett
Mikor az újkrumpli megjelenik, már nem nagyon
kell a régi. Ha bőven maradt, akkor lecsírázzuk,
héjában megfőzzük és áttörve, a megfelelő
lisztmennyiséggel, tojással sóval és kevés reszelt
szerecsendióval összegyúrva kroketteket formálunk
és azokat felvert tojásba, majd zsemlemorzsába
hempergetjük. Egy tálcán kell kiteríteni és a
gyorsfagyasztó rekeszbe tenni. Egy fél nap múlva
bele lehet tenni a jól záródó zacskóba és úgy
tárolni a fagyasztóban.
Galuska (nokedli)
Érdemes a maradék galuskát lefagyasztani,
amelyet aztán vagy köretként, vagy pedig más
ételbe (például tojásos galuska, svédgaluska,
túrós galuska) bármikor felhasználhatunk.
Rizs
Rizst szárazon, párolt rizst pedig fagyasztva
mindig tartok otthon.
A kész rizsköretet
polietilénzacskóban, vagy ételtároló dobozban
lefagyasztom és köretként, vagy hozzávalóként
felhasználhatom. Rizsfelfújt, töltött paprika,
töltött káposzta stb készítésénél sok idő és munka
takarítható meg vele. Kiválóan melegíthető
mikrohullámú készülékben.
Tarhonya
A rizshez hasonlóan mindig érdemes készletet
tartani száraz tarhonyából és kész
tarhonyaköretből egyaránt.
A kész tarhonyát
polietilénzacskóban, vagy ételtároló dobozban
lefagyasztom és köretként, vagy hozzávalóként
felhasználhatom. Keménytarhonyához, vagy
tarhonyáshúshoz pillanatok alatt rendelkezésünkre
áll a kész tarhonya.
Húsleves
A jó konyha egyik fontos alkotórésze a mindig
kéznél lévő húsleves. Ebből érdemes a fagyasztóban
némi készletet tartani.
Ha vasárnap húsleves
marad, az leszűrve bekerül a fagyasztóba későbbi
felhasználás céljára.
Pörköltszaft
Bármikor rendelkezésre áll az adagonként
fagyasztott pörköltszaft, melyet aztán nagyon sok
étel alapanyagául, vagy segédanyagául
használhatok.