Szalonnás
burgonyafőzelék
Hozzávalók:
1 kg újburgonya vagy apró
szemű öreg burgonya
15 dkg füstölt
szalonna
két fej vöröshagyma
két evőkanál
liszt
egy húsleveskocka
só
törött bors
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, gőzben vagy
sós vízben puhára főzzük és leszűrjük.
Fölszeleteljük, becakkozzuk és ropogósra sütjük a
szalonnát, a szalonnaszeleteket kivesszük és
félretesszük; a zsírjában megpirítjuk az apróra
vágott hagymát, meghintjük a liszttel, fölengedjük
fél liter krumplilével vagy vízzel, amelyben a
leveskockát feloldottuk, belerakjuk a megpuhult
burgonyát és törött borssal meghintve néhány
percig együtt pároljuk.
Tálaláskor a főzelék tetejére rakjuk
a ropogós szalonnaszeleteket.
Sóskapuding (édes
sóskafőzelék)
Hozzávalók:
Személyenként
1/2 kg soska
1 tojás
(ha kicsik akkor kettő)
2-2.5 dl tej
olaj
cukor
só
1/2 csomag vaniliás pudingpor
(vagy liszt)
Elkészítés:
Egy kevés forró olajra öntöm
a megmosott lecsöpögtetett sóskát. Ha nagyok a
levelek, akkor levágom a szárát. Kicsit megsózom
(mokkáskanálnyi) és megcukrozom, kb. 2-3
evőkanállal, izlés szerint. Addig dinsztelem míg
szép krémes állaga nem lesz. A tojás sárgáját
elkeverem egy kicsi cukorral és fél csomag
pudingporral. Ezt felöntöm tejjel, csomómentesen
elkeverem, majd a sóskakrémhez öntöm és sűrűre
főzöm. Ha elzártam a lángot hozzákeverem a tojás
felvert habját.
Frissen jó fogyasztani. A hab
hozzáadasa után már nem jó melegíteni. Ízlés
szerint lehet hússal, bármilyen feltéttel tálalni,
gyerekeknek kockára vágott parizerrel vagy
virslivel is lehet tálalni. Nagyon
szeretik.