Dödölle (zalai
étel)
Hozzávalók:
50 dkg burgonya
kb. 30-40
dkg liszt
10-15 dkg vöröshagyma
2 dl étolaj
vagy ennek a mennyiségnek megfelelo zsír
ízlés szerint só
Elkészítés:
A
burgonyát meghámozzuk,megmossuk és vékony
karikákra felszeleteljük. Feltesszük foni annyi
hideg, sós vízben ami éppen ellepi. Puhára fozzük,
pépesre törjük, és apránként hozzáadjuk a lisztet,
állandóan keverjük, de a tuzrol nem vesszük le.
Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a burgonya
felvesz. Alaposan kikeverjük, hogy csomómentes
legyen és ne ragadjon. A vöröshagymát nagyon
apróra vágjuk, az olajban megdinsztejük. Egy
lapostányérra tesszük a dödöllét, tenyérrel kb
hüvelykújjnyi vastagságura nyomkodjuk,
meglocsoljuk a vöröshagymás olajjal és kanállal
diónyi galuska formákra szaggatjuk.
Önálló
ételként tejföllel, kissé lepírítva serpenyoben,
tálaljuk.
Vadételek mellé köretként
tálalhatjuk.
Gombás rizottó
Hozzávalók:
40 dkg rizs
40 dkg
Champignon gomba
2 gerezd fokhagyma
1 fej
hagyma
2 ek. olaj
1 db erospaprika
2,5 dl
húsleves/eroleves
1 kk. petrezselyem
10 dkg
reszelt sajt
só
bors
Elkészítés:
A vaj
egyik felében fonnyasszuk meg a hagymát,
fokhagymát és az erospaprikát. Adjuk hozzá a
tisztára mosott, felszeletelt gombát, keverjük
össze, majd adjuk hozzá a rizst. 6-7 perc múlva
adjuk hozzá a forró húslevest.
Közepes
tuznél fozzük, sózzuk, borsozzuk ízlés
szerint.
Amikor
megfott, közvetlenül a tálalás elott adjuk hozzá a
maradék vajat, a sajtot és a petrezselymet.
Tejszínes zöldköret
Hozzávalók:
75 dkg burgonya
50 dkg
sárgarépa
50 dkg póréhagyma
3 dkg liszt
1
dl tejszín
2 evokanál olaj
3 dkg vaj vagy
margarin
1-2 teáskanál curry
2 szál
petrezselyem
só
bors
Elkészítés:
A
burgonyát cikkekre vágjuk, a forró olajon kb. 15
perc alatt megsütjük. A rápát fél liter sós vízben
5 percig fozzük, majd hozzáadjuk a pórét és
további 5 percig fozzük.
A
zöldségeket lecsöpögtetjük, a levet felfogjuk. A
megforrósított vajon vagy margarinon megpirítjuk a
lisztet és megszórjuk curryvel. Felöntjük a
zöldséglével és a tejszínnel. Felforraljuk, 5
percig fozzük, majd beletesszük a zöldségeket és
összemelegítjük. Sózzuk, borsozzuk, vágott
petrezselyemmel megszórjuk, majd a sült
burgonyával együtt tálaljuk sült húsok
mellé.