Receptek  
 


 



































 

  

Dödölle (zalai étel)

Hozzávalók:

50 dkg burgonya
kb. 30-40 dkg liszt
10-15 dkg vöröshagyma
2 dl étolaj vagy ennek a mennyiségnek megfelelo zsír
ízlés szerint só

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk,megmossuk és vékony karikákra felszeleteljük. Feltesszük foni annyi hideg, sós vízben ami éppen ellepi. Puhára fozzük, pépesre törjük, és apránként hozzáadjuk a lisztet, állandóan keverjük, de a tuzrol nem vesszük le. Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit a burgonya felvesz. Alaposan kikeverjük, hogy csomómentes legyen és ne ragadjon. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, az olajban megdinsztejük. Egy lapostányérra tesszük a dödöllét, tenyérrel kb hüvelykújjnyi vastagságura nyomkodjuk, meglocsoljuk a vöröshagymás olajjal és kanállal diónyi galuska formákra szaggatjuk.

Önálló ételként tejföllel, kissé lepírítva serpenyoben, tálaljuk.

Vadételek mellé köretként tálalhatjuk.

Gombás rizottó

Hozzávalók:

40 dkg rizs
40 dkg Champignon gomba
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
2 ek. olaj
1 db erospaprika
2,5 dl húsleves/eroleves
1 kk. petrezselyem
10 dkg reszelt sajt

bors

Elkészítés:

A vaj egyik felében fonnyasszuk meg a hagymát, fokhagymát és az erospaprikát. Adjuk hozzá a tisztára mosott, felszeletelt gombát, keverjük össze, majd adjuk hozzá a rizst. 6-7 perc múlva adjuk hozzá a forró húslevest.

Közepes tuznél fozzük, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Amikor megfott, közvetlenül a tálalás elott adjuk hozzá a maradék vajat, a sajtot és a petrezselymet.

Tejszínes zöldköret

Hozzávalók:

75 dkg burgonya
50 dkg sárgarépa
50 dkg póréhagyma
3 dkg liszt
1 dl tejszín
2 evokanál olaj
3 dkg vaj vagy margarin
1-2 teáskanál curry
2 szál petrezselyem

bors

Elkészítés:

A burgonyát cikkekre vágjuk, a forró olajon kb. 15 perc alatt megsütjük. A rápát fél liter sós vízben 5 percig fozzük, majd hozzáadjuk a pórét és további 5 percig fozzük.

A zöldségeket lecsöpögtetjük, a levet felfogjuk. A megforrósított vajon vagy margarinon megpirítjuk a lisztet és megszórjuk curryvel. Felöntjük a zöldséglével és a tejszínnel. Felforraljuk, 5 percig fozzük, majd beletesszük a zöldségeket és összemelegítjük. Sózzuk, borsozzuk, vágott petrezselyemmel megszórjuk, majd a sült burgonyával együtt tálaljuk sült húsok mellé.





 

   

     

     

       



  
 
                      

Video-DVD-Centrum Toplista Hungarian Web Toplista A-STAT - a halálpontos webstatisztika Toplapok.hu - a statisztika


InterStat.hu