Barbecue szósz
Hozzávalók:
2,5 kg húshoz
3 ek. vaj
1 nagy
finomra vágott vöröshagyma
3 finomra vágott
újhagyma
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 pohár
fehér borecet
1 pohár viz
fél pohár
ketchup
negyed pohár citromlé
negyed pohár
barnacukor
2 ek. chilliszósz
1 ek.orölt
mustármag
2 ek. Worcester szósz
0,5
kiskanál cayenne bors
1 kiskanál fekete bors
1 kisk. kakukkfu
1 kisk. bazsalikom
1
kisk. szurokfu
só
Elkészítés:
Egy
edényben, közepes lángon felolvasztjuk a
vajat.
Hozzáadjuk a hagymát, újhagymát,
fokhagymát. Kis lángon 5 percig üvegesre pároljuk.
Hozzáadjuk a többi alapanyagot, jól összekeverjük,
majd felforraljuk. Kis lángra véve 18 percig
fozzük.
Besamelmártás
Hozzávalók:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej
1 késhegynyi só
1 késhegynyi
frissen őrölt fehér bors
1 csipet
reszelt szerecsendió
Elkészítés:
A vajat
felolvasztjuk, meghintjük a liszttel és
aranysárgára pirítjuk. A tűzről levéve, állandó
keverés mellett hozzáöntjük a tejet. Sóval,
borssal és szerecsendióval fűszerezzük, majd
összefőzzük.
Gombás mártás
húsokhoz
Hozzávalók:
3 ek. vaj
0,5 kg
szeletelt champignon gomba
2 fej finomra
vágott hagyma
2 szál finomra vágott
petrezselyem
1 kiskanál szurokfu
1 pohár
száraz fehérbor
1,5 pohár marhahúslé
2 ek.
suritett paradicsom
1,5 ek. kukoricaliszt
3 ek. hidegviz
3 ek. zsiros tejföl
só
bors
Elkészítés:
Egy nagy
serpenyoben közepes lángon felolvasztjuk a vajat,
hozzáadjuk a gombát, hagymát, petrezselymet,
szurokfüvet, 10 percig sütjük, majd sózzuk,
borsozzuk. Ráöntjük a bort, igy nagy lángon 4
percig fozzük. Hozzákeverjük a húslét, a
paradicsomot, kis lángon 10 percig fozzük. Külön
tálban elkeverjük a lisztet a hideg vizzel, végül
beleöntjük a szószba, és 2 percig fozzük, esetleg
tehetünk bele tejfölt is.
Húsokkal
tálaljuk.
Pikáns
szósz csirkéhez
Hozzávalók:
1 kiskanál szurokfu
0,5 kiskanál kakukkfu
0,5 kiskanál cayeni
bors
0,5 kiskanál fekete bors
2 dl száraz
fehérbor
3 evokanál vaj
3 finomra vágott
hagyma
4 evokanál liszt
3 pohár meleg
csirkehúslé
só
Elkészítés:
Kis
tálban összekeverjük a fuszereket a fehérborral, 1
órára félretesszük. A vajat a lábasban
felforrósitjuk, hozzáadjuk a hagymát, 4 percig kis
lángon fonnyasztjuk. Beleszórjuk a lisztet, jól
elkeverjük, és piritjuk amig a liszt barnás lesz.
Aztán beleöntjük a húslét, hozzáadjuk a
fuszereket, megsózzuk, és fedo nélkül fozzük
negyed óráig kis lángon.
Joghurtos zöldfűszeres
salátaöntet
Hozzávalók:
2 dl joghurt
1 cs
kapor
1 cs petrezselyem
1 cs bazsalikom
1 cs újhagyma
1 gerezd fokhagyma
só
bors
3 ek citromlé
1 ek cukor
Elkészítés:
A
zöldfűszereket megmossuk, megszárítjuk és apróra
vágjuk. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és
nagyon apróra összevágjuk majd a zöldfűszerekkel
együtt a joghurthoz adjuk.A citromlével, sóval,
borssal és a cukorral ízesítve jól
összekeverjük.
Tálalás
előtt néhány órára behűtjük.