Bolgár rizseshús
Hozzávalók:
400 g
sertéshús
1 evokanál olaj
1 teáskanál só
2 teáskanál édesnemes paprika
1/4
teáskanál bors
2 összenyomott fokhagymagerezd
2 paradicsom
1 l húsleves
1 zöld
paprika
3 fej vöröshagyma
250 g
hosszúszemu rizs
Elkészítés:
A húst
két cm-es darabokra vágjuk, és olajban tíz percig
sütjük. A fuszereket, a paradicsompürét és a forró
húslevest hozzáadjuk. Felforraljuk, és fedo alatt
puhára fozzük. A paprikát négy felé vágjuk,
kimagozzuk és csíkokra szeljük. A hagymát
megtisztítjuk és négy részre vágjuk. A
paradicsomot rövid idore a forró levesbe tesszük,
majd a borét lehúzzuk és négybe vágjuk.
A rizst
hozzáadjuk és felforraljuk. A paprikát és a
hagymát belekeverjük és puhára fozzük. A
paradicsomot az utolsó öt percben tesszük hozzá. A
rizseshúst keverés nélkül puhára fozzük, és
ízesítjük.
Erdélyi rakott
káposzta
Hozzávalók:
savanyított
káposzta
vöröshagyma
főtt tojás
lángolt
kolbász
fott
rizs
szalonna
tejföl
olaj
pirospaprika
enyhén csipos
só
bors
30-40 dkg sertés-,
vagy marhahúsból pörkölt
Elkészítés:
A savanyú
káposztát a vöröshagymával kicsit megpárolom,
pirospaprikával megszóróm. 4-5 tojást megfozünk
keményre, hülni hagyjuk. A rizst is elkészítjük a
szokásos módon.A kolbászt felszeljük. Egy jénai
tál alját kirakjuk a szalonna szeletekkel, erre
kerül a káposzta, a rizs, a pörkölt, a főtt tojás
és a kolbász. Ezt addig ismételjük amíg van
hozzávaló. A tetejére káposzta, tejföl, végül
szalonna kerül. 20-25 percre a sütobe
tesszük.
Zöldborsós
sertéspaprikás
Hozzávalók:
1/2 kg sovány
sertéshús
2 szál közepes sárgarépa
30 dkg
zöldborsó
2-3 e.kanál tejföl
2 e.kanál
olaj
pirosarany
gulyáskrém
só
Elkészítés:
A húst
kockákra vágjuk. Forró olajon fehéredésig
pirítjuk. Adunk hozzá pirosaranyat és
gulyáskrémet, sóval ízesítjük. Kevés vizet
aláöntve, fedo alatt félpuhára fozzük. Ezután
hozzáadjuk a borsót és a vastagra szeletelt
sárgarépát.(Ha kell, még vizet öntünk alá.) Az
egészet puhára fozzük, végén hozzáadjuk a tejfölt.
Nokedlivel vagy párolt rizzsel
kínáljuk.