A két Lenkey

A két Lenkey

Lenkey Péter: A két Lenkey - második kiadáshoz

Lenkey_KarolyLenkey_Janos

A két Lenkey

történelmi regény

Az 1848 - 49 - es szabadságharc mintegy vízválasztóként osztotta meg a XIX. század közepének európai és egyben a magyar társadalmát is. Nemcsak a társadalmi forma váltásáról, hanem annak reformok, illetve forradalom útján történő megvalósításáról is döntenie kellett a politikai elitet képviselő nemességnek. A polgári átalakulás nemcsak a nemesi kiváltságok megnyirbálását jelentette számukra, hanem az ország függetlenségének visszaállítását, az osztrák - magyar monarchia felbomlását is. E politikai döntések vállalása, illetve elutasítása mentén alakultak ki a társadalmi és katonai erővonalak, melyek a szabadságharc kirobbanásához vezettek.

A két Lenkey című regényben nem a forradalom és szabadságharc közismert eseményeit dolgoztam fel, hanem e háttér megrajzolásával a két fivér, a Petőfi által is megénekelt Lenkey János / Lenkei százada / és a bátyja, Károly részvételét, tevékenységét a szabadságharcban. János, aki hatéves korától Bécsben nevelkedett, 1848. tavaszán Galíciában állomásozikmagyar legényekből álló huszárszázadával. Hamarosan összebarátkoznak a civil lakossággal és a nemzetőrökkel. Az ezredparancsnok összeesküvést szimatolva vizsgálatot indít ellenük. Lenkeyt leváltják, s hat napi “áristomra” ítélik. A katonáka tizedeléstől félve, s Kossuth hívó szavát halva hazaszöknek. Velük tart a visszafordításukra utánuk küldöt kapitány is. Itthon újabb vizsgálat vár rájuk, majd büntetéskéntosztják be őket a délvidéki seregbe, ahol az új parancsnokuk dezertőrként fogadja őket. Lenkey János a szabadságharc elkötelezett katonája, Kossuth bizalmasa lesz, aki gyorsan halad előre a ranglétrán. 1849. március 15 - én tábornoki rangra emeli Kossuth. Világos után a többi törzstiszttel együtt Aradra kerül. Elsőként őt ítélik halálra, ami megbontja elméjét, s emiatt nem végezhetik ki október 6 - án.

Károly nyugalmazott huszárkapitányként a családjával él, s gazdálkodik Egerben a forradalom kitörésekor. Őrnagyként a Heves megyei nemzetőrség egyik főszervezője lesz. 1849. nyarán ezredes, a Tiszai Hadsereg hadosztályparancsnoka. Haynau vérbírósága őt is halálra ítéli, majd kegyelem folytán 12 évi vasban történő várfogságra és vagyonelkobzásra enyhítik a büntetését. Fogságát az aradivárban töltve ő temetteti el öccsét 1850. februárjában az akasztófák tövében megásott sír helyett az aradi temetőben.

Nem természetfölötti erővel bíró hősök ők. Hús - vér, gyarló emberek emberi erényekkel és gyengeségekkel, akik férfiként, katonaként kiállnak elveikért. Szeretnek, gyűlölnek, sebeket osztanak - és kapnak, s ne adj’ Isten, még tévedhetnek is egyes döntéseikben. Tragédiájuk egy nemzet tragédiája, mely nemzedékeken át meghatározta a magyarság sorsát, s hazafiságuk máig ható példát mutat.

Megrendelhető: Napalapítvány vagy dedikálva a Kapcsolat menüben megadott elérhetőségeken keresztül.

<< Vissza

A két Lenkey

Egy történelmi regény láttán az emberen mindig erőt vesz egy jellegzetesen jóleső borzongás, amit minden históriát szerető ember ismer. Különösen így van ez, ha a szóban forgó regény írójának tollát nem más, mint a haza történelmének egy jelentős korszaka vezeti két nem mindennapi személyiség, a két Lenkey, Lenkey Károly és János életén át. Az író, T. Ágoston László, aki maga is Lenkey leszármazott, számos cikke, tanulmánya és kötete közül is kiemelkedik ez a munka.

Igen, munka, hiszen regény volta ellenére is sok év kutatómunka és fáradhatatlan anyaggyűjtés áll mögötte. Történészi érzékkel és hitelességgel nyúl az író a témához és dolgozza föl e két nemes lelkű ember szerepét az 1848 ? 49-es szabadságharc fényes és zivataros napjaiban, hónapjaiban.

A két Lenkey története nem csak a Lenkey család ma élő leszármazottai számára lehet becses mű, hanem minden olyan kortársunk számára is, akik fogékonyak a magyar történelemre, akik a fő áramlatokon túl érdeklődnek a történelmet alakító, azt megélő, ha tetszik, sokszor elszenvedő, elveiért kiálló, a nemes cél, mint a magyar függetlenség és szabadság érdekében mindent feláldozó ember iránt.

Igaz és igazi emberi sorsok jelennek meg a lapokon a maguk bonyolult összetettségében, hogy a történelem viharában, a döntésekkor letisztulva mutassák meg a magyar honvédség ezredesének és tábornokának a két Lenkeynek nagyságát. Akkor ők voltak a magyar történelem, a reformkor, a független Magyarország nagyjai, az aradi 13 és a szabadságot vágyó nemzet.

A magyar történelem ma mi vagyunk. Mindannyian, akik emlékezetünkkel visszük tovább mindazt, amiért elődeink életüket áldozták.

Lenkey Péter Elnök Lenkey Társaság Kulturális Örökség Egyesület

<< Vissza

Comments are closed.