Reméljük, van még a nyárból!

Lelkesen néztük az eget és úgy tűnik, nem hiába! Esik, esik és újra nekikezdett! Végre! Leginkább a növényeink miatt. Mert igencsak rájuk fért már egy kiadós égi áldás. Persze, örültünk ám annak a ténynek is, hogy megvárta a nagy zivatar a Konyhakerti Nap rendezvényének zárását és csakis akkor látott neki megkönnyezni az eseményt.

Jó volt, kellemes és sokatmondó és tanító …és nem utolsósorban, kicsinek és nagynak – egyaránt – egy szép vasárnapi kikapcsolódás! Igyekeztünk mindannyian maradandót alkotni, megmozgatni, akit csak lehet és kóstoltatni, újat mutatni a már megszokottól.

Jó volt látni a szemekben a tüzet, a huncut gyermekmosolyokat.

Jövőre, veletek… ugyanitt! :)

Első Nemzetközi Konyhakerti Nap az Első Kis-Pesti Kertben

 

Egy szép napos reggel nyüzsgő hangyabolyként láttunk neki – az Első Kis-Pesti Kert minden kertésze és résztvevői – az Irányi Dániel és a Bem utca sarkán, hogy elindítsunk egy szép kezdeményezést.

Rengeteg kíváncsisággal és szeretettel neki is láttunk a napnak.

Magyarországon elsőként kiskertünk kertészeivel, Kispest Önkormányzatával és a Városi Kertek Egyesülettel karöltve belevágtunk egy szép nemzetközi kezdeményezésbe.

Nemzetközi Konyhakerti Napot tartottunk a kert körül, a kertben.

Ezen a napon a világon mindenütt, évente augusztus 4. vasárnapján számos ország, számos városában összejönnek az emberek, családjaikkal, barátaikkal és a helyi közösségekkel, hogy a saját lehetőségeikhez mérten megismertessék az érdeklődőkkel a kertészkedés örömeit és a konyhakertben termett zöldségek felhasználhatóságának sokszínűségét.

A rendezvényen a család minden tagjának készültünk meglepetéssel! Mindenki talált magának nagyszámú érdekességet.

Volt kerttúra, vezetéssel az ágyások között, zöldség-kincs kereső felfedezés és kuckó gyerekeknek, zöld szervezetek bemutatkozása, kellemes zene, kóstolók és receptjeik, valamint Nick Árpi – egyik kiskertészünk -, Kispest erőművésze, Guinness-rekorder is elkápráztatott mindannyiunkat erőpróbáival, amelyeken Mi magunk is helyt álltunk… kisebb-nagyobb sikerekkel!

Meglepetésvendégként pedig Bálint Gazda is ellátogatott Hozzánk, kedves feleségével a Konyhakerti napra. Méltatta a kertet, a hozzáállást és mégtöbb ehhez hasonló akciót kívánt nekünk.

Reméljük lesz még folyatatása is, és sok hasonló kezdeményezés indul útnak e rendezvény kapcsán.

Néhány kép az eseményről:
https://plus.google.com/u/0/photos/107278512232515036886/albums/5916914076170244849

 

Esti locsolás kontra „családi” vacsora – kitelepülés…

Esténként kitelepülünk a kertbe, locsolni, kicsit beszélgetni egymással. Na, olyankor tényleg szép számban szoktunk lent lenni, mert először csak egyikünk érkezik, aztán szép sorjában lassanként mindenki ott lesz.

Mostanában már egyre többször csal ki minket a jó idő, és bizony nem egyszer van olyan – sőt, szinte már naponta! – hogy egyikünk egy tál gyümölccsel vagy épp frissen sütött süteménnyel, aprósággal tér be és kínálgatja a többieket. Így szépen lassan hozzászoktunk, hogy bizony nem is olyan rossz a kötelező dolgok mellett, után kicsit tovább ott maradni, beszélgetni egy jót, nevetni és közben jókat falatozni a szabad ég alatt, a jó levegőn.

Úgyhogy néha bizony fogjuk magunkat és spontán „vacsorázást” tartunk, csak úgy, batyus módra. Vagyis, aki, amit hoz, azt falatozza alapon. Jó, nincsenek szilárd keretek, tehát lehet egymásét kóstolni, sőt kötelező!

Ez a jó a kertben! A zöldségeken kívül. Az, hogy összejöhetünk, az, hogy együtt lehetünk, hogy közös élményeink az alapok és arra építkezhetünk, barátságokat.

Fűszeres élet…

A nagy hőség ellenére is kitartunk és locsolunk, és igyekszünk a lehető leggondosabb kisgazdák lenni a növények számára.

Akárcsak fűszerkertünk, mindezt meg is hálálja. Buja és rendületlenül zöld…

Akad közöttük olyan növény, amellyel – nem szégyen – eddig csak a boltok polcain, zacskóban találkoztunk. Mondjuk, itt van mindjárt a curry. Elsőre indiai ételek jutnak róla eszünkbe. Rizs, csirke… Pedig számtalan mindenre bevethető még! Rákellenes, bőrszépítő és szívvédő – is. És ez csak az egyik növényünk…

Hihetetlen mennyi minden készíthető belőlük, mennyi mindenhez használhatóak, és még azokon kívül mennyi mindenre jók is nemcsak a gasztronómia, hanem a gyógyászat terén!

Kis balkonládákba kezdtük sokan közülünk, de az az igazság lehet is, bőven egy virágládában is gazdálkodni. Mert eper, paradicsom, paprika és fűszernövények a legkisebb erkélyen is „megtermelhetőek”. Nem is a mennyiség miatt, inkább az élvezetért.

Gondoljunk csak bele! Ha a füves kiskertünk egyik sarkában egy aprócska kis területen haszonnövényeket ültetünk…nem telik bele egy kis idő, és büszkén locsolhatjuk a már meglévőt, majdan szedhetjük, és tehetjük is a család elé. Kis ráfordítással csodákra lehetünk képesek.

Szóval csak bátran ajánljuk bárkinek. Kezdje el, és meglátja kedvet kap!

Trópusira váltott az idő!

Napbarnított színek, érett gyümölcsök, erőtől duzzadó zöldségek…. És hőség, szárazság – minden mennyiségben. Valahogy így lehetne jellemezni a mostani időjárást. Nyár van, meleg, és szeretjük is, bizonyos mértékig.

Elkélne pár csepp eső, ha másért nem a növények miatt…Igazán szeretnének már egy nagyot zuhanyozni, így naponta tartjuk Bennük a lelket, öntözzük őket. Persze olyan, mintha nem is tennénk, mert amit fél órája már meglocsoltunk, holt száraz…

Várnunk kell még a hűvösebbre, addig magunkra is vigyázzunk, igyunk sokat, délidőben hűsöljünk, és csakis estefelé térjük a kertbe, egy kis jó levegőre, locsolni és beszélgetni.