hagyom谩nyh疟 magyar katolikusok

SZ虐Z M脕RI脕NAK, MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕J脡NEK
felaj谩nlott honlapja

"B脥ZZATOK, MERT 脡N LEGY艕ZTEM A VIL脕GOT"

KATOLIKUS-HONLAP F脫RUM BEJELENTKEZ脡S REGISZTR脕CI脫
 
A hozz谩sz贸l谩sok nem a honlap szerkeszt艖j茅nek, hanem az egyes hozz谩sz贸l贸knak a v茅lem茅ny茅t t眉kr枚zik.

(153) Honlap-II.
(8) R贸ma
(13) V茅gid艖 ??
(157) Pius-眉gy
(16) A honlapr贸l
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz谩g
(121) Vil谩gegyh谩z
(54) J枚v艖/Rem茅ny
(199) H铆rek
(1) Lelkis茅g
(58) M谩sok helyett
(199) K茅rd茅sek
(34) Hit眉nk
(77) Fatima
(16) Assisi-眉gy
(47) K枚zlem茅nyek
(20) Hallottam...
(66) F贸rumoz谩s
(12) AZ ISTENI IRGALMASS脕G
(88) Evol煤ci贸
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennival贸i
(141) A vil谩g
(9) "Nemcsak keny茅rrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib谩s?
(50) Mag谩n 眉zenetek
(12) T枚rt茅nelem-hamis铆t谩s
(23) 脰r枚meink
(77) V谩rosmisszi贸 '08
(17) Erk枚lcs
(55) Tekint茅ly
(88) V茅lem茅nyek
(9) Kis R贸mai Zsolozsma - "rekl谩m"
(8) Probl茅m谩k
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelz茅s
(20) Mi a teend艖?
(28) Vit谩k
(9) Anglik谩n-k茅rd茅s
(2) Al谩铆r谩sgy疟jt茅s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakci贸k
(8) Tudom谩ny 茅s fejl艖d茅s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "B铆zzatok..."
(27) SJM
 
Magyarorsz谩g
 Mi a helyzet Sz疟z M谩ria orsz谩g谩val, a katolikus Magyarorsz谩ggal?

M茅g nem jelentkezett be, 铆gy nem 铆rhat a f贸rumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]
 credo adatok | 2011.03.06 23:04 | 244
Moder谩lva

 脡lthes Eszter adatok | 2011.03.06 22:05 | 243
V谩lasz a 241. sz谩m煤 眉zenetre:
Tisztelt "credo", a k枚vetkez艖kre szeretn茅m felh铆vni a figyelm茅t.
1. Az 脰n 谩ltal eml铆tett 茅s 谩ltalam moder谩lt n茅v, illetve e n茅v visel艖j茅nek munk谩i ezen a honlapon 茅s f贸rumon ugyan煤gy nem jelenhetnek meg, mint az eszmet谩rsai茅 sem. Nem tartozom ugyan magyar谩zattal, de m谩r az el艖bb figyelm茅be aj谩nlott cikkb艖l kider眉l, hogy mi茅rt.

2. A nekem feltett k茅rd茅s茅re itt megtal谩lja a v谩laszt: Egy p谩pa 谩llapotbeli k枚teless茅gei c铆m疟 cikk a honlapon (http://www.katolikus-honlap.hu/1101/gaudron.htm)

3. Ez a f贸rum egy honlapnak a r茅sze, nem pedig a ma oly divatban lev艖 cseveg茅ses f贸rum. 脷gy hogy ide 谩ltal谩ban azok 铆rnak, akik a honlapot olvass谩k, 茅s annak szellemis茅g茅vel egyet 茅rtenek. Nekem 煤gy t疟nik, hogy 脰n nem tartozik ezek k枚z茅.

4. M谩sodszor der眉l ki a sz谩momra, hogy az 脰n 茅rdekl艖d茅si k枚re m谩s, mint ez茅 a honlap茅. Ez 枚nmag谩ban nem elegend艖 ok, hogy innen kitiltsam, de ha m茅g egyszer el艖j枚n ezzel a n茅vvel 茅s munk谩kkal, akkor m茅gis megteszem. Az 脰n 谩ltal eml铆tett szem茅lynek ez a harmadik pr贸b谩lkoz谩sa, hogy ezen a f贸rumon sz贸ba ker眉lj枚n a neve, azaz valamilyen azonos铆t贸 alatt 枚nmag谩t terjessze. Innen 眉zenem, hogy ez nem fog siker眉lni.

 F眉zesi Zsolt adatok | 2011.03.06 08:13 | 242
V谩lasz a 241. sz谩m煤 眉zenetre:
"Nem tudom, Vona G谩bor mondta-e mindezt?"

Tess茅k elolvasni!

http://www.vonagabor.hu/content/iszl%C3%A1m

Egy茅bk茅nt a Barik谩dban is 1. oldalon volt.

Ami az "egy asztalhoz 眉l茅st" illeti. V.G. teol贸gi谩t is tanult (b谩r ez ma ink谩bb h谩tr谩ny, mint el艖ny), 茅s val贸sz铆n疟leg volt annyira intelligens, (az 脰n 谩ltal id茅zettek is ezt bizony铆tj谩k,) hogy 谩tl谩sson a szit谩n.

Azonban e 2 cikk 煤jra azt igazolja nekem, hogy a politikus egy kicsit mindig az 茅rdekek embere marad. 脡s kell艖 jellemszil谩rds谩g n茅lk眉l, az 茅rdekek ment茅n mindig hajland贸 a saj谩t helyesnek 铆t茅lt meggy艖z艖d茅s茅n valamelyest csavarni. Csak 茅ppen annyit, hogy politikai 茅rdekekei ne s茅r眉ljenek.
Lehet, hogy t茅vedek, de 茅n nem tudom m谩sk茅nt magyar谩zni a 2 cikk k枚z枚tti ellentmond谩st.

Egy茅bk茅nt V.G. az iszl谩m 2-ben (nyilv谩n sok negat铆v visszajelz茅s ut谩n) megpr贸b谩lja mosdatni a szerecsent, 茅s azt mondja, hogy Eur贸p谩ban nincs semmi keresnival贸ja az iszl谩mnak, mert itt nincsenek t枚rt茅nelmi gy枚kerei, kult煤ridegen stb. stb.
Ez azonban egy ugyanabba a t茅ved茅sbe vezet, 茅s az al谩bbi k茅rd茅seket veti fel:
1. Mi茅rt, 脡szak-Afrik谩ban Alexandri谩t贸l Karth谩g贸ig nem a kereszt茅nys茅g volt 艖shonos eredetileg?
2. Akkor mi se menj眉nk misszi贸ba; hiszen fekete Afrik谩ban 茅s Sza煤d-Ar谩bi谩ban a kereszt茅nys茅gnek sincsenek gy枚kerei. 脡ppen gy枚keret ereszteni mennek a misszion谩riusok.
3. Teher谩nban nem ugyanaz az Isten 茅s igazs谩g, mint R贸m谩ban? Vagy ez is kl铆ma-f眉gg艖, mint a kult煤ra?
Szerkesztve: 2011.03.06 08:15

 credo adatok | 2011.03.05 23:28 | 241
V谩lasz a 231. 眉zenetre

Nem tudom, Vona G谩bor mondta-e mindezt, viszont egy nagyon igaz 铆r谩sra h铆vom fel a figyelmet az iszl谩m vesz茅ly茅vel kapcsolatban. 脥me:

Bek枚vetkez艖ben van, amit艖l 艖seink 贸vtak 1456-ban N谩ndorfeh茅rv谩rn谩l, 1571-ben Lepant贸n谩l, 1683-ban a B茅cs melletti Kahlenbergn茅l 茅s 1686-ban Buda v谩r谩n谩l: Eur贸pa eliszl谩mos铆t谩sa.

R贸m谩t贸l P谩rizsig egyre t枚bb mecset 茅p眉l. Szerte Nyugat-Eur贸p谩ban 鈥瀟eol贸giai konferenci谩kat鈥 tartanak 鈥瀔atolikus鈥 teol贸giai tan谩rok az iszl谩m n茅pszer疟s铆t茅s茅茅rt. 脥gy azt谩n haz谩nk sem maradhat ki ebb艖l. Benyik Gy枚rgy teol贸giatan谩r p茅ld谩ul 2007-ben a szegedi 19. biblikus konferenci谩n az 鈥瀒szl谩m-katolikus p谩rbesz茅d鈥 l茅nyeg茅t 铆gy foglalta 枚ssze:

鈥灻歡y gondolom, hogy 脕brah谩mot, J茅zust 茅s Mohamedet k枚nnyen lehetne egy asztalhoz 眉ltetni.鈥 (鈥濵agyar Nemzet鈥, 2007. szeptember 8., 23. old.)

Ezzel szemben a t茅nyek a k枚vetkez艖k:
1. Mohamed nem azonos 脕brah谩m, Izs谩k 茅s J谩kob Isten茅vel, a vil谩g Teremt艖j茅vel.
2. Az iszl谩m kanoniz谩lt k枚nyve, a 鈥濳or谩n鈥 hirdeti, hogy

a./ a pokolba ker眉l minden kereszt茅ny,
b./ a kereszt茅nyek mind meg枚lend艖k vagy leig谩zand贸k,
c./ a gyilkoss谩g tilos, de a v茅rbossz煤 nem,
d./ az ember ann谩l boldogabb a mennyben, min茅l t枚bb n艖je van.

Mindebb艖l k枚vetkezik teh谩t, hogy nem 眉ltethet艖 鈥瀔枚nnyen鈥 egy asztalhoz J茅zus 茅s Mohamed. Szomor煤, hogy egy 枚nmag谩t katolikusnak tekint艖 teol贸gus, aki m茅g arra sem vette a f谩radts谩got, hogy legal谩bb Kmosk贸 Mih谩ly (1876-1931) katolikus hittud贸s iszl谩mmal kapcsolatos alapm疟veit tanulm谩nyozza, 铆gy nyilatkozik.

 credo adatok | 2011.03.03 13:40 | 240
Kedves Eszter! F茅lre茅rt茅sek elker眉l茅se v茅gett ezennel nyomat茅kos铆tom, hogy nem ellens茅g, hanem magam is elk枚telezett tradicionalista katolikus vagyok, 铆gy egyik politikai p谩rtnak sem elk枚telezett, teh谩t semmif茅le rosszindulat nem vez茅relt, amikor k茅rd茅semet feltettem, tekintettel arra, hogy a t茅m谩val t枚bbsz枚r foglalkozott f贸rum谩n.

 Jagiello adatok | 2011.03.03 13:15 | 239
KEDVES ESZTER ASSZONY, nagyon k枚sz枚n枚m sokunk nev茅ben is ezt a karak谩n 茅s val贸ban katolikus v谩laszt (l谩sd 237. sz谩m煤 眉zenet). Itt nincs langyoska vagy melegecske. Itt j茅ghideg vagy forr贸 a helyzet.

 脡lthes Eszter adatok | 2011.03.03 12:22 | 238
V谩lasz a 237. sz谩m煤 眉zenetre:
Tiszt谩ban vagyok vele, hogy a f贸rumot olyanok is olvass谩k, akik nem azok k枚z茅 tartoznak, akikhez ez e honlap sz贸l. Balr贸l is, jobbr贸l is vannak ilyenek. Admin-nak volt egyszer egy k茅r茅se, hogy az 煤jonnan j枚v艖k mutatkozzanak be, miel艖tt megsz贸lalnak ezen a f贸rumon. Ezt 茅n 铆gy 谩ltal谩nos铆tva nem ig茅nylem. De, aki olyan k茅rd茅st feszeget itt, ami nem ide val贸, azt moder谩lni fogom, ha nem teszi meg ezt a bemutatkoz谩st, azaz, ha 脰n nem mondja meg, hogy melyik t谩borb贸l teszi fel a k茅rd茅s茅t, akkor hozz谩sz贸l谩s谩t t枚r枚lni fogom.
A honlapnak el茅g cikke foglalkozik, 茅s add v谩laszt az 脰n k茅rd茅s茅re (p茅ld谩ul itt: www.katolikus-honlap.hu/0904/magyar.htm), onnan n茅zzen ut谩na. 脡n ezt a t茅m谩t itt a f贸rumon nem vagyok hajland贸 megt疟rni.

 credo adatok | 2011.03.03 01:33 | 237
V谩lasz a 236. 眉zenetre:
M茅gis mit 茅rt 枚n zsid贸gy疟l枚leten, 茅s konkr茅tan kik azok, akik saj谩t bevall谩suk szerint zsid贸gy疟l枚l艖k?

 脡lthes Eszter adatok | 2011.02.26 14:57 | 236
V谩lasz a 235. sz谩m煤 眉zenetre:
Vona G谩borral val贸ban nem kell itt foglalkozni, de a jelens茅ggel, m谩rmint a gy疟l枚lettel, illetve azzal, hogy egy katolikusnak, egy kereszt茅nynek szabad-e egy谩ltal谩n gy疟l枚lni valakit, 茅s azzal, hogy ez a gy疟l枚let hova vezet, igenis kell. Mert nem 艖 az egyetlen, akit a gy疟l枚let vezet t茅v煤tra. Az 煤. n. tradicionalist谩k k枚z枚tt is sokan vannak, akik nem szeretik 茅s 茅rtik a trad铆ci贸t, 茅s az茅rt nevezik megukat tradicionalista katolikusnak, hanem gy疟l枚lnek valamit, 茅s azt hiszik, a trad铆ci贸 is ezt teszi, 茅s ez茅rt csatlakoznak hozz谩. (脡s ezek az emberek nagyon rossz h铆r茅t keltik a trad铆ci贸nak. Ez a honlap 茅ppen eleget foglalkozott ezzel a t茅m谩val, dokumentumokat bemutatva.) M谩rpedig egy kereszt茅ny semmilyen k枚r眉lm茅ny k枚z枚tt nem gy疟l枚lhet. Akikr艖l 茅n besz茅lek, azokra nem r谩fogj谩k, hogy zsid贸gy疟l枚l艖k, hanem val贸ban azok, a saj谩t bevall谩suk szerint is.

 Jagiello adatok | 2011.02.26 10:24 | 235
V谩lasz a 234. sz谩m煤 眉zenetre:
1. 脡N NEM ISMEREM a hazai politikai palett谩t, mivel meggy艖z艖d茅sem, hogy aki ma politikus 茅s politiz谩l, az korrupt (megvesztegetett) vagy na铆v (azt hiszi, hogy valamit is k茅pes el茅rni, ami hossz煤 t谩von megv谩ltoztatja a gonosz rendszer茅t). Milyen jel lenne, ha az orsz谩g oroszl谩nr茅sze nem menne el szavazni, jelezve ezzel a vezet艖knek, hogy nem vesz r茅szt az 谩ltaluk megszervezett cirkuszban? Ezt persze nem lehet el茅rni, mert bemaszlagolt谩k az embereket, hogy szavazni k枚teless茅g眉k. Pedig rengeteg olyan t枚rv茅nyt szavaztak 茅s szavaznak meg a k茅pvisel艖k, amik a mi hit眉nkkel 茅lesen szemben 谩llnak. Ehhez mi adjuk a szavazatainkat = beleegyez茅s眉nket.

2. Ezeken t煤l: k枚nny疟 r谩s眉tni b谩rkire is, hogy gy疟l枚li a zsid贸kat. Ez nagyon j贸 茅s bev谩lt m贸dszer, 茅s b谩rkire alkalmazhat贸. Olvassuk csak az Apostolok Cselekedeteit. A piuszosokra is r谩fogt谩k 茅s r谩fogj谩k.

3. Igen komoly az iszl谩m t茅rh贸d铆t谩sa. Megd枚bbenve l谩tom az 茅rtelmis茅giek k枚r茅ben is. Van egy koll茅g谩m, aki hajlik fel茅j眉k. Reform谩tus gy枚ker疟, hietetlen, de 茅rzi, hogy l茅tezik Valaki. Jellegzetes magyar p茅lda. Zsiger茅ben ellenez b谩rmit, ami katolikus 茅s "jezsuita". Nem ismeri saj谩t hagyom谩ny谩t, saj谩t hit茅t. Nem meri k枚vetkezetesen keresni a v谩laszokat, mert tudja, a v茅g茅n ott 谩ll az Egyh谩z.

4. Aki ma katolikus, 茅s a katolikus 茅rt茅kek szerint 茅l, azt minden oldalr贸l 枚rd枚gi t谩mad谩sok 茅rik, 茅s zsid贸gy疟l枚l艖, antihum谩nus, sz茅ls艖s茅ges, besz疟k眉lt, maradi, stb. stb. Vona G谩bor biztos semmit se tud a katolikus hitr艖l, a zsinati ut谩ni 煤j hit nem jelent neki semmit ("katolikus" egy谩ltal谩n? term茅szetes: nem is jelenthet, mert nem ad v谩laszt semmire); pr贸b谩lja a jobbat, hite szerint jobbik m贸don, ez茅rt ment politikusnak. Na铆v. Nem kellene nek眉nk itt a f贸rumon Vona G谩borral foglalkoznunk, ahogy F眉zesi Zsolt is k茅rte. Ink谩bb szembe kell n茅zn眉nk azzal a jelens茅ggel, hogy az 枚kumenizmus divatja miatt minden lelki szem茅t jobb, mint a katolikus hit. Minden jobbik n谩la. M茅g az iszl谩m is (l谩sd a Magyar Kur铆r iszl谩mot n茅pszer疟s铆t艖 cikkeit). A zsinati egyh谩z is a hagyom谩nyt 眉ld枚zi, lassan m谩r hevesebben, mint a szekt谩kat. 脡s ez olyan jel, amir艖l tudni kell. Ki kell tartanunk az 脷r J茅zus mellett.

 脡lthes Eszter adatok | 2011.02.23 22:07 | 234
V谩lasz a 233. sz谩m煤 眉zenetre:
Szerintem egyszer疟 a v谩lasz: a zsid贸k elleni gy疟l枚lete b茅n铆totta meg ennyire az agy谩t. Nem 艖 az egyetlen, akit a fanatikus gy疟l枚let ilyen agyal谩gyult eredm茅nyre vezet. Egy katolikus soha nem gy疟l枚lhet fanatikusan, s艖t, egy谩ltal谩n nem gy疟l枚lhet. Legfeljebb nem szeret, nem helyesel valamit, nem tal谩l valamit helyesnek.

 akolitus adatok | 2011.02.23 10:44 | 233
V谩lasz a 231. sz谩m煤 眉zenetre:
Vona G谩bor lehet, hogy j贸 politikus, de a saj谩t hit茅t (a konzumkereszt茅nys茅gen k铆v眉l van-e neki val贸di hite?) nem ismeri. A politikusok mind beleesnek abba a hib谩ba, hogy mindentud贸nak k茅pzelik magukat, s olyan dolgokban osztj谩k az 茅szt, amit nem ismernek. Tudjuk, hogy ma Magyarorsz谩gon nincs kereszt茅ny p谩rt. A KDNP csak nev茅ben kereszt茅ny, a tetteiben nem. Azonban az egyszer疟 - birka - h铆v艖k t枚bbs茅ge ezt nem tudja, vagy nem akarja tudni. 脥gy j贸 lelkiismerettel szavaz a KDNP-re, mert h谩t az m茅gis csak kereszt茅ny. K枚zben pedig elsiklik afelett, hogy a hatalom 茅rdek茅ben minden kereszt茅ny alapelvet feladnak, csak hogy a nagy "testv茅r" v茅d艖sz谩rnyai alatt maradhassanak.
Id谩ig, a tetteiben a kereszt茅nys茅ghez legk枚zelebb 谩ll贸 p谩rt a Jobbik volt. Azonban ezzel a nagy iszl谩m im谩dattal n谩lam is kiverte a biztos铆t茅kot. H谩t akkor semmi 茅rtelme sem volt Kapisztr谩n Szent J谩nos n谩ndorfeh茅rv谩ri diadal谩nak? H谩t mi茅rt sz贸l minden d茅lben a harang? Nem hiszem, hogy Vona G谩bor, aki t枚rt茅nelemtan谩r, ezzel ne lenne tiszt谩ban. Egyszer疟en nem tudom mire v茅lni ezt a nagy iszl谩m dics艖铆t茅st.

 Horv谩th Beatrix adatok | 2011.02.22 20:25 | 232
Kedves Zsolt, szigor煤an csak a sz枚vegre koncentr谩lva:aki ilyet mond, azzal nem 茅rdemes foglalkozni. Nem akarom b谩ntani, ez茅rt azt gondolom, hogy semmit nem tud a vall谩s谩r贸l,茅s ez lehet, hogy nem is teljesen az 艖 hib谩ja.Minek tartozik akkor valaki egy vall谩shoz, ha egy m谩sikban l谩tja a megold谩st? 脡s mit is akar ez az ember megoldani? hallott m谩r arr贸l, hogy 枚r枚k 眉dv枚ss茅g? Annak f茅ny茅ben kit 茅rdekel a f枚ldi kudarc? Erre k谩r vesztegetni a sz贸t, max el lehet 茅rte mondani egy im谩t, mert az sohasem f枚l枚sleges.
Ha besz茅l艖 viszonyban lenne vele, k茅rdezze meg t艖le, mi茅rt nem csatlakozik az " igazhit疟ekhez", ha az olyannyira nagyszer疟? A j贸zan 茅sz ugyanis ezt dikt谩ln谩, hogy a vil谩goss谩g mell茅 谩lljon, ha 艖 felismerte. De hol itt a j贸zan 茅sz?

 F眉zesi Zsolt adatok | 2011.02.22 18:31 | 231
Kor谩bban sok szempontb贸l szimpatiz谩ltam Vona G谩borral. Ez volt tkp. az utols贸 sz谩l kapcsolatom a politik谩val. Ez a n茅h谩ny h贸napja a saj谩t lapj谩ban megjelent mondata azonban kiverte n谩lam a biztos铆t茅kot:

"Term茅szetesen nem 枚ngyilkos mer茅nyl艖k 茅s v茅res h谩bor煤k mellett t枚r枚k l谩ndzs谩t, de egy煤ttal kijelentem, ma az emberis茅g tradicion谩lis 鈥 a transzcendenst a h茅tk枚znapival egy眉tt meg茅l艖 鈥 kult煤r谩j谩nak utols贸 v茅d艖b谩sty谩ja az iszl谩m vil谩g maradt. (Mondom ezt mint r贸mai katolikus vall谩s煤 ember.) Sikere vagy kudarca nem az iszl谩m 茅s Amerika/Izrael viszonylat谩ban, hanem az emberis茅g szempontj谩b贸l l茅nyeges sz谩momra. Amennyiben az iszl谩m elbukik, a f茅ny szinte teljesen kialszik, 茅s a globalizmus s枚t茅ts茅ge el艖tt m谩r nem marad 茅rdemi ellenf茅l. Akkor t茅nyleg v茅get 茅r a t枚rt茅nelem. 脡s nem lesz happy end鈥"

Egy fen茅kkel nem lehet k茅t s艖t h谩rom lovat meg眉lni.
Nem lehet egyszerre kereszt茅nyeket, 枚kumenist谩kat, 艖smagyarkod贸kat 茅s muszlim szimpatiz谩nsokat egy k枚z枚ss茅gben tartani, csakhogy sz茅lesebb t谩rsadalmi b谩zisa legyen a p谩rtnak. Ha az emberis茅g utols贸 b谩sty谩ja az iszl谩m, akkor nem a kereszt茅nys茅g az utols贸 v谩r. Ha nem a kereszt茅nys茅g az, ami az igazs谩g b谩sty谩jak茅nt mindv茅gig fenn谩ll, akkor a kereszt茅nys茅g nem isteni alap铆t谩s煤, Krisztus nem Isten, 茅s mindaz, amit hisz眉nk k枚z枚ns茅ges marhas谩g. Ez茅rt nem 茅rtem, hogyan tarthatja mag谩t valaki tradicion谩lisan gondolkoz贸 katolikus embernek, aki ezt nem l谩tja 谩t. Term茅szetesen 茅rtem 茅n, hogy a konzumkereszt茅nys茅ggel szemben 铆rta le mindezt, de elfelejti, hogy a kereszt茅nys茅g nem a t枚megekben, hanem a "szent marad茅kban," vagyis a hith疟, (a sz贸 teljes 茅s pozit铆v 茅rtelm茅ben) konzervat铆v katolicizmus keretei k枚z枚tt 茅l tov谩bb. Az茅rt mert a fundamentalista muszlimok j贸val t枚bben vannak, mint a "fundamentalista" katolikusok, m茅g nem feledkezhet眉nk meg az iszl谩m hamiss谩g谩r贸l 茅s a kereszt茅nyek sz谩m谩ra elfogadhatatlan tant茅teleir艖l. A vil谩g ill. az igaz 茅rt茅kek megment茅se szempontj谩b贸l nem sz谩m铆tanak a sz谩mok. "Az 茅gnek egyre megy, hogy sok vagy kev茅s 谩ltal szerez-e szabadul谩st. " (1 Mak 3,18)

Nem k铆v谩nok politiz谩lni, ez茅rt k茅rem, hogy szigor煤an csak az id茅zetre koncentr谩lva v谩laszoljanak. 脰n枚k szerint is fel茅r ez a n茅h谩ny sor az aposzt谩zi谩val vagy 茅n vagyok m谩r t煤l茅rz茅keny?

 mindszenty adatok | 2011.02.16 22:06 | 230
脥me, egy 煤jabb "gy枚ngyszem" ez煤ttal a Csepelen tal谩lhat贸 J茅zus Sz铆ve templomb贸l: http://www.youtube.com/watch?v=mrPI3Hj2DNo

 F眉zesi Zsolt adatok | 2011.01.31 17:17 | 229
John Dardis S.J. (Sajnos Jezsuita), az Eur贸pai Jezsuita Provinci谩k Konferenci谩j谩nak (CEP) eln枚ke 铆gy nyilatkozott Budapesten:

Mik茅nt l谩tja a k眉l枚nbs茅geket Nyugat- 茅s K枚z茅p-Eur贸pa k枚zt?

A nyugat szekulariz谩ltabb, annak ellen茅re is, hogy K枚z茅p-Eur贸pa 谩t茅lte a kommunizmust. Az emberek ugyanakkor keresik a spiritualit谩st. Az egyh谩znak t谩mogatni, k铆s茅rni kell 艖ket ebben, mellett眉k kell lennie, de els艖sorban nem 煤gy, hogy direkt v谩laszokat ad. Meg kell b铆znunk az emberek j贸s谩g谩ban.

(Hallott ez az ember az 谩tered艖 b疟nr艖l?)

Vess眉k ezt 枚ssze ezzel:

鈥... tegy茅tek tan铆tv谩nyomm谩 mind a n茅peket! (...), 茅s tan铆ts谩tok meg 艖ket mindannak a megtart谩s谩ra, amit parancsoltam nektek. (Mt 28, 29)

Kinek a k茅pviselet茅ben 谩ll az ilyen pap?

Szerkesztve: 2011.02.01 09:42

 Jagiello adatok | 2011.01.31 14:36 | 228
1. M脕R sz贸 volt arr贸l, amir艖l megint 铆rok. A katolikus Magyarorsz谩gon nem volt probl茅ma, hogy ki rom谩n, szlov谩k vagy magyar. Term茅szetes volt, 茅s rendj茅n volt, hogy ha valaki a hegyek k枚z枚tt 茅l, az 铆gy besz茅l, ha valaki a s铆kon 茅l, az meg am煤gy besz茅l. A hegyeken feny艖k n艖nek, a s铆ks谩gon lombhullat贸 az erd艖. Ez a Teremt茅s rendje.

2. A haza 茅s a nemzet szekulariz谩lt, Istent艖l elszak铆tott fogalm谩t a protest谩nsok, majd az 艖t k枚vet艖 modernista forradalm谩rok n茅pszer疟s铆tett茅k. Magyarorsz谩g trag茅di谩ja val贸ban abban keresend艖, hogy a katolikus orsz谩got megosztotta a lutheri forradalom. Szomor煤 bel谩tni, hogy Erd茅ly fennmarad谩s谩t a p谩pagy疟l枚l艖 Anglia 茅s N茅metalf枚ld t谩mogatta, mert keleti b谩stya volt a P谩pa 茅s a katolikus Habsburgok ellen folytatott harcukban. Ehhez j贸 sz枚vets茅ges volt a t枚r枚k, nem sz谩m铆tott, hogy krisztustagad贸, teh谩t nem kereszt茅ny.

3. Az id艖 kerek茅t nem lehet visszaforgatni. Az eur贸pai n茅pek t枚bb茅 nem lesznek katolikusok; sz茅tvert, k贸borg贸 ny谩jak, p谩sztor n茅lk眉l. A katolikuss谩g is csak itt-ott lelhet艖 majd fel. Hol vannak a r茅gi erd艖k, a legel艖k, mez艖k 茅s sz谩nt贸k? A tiszta foly贸k 茅s forr谩svizek? Hol az isteni rend? Hol vannak a sz茅p emberi k枚z枚ss茅gek, r贸zsaf眉z茅rez艖 parasztok, hitv茅d艖 gr贸fok 茅s hercegek, kir谩lyok? Viszont van helyett眉k bev谩s谩rl贸k枚zpont 茅s alv贸v谩ros, internet 茅s multiplex mozi. Bank谩r, 茅s m茅diaszt谩r, focista 茅s aut贸versenyz艖. 脡s tud贸s. Minden mennyis茅gben.

4. Ki kell tartani az igaz hitben, 茅s az 脷r J茅zus hal谩l谩t hirdetni mindaddig, am铆g el nem j枚n. Ezt egy protest谩ns nem teszi, mert nincs mis茅je. Egy id艖 ut谩n kimagyar谩zkodja mag谩t, 茅s a farizeusi hagyom谩ny eredm茅nyek茅nt eljut oda, hogy a kereszt茅nys茅get judeiz谩lni kell. Gondoljunk csak a sz茅kely szombatosokra, meg a rengeteg r茅gi 茅s 煤j szekt谩ra, akik mind m谩ni谩kusan az 艖segyh谩zhoz akarnak visszat茅rni - ez a protestantizmus l茅nyege! A katolikuss谩ggal az volt a baj, hogy azt a II. vatik谩ni zsinatig nem lehetett judeiz谩lni. A zsinattal viszont felemel艖d枚tt a g谩t, 茅s lehet protest谩lni, aminek az eredm茅nye forradalmi teol贸gia, forradalmi liturgia, forradalmi egyh谩z, stb. stb.


Szerkesztve: 2011.02.01 11:45

 F眉zesi Zsolt adatok | 2011.01.25 10:10 | 227
Ami a protestantizmus hazaszeretet茅t illeti鈥

An茅lk眉l, hogy tagadn谩m, hogy sz谩mos mai magyar reform谩tus ember val贸di hazafi (n茅ha tal谩n t煤lzottan, szinte az Istent mell艖zve is), kik铆v谩nkozik bel艖lem annak hat谩rozott kimond谩sa, hogy az olyan be谩ll铆t谩s, mintha a protestantizmus (teh谩t maga eszme) a magyars谩gnak, mint nemzetnek haszn谩ra lett volna, nem egy茅b, mint ir谩nyzatos felekezeti elfogults谩g. Ellenkez艖leg. Ha eltekint眉nk a lelkekben okozott k谩rt贸l, akkor is csap谩sk茅nt kell 茅rt茅kelni a hit煤j铆t谩st nemzet眉nk sz谩m谩ra.

Gomboly铆tsuk csak kicsit visszafel茅 a t枚rt茅nelem fonal谩t!
XI. Ince p谩pa uralkod谩sa idej茅n teljesen vil谩gos volt, hogy a magyars谩g a t枚r枚k枚t 枚n谩ll贸an k茅ptelen visszaverni, csak k眉lf枚ldi seg铆ts茅ggel. A XI. Ince 谩ltal toborzott sereg, mely Habsburg vez茅nylet alatt n茅met, spanyol 茅s olasz harcosokb贸l 谩llt, a magyarokkal kar枚ltve vissza is tudta verni a t枚r枚k枚t. Erre az 枚sszefog谩sra lett volna sz眉ks茅g 1526 el艖tt 茅s ut谩n 150 茅vig.

Ez az er艖 azonban nem tudott kibontakozni, mert egyr茅szt nyugat szabad er艖it lek枚t枚tte a vall谩sh谩bor煤, m谩sr茅szt Luther kiadta a tragikus 茅s 谩rul谩s谩t legink谩bb jellemz艖 jelsz贸t: 鈥濧ki a t枚r枚k ellen harcol, az Istennek 谩ll ellen.鈥 1522-ben Luther meg is magyar谩zta e kijelent茅s茅t: 鈥濱nk谩bb az istengy疟l枚l艖 p谩pa ellen kell harcolni, mint a t枚r枚k ellen. A t枚r枚k ui. elfoglalja az orsz谩got, 茅s meghagyja az embereket a maguk hit茅ben. A p谩pa sokkal rosszabb. Ha ki akarjuk puszt铆tani a t枚r枚k枚t, a p谩p谩n kell kezdeni.鈥 (Luthers Werke 8, 708) E sorok 枚nmaguk茅rt besz茅lnek, 茅s 煤gy hiszem, hogy azt, hogy mekkora orden谩r茅 hazugs谩g, hogy a t枚r枚k meghagyja az embert a maga hit茅ben, 茅s hogy mekkora ellentmond谩s fesz眉l a logikai bakugr谩sok k枚z枚tt, r茅szleteznem nem kell.

Amikor Verb艖czy Istv谩n 1521-ben N茅metorsz谩gba ment, hogy V. K谩rolyt贸l seg铆ts茅get k茅rjen a t枚r枚k ellen, megbotr谩nkozva hallgatta Luther szavait. 艕 maga is vitatkozott Lutherral, akit 铆gy jellemzett: 鈥灻lhatatlan 茅s sikaml贸s besz茅d疟 ember, aki saj谩t b疟neib艖l dics艖s茅get csin谩l.鈥

Egy sz贸, mint sz谩z, amikor f枚l枚tt眉nk beborult az 茅g, a n茅met fejedelmekre aranykor virradt. K枚ny茅kig v谩jk谩ltak az Egyh谩z elorozott kincseiben. A templomok kelyheib艖l p茅nzt verettek, 茅s gy枚ny枚r疟en felszerelt egyh谩zi birtokokat raboltak el az 鈥瀍vang茅liumi szabads谩g鈥 c茅g茅re alatt. A francia kir谩ly is t谩mogatta a protest谩nsokat, hogy a n茅met cs谩sz谩rt, aki ugyanakkor a magyarok kir谩lya is volt, mindink谩bb gyeng铆tse. Az egyh谩zi vagyon elidegen铆t茅s茅t, s annak ellen茅ben a protest谩ns hitre val贸 谩tt茅r茅st a magyar f艖urak k眉l枚n枚s gyorsas谩ggal eltanult谩k. Az orsz谩g legyeng眉lt, a lakoss谩g megoszlott. A t枚r枚kkel szembeni ellen谩ll谩s lelkesed茅se Luther tanainak k枚sz枚nhet艖en lelohadt, a protestantizmus pedig minden erej茅vel t谩madta a Szentsz茅ket, orsz谩gunk szinte egyetlen igazi j贸tev艖j茅t; s ugyanakkor teljesen 枚nk茅nt sz枚vets茅gre is l茅pett a t枚r枚kkel, s a f茅lhold vazallus谩v谩 tette mag谩t 茅s a n茅pet.

A n茅p eleinte ellen谩llt a hit煤j铆t谩snak, 谩m a k茅nyszer (cuius regio, eius religio), a vall谩s ut谩ni v谩gy贸d谩s, a megv谩ltoztathatatlanba val贸 belet枚r艖d茅s k茅szs茅ge megtette a hat谩s谩t. Az els艖 nemzed茅k m茅g nem hitt az 煤j铆t贸knak, a m谩sodik m谩r hajland贸s谩got mutatott, s k茅s艖bb lassan mind t枚bben protest谩nsok 茅s a p谩pa elleni gy疟l枚let fanatikusai lettek. A vall谩si gy疟l枚lk枚d茅s 谩lland贸 harcokban morzsolva f枚l n茅p眉nk 茅leterej茅t, az 鈥瀒nk谩bb a t枚r枚k, mint a p谩pa鈥 interkonfesszion谩lis 谩rul谩sa pedig a marad茅k lehet艖s茅gt艖l is megfosztotta a magyars谩got.

脥gy ment ez 150 茅ven 谩t. 脥gy zsugorodott 枚ssze M谩ty谩s 5 milli贸s magyars谩ga 1,5 milli贸ra. 脥gy lett az egykor hatalmas Magyarorsz谩gb贸l Eur贸pa m谩sodrend疟 orsz谩ga, ahol a t枚r枚k枚k ut谩n 眉resen maadt ter眉leteket n茅metekkel, ol谩hokkal 茅s szl谩vokkal voltunk k茅nytelenek betelep铆teni. 脥gy 茅rt benn眉nket az I. Vil谩gh谩bor煤, 茅s a gy艖ztesek 铆gy osztott谩k sz茅t az orsz谩gunk 2/3-谩t e nemzetis茅gek k枚z枚tt.

脥gy jutott szomor煤 kapcsolatba 1526, a protestantizmus 茅s TRIANON!
Ebb艖l a helyzetb艖l m谩ig sem siker眉lt kikeveredn眉nk, 茅s csonka orsz谩gunk diplom谩ci谩j谩val ma is rendszeresen felmoss谩k Eur贸pa egyes orsz谩gai parlamentjeinek folyos贸it.

H谩t ezt k枚sz枚nheti n茅p眉nk a hit煤j铆t谩snak.

Szerkesztve: 2011.01.25 10:14

 脡lthes Eszter adatok | 2011.01.24 23:26 | 226
Voltam egy HIMNUSZ-ki谩ll铆t谩son, amin azt tapasztaltam, hogy szemben a k茅t 茅vvel ezel艖tt ugyanott t枚rt茅ntekkel, igencsak kiemelt茅k K枚lcsey protest谩ns lelk眉let茅t 茅s hit茅t, mellyel a Himnuszt 铆rta, illetve ami a Himnuszban kifejez茅sre jut, b谩r - tett茅k hozz谩 - ett艖l ez a vers m茅g a m谩s hit疟eknek is elfogadhat贸. Azt谩n hallottam egy besz茅det, melyben arr贸l volt sz贸, hogy a magyars谩got mindig a kult煤r谩ja mentette meg vesz茅lyhelyzetekben. Ez igaz, de a vesz茅lyek k枚z枚tt k眉l枚n kiemelt茅k a cs煤nya r贸mai katolikus Egyh谩z fenyeget茅s茅t, mellyel Magyarorsz谩g megsemmiss铆t茅s茅re t枚rekedett nem is egyszer, de szerencs茅re K谩lvin 茅s Luther tanai ekkor is megmentett茅k az orsz谩got. Azt谩n szombaton az M1-en m疟sorv谩ltoz谩s volt. Az Aranyember helyett a m茅g enn茅l a m疟n茅l is j贸val anti-katolikusabb, s艖t tal谩n az egyik leg-anti-katolikusabb magyar darabot mutatt谩k be, a buddhist谩v谩 lett G谩rdonyi A l谩mp谩s谩t. 脡s most hallottam, hogy gyakorlatilag megsz疟nt a Katolikus R谩di贸 p茅nzhi谩nyra hivatkozva, holott most 铆rta al谩 Erd艖 P茅ter Semj茅n Zsolttal azt az egyezs茅get, mely arr贸l sz贸l, hogy valami fej茅ben az 谩llam nagy 枚sszeget juttat a katolikus egyh谩znak. Nos, 茅n nem tudok szabadulni att贸l az 茅rz茅st艖l, hogy itt elindult a katolikus egyh谩z tudatos felsz谩mol谩sa a katolikus f艖papok seg铆ts茅g茅vel, 茅s megint az az id艖szak k枚vetkezik, amikor a protest谩nsok mentik meg az orsz谩got a cs煤nya idegenekt艖l.

 Jagiello adatok | 2011.01.06 09:51 | 225
V谩lasz a 224. sz谩m煤 眉zenetre:
1. P脕L APOSTOL 铆rta a zsid贸knak: 艕k [az 艖saty谩k] mindannyian hitben haltak meg, an茅lk眉l, hogy beteljes眉ltek volna rajtuk az 铆g茅retek. Csak messzir艖l szeml茅lt茅k 茅s 眉dv枚z枚lt茅k azokat, 茅s megvallott谩k, hogy zar谩ndokok 茅s j枚vev茅nyek a f枚ld枚n. Mert akik 铆gy besz茅lnek, azt jelzik, hogy haz谩t keresnek. Ha ugyanarra gondoltak volna, amelyb艖l kik枚lt枚ztek, lett volna m茅g idej眉k visszat茅rni, 艖k azonban egy jobb haza fel茅 t枚rekszenek, a mennyei fel茅. Ez茅rt Isten nem sz茅gyelli, hogy 艖t az 艖 Isten眉knek h铆vj谩k, hisz v谩rost k茅sz铆tett nekik. (Zsid 11, 13-16)

2. 脡rdekes, hogy az 脷jsz枚vets茅g, ha haz谩r贸l van sz贸, mindig a csal谩di f茅szekre, az otthonra utal (hazamegy, menjetek haza, hazat茅rt, stb.). Megjegyzem, nem tudok g枚r枚g眉l, 铆gy nem tudom, hogy az eredeti g枚r枚g szavaknak mik az 枚sszef眉gg茅sei. De tal谩n ez itt nem is 茅rdekes. Teh谩t, a mi "haz谩nkban" J茅zus az 脷r. 艕 眉l el艖sz枚r asztalhoz, 茅s mi mell茅 telepsz眉nk. 艕 mondja meg, mi a feladatunk. Az 艖saty谩k 茅s a pr贸f茅t谩k sejtett茅k, s艖t tudt谩k, hogy az, ami van, nem j贸. Megrontotta a b疟n. Ez茅rt v谩gyakoztak olyan haz谩ra, ahol nincs b疟n. Hittek, 茅s az Atya kiengesztel艖d枚tt vel眉nk. Az 艖 orsz谩ga a mi orsz谩gunk. Az a haza, a mi haz谩nk, 茅s benne J茅zus az 脷r. 脡s J茅zus itt van az Egyh谩zban.

3. Abban rem茅nykedni, hogy a r茅gi magyar haza felragyogjon teljes sz茅ps茅g茅ben: nekem rem茅nytelen rem茅nyked茅s. 脕lom. Mert ha fel茅bredek, a val贸s谩g pofon 眉t. Az is 谩lom, hogy mindenki katolikus legyen. Ebben sem rem茅nykedem. Viszont abban igen, hogy az Atya nem hagyja sok谩ig az 枚v茅i szenved茅s茅t, 茅s megk枚ny枚r眉l azokon, akik szeretik 艖t. Ez茅rt 茅n a z谩szl贸mra azt 铆rom ki: Veni Domine Jesu. A m谩sodik teremt茅s m茅g szebb lesz mint az els艖. Felfoghatatlanul sz茅p lesz.
Szerkesztve: 2011.01.06 09:56


  MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕JE, K脰NY脰R脰GJ 脡RETT脺NK!