WebFazek Szendvics Aszpik készítése zselatinporból
Csukott szendvicsek
Májas töltött zsömle
Töltött kenyérszeletek
Tojásos szendvics
Aszpik készítése zselatinporból
Szardiniás extra szendvics
Rakott pirítós kenyérszelet
Amerikai rakott kenyér
Szendvicstorta
Pikáns szendvicstorta
Sajtos pirítós zöld fűszerekkel
Sajtfalatkák
Vendégváró falatok
Szabó úr kendvenc vacsorája
Töltött franciakenyér
Melegszendvicskrém
Tom burger mikróban.
Riburger mikróban.
Szendvics sütő nélkül
Vidéki szendvics
Egyszerű szendvicskrém (ja, olcsó is)
Melegen szendvics, hidegen saláta
Borkorcsolya
Desszert
Egytaletel
Edesseg
Fozelek
Halétel
Húsétel
Ital
Koret
Leves
Martas
Salata
Sorkorcsolya
Sutemeny
Szarnyas
Szendvics
Teszta
Tojásétel
Zöldségétel
Vegetáriánus ételek
Gyerekeknek

Hozzávalók:
9 dkg zselatinpor,
0,5 dl tarkonyecet,
5 dkg vöröshagyma,
2 db babérlevél,
5 gramm egész bors,
1 dl fehér bor,
4 dkg paradicsompüré,
3 db tojásfehérje,
1 l víz,
2 gramm só

Elkeszites
Edénybe vizet forralunk. Tárkonyecetet, vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot, tárkonyszárat, sót , fehérbort adunk hozzá. Lassan főzzük. Közbe langyos vízbe beáztatjuk a zselatinport, majd megduzzad, a forrásban levő aszpikléhez adjuk és lassan fölforraljuk. A továbbiakban derítjük, pihentetjük, leszürjük, kihűtjük, és hütőszekrénybe tesszük. Az aszpik színe, világos, aranysárga, íze enyhén savanykás. A jó aszpik átlátszó, kristálytiszta. Állománya lehűtve, megdermedve közepesen rugalmas, kagyló alakban törik. Az aszpik színét minden esetben meghatározza felhasználása, amelyet a hozzáadott paradicsompürével színezhetünk. Ha túlságosan sötét árnyalatú aszpikot kívánunk készíteni, például vadhúsból készített hideg ételhez, akkor a paradicsompürén kívül égetett cukorfestékkel is színezhetjük. Az aszpikot felhasználhatjuk fényezésre, kocsonyázásra, alapnak, tüköraszpiknak. Az aszpik nem csak díszítőelem, hanem részben ízkiegészítő is a hideg előételek mellett. Ezenkívül részben tartósabbá, eltarthatóbbá teszi a hideg előételeket. Fontos , hoyg az aszpikot mindig tiszta, zsírmentes kézzel, eszközökkel kezeljük. A szakszerűen készített, kezelt aszpik emeli a hideg ételek esztétikai és élvezeti értékét. Az aszpik még készíthető erőlevesből, húslevesből, és különböző alaplevekből. Az aszpikot igen gyakran olvasztott állapotban- temperalva- használjuk fel a hideg előételek fényezésére, rögzítésére.


EXTERNET Web-Art Mûhely
1997-1998