Feltörés leszűkítése

Frissítve: 2019.12.24

Ehhez a cikkhez elengedhetetlen a helyes jelszó választása, így a kapcsolódó témakörökben mindenképp olvasd át azt a cikket is, amely az erős jelszó választásra tér ki!

Ha egy wifi jelszavát valaki megszerzi, mit is érhet vele, ha egyébként nem használhatja?

Ebben a cikkben arra fogok kitérni, hogy ha mégis sikerül a jelszót megszereznie a feltörőnek, akkor hogyan érhetjük el azt, hogy mégse használhassa. Ha a megengedett eszközök számát korlátozzuk, és csak a saját eszközeinknek engedünk hozzáférést, akkor máris leszűkítettük annak az esélyét, hogy a feltörő használhassa routerünket.

Első körben nézzünk meg a router alján lévő ip adresse (ip cím) mezőt, és gépeljük be böngészőnkbe. Pl: 192.168.1.1 vagy 192.168.0.1 szokott lenni általában, de ez márkánként változó.

A név és jelszó páros szintén a router alján található, általában az admin, admin páros szokott lenni, hacsak nem módosítottuk.

Itt keressük meg a MAC adress filter vagy DHCP manually config részt. Magyar menüs router esetén MAC cím szűrés, vagy DHCP manuális beállítás kell nekünk.
Ezt általában a Lan menüpontban találjuk meg.

Célszerű elővenni a jegyzettömböt és felírni magunknak a beállított értékeket, hogy később könnyebb legyen a törlés vagy módosítás, ha az eszközt eladnánk, vagy tönkremenne. Eladott telefonunk, laptopunk mac címét felesleges tovább tárolnunk a routerünkben, viszont ha nem írjuk össze, később nem biztos, hogy be tudjuk azonosítani, hogy épp melyik eszköz is volt az, amit most törölni szeretnénk.

Első körben nézzük meg az eszközünk MAC címét, amit szerencsére minden eszközön máshogy kell elérnünk, így pontos leírást sajnos nem tudok készíteni. Windows esetében ha a start menüben elkezdjük begépelni, hogy CMD és futtatjuk, akkor a parancssort kapjuk meg. Ide pedig gépeljük be a következő parancsot: ipconfig /all

A listából keressük ki a fizikai címet, ami a következőképp néz ki: 00-00-00-00-00

Ezt írjuk be a routernél a MAC address vagy MAC cím négyzetbe, majd adjunk neki egy ip címet abban a tartományban, amiben a routerünk is van. Ha 192.168.1.1-el tudtunk belépni, akkor a gép ip címe 192.168.1.2-től bármi lehet. Ha 192.168.0.1-el tudtunk belépni, akkor 192.168.0.2-től bármi lehet.

Ha ez megvan, akkor adjuk hozzá. A cím változásához a gépet is újra kell indítani, illetve a routert sem árt áramtalanítani 10 mp-re, de egy idő után automatikusan felveszi a számítógép a címet, ha lejár az előző. Előfordulhat, hogy a gép a két cím közül nem tudja megkapni sem az újat sem a régit, ebben az esetben egy újraindítás biztosan megoldja a problémát.

A telefon MAC címét általában a wifi beállításaiban találhatjuk meg, de ez is telefon függő.

Két eszköz nem kaphatja meg ugyan azt a címet!

Ha minden eszközünk megkapta a címeket, akkor pedig állítsuk le a DHCP kiszolgálót, azaz ne engedjük a routernek, hogy kioszthasson címeket idegen eszközöknek.
Ezzel a beállítással akkor gondban lehetünk, ha vendégségbe jön valaki és az ő telefonja MAC címét még nem írtuk be. Ez esetben a wifi jelszót nem elég neki megadni, ugyanis hiába csatlakozik a wifi-re, ip cím nélkül marad az eszköze, így nem tudja elérni az internetet. Ez esetben érdemes bekapcsolni a dhcp kiszolgálót, és leszűkíteni a kiosztható címek számát annyival, ahány vendégünk van, majd utána ismét kikapcsolni, ha már elmentek.

Az itt leírtakért felelősséget nem vállalok!

Kacsolódó témakörök:

Szerkesztő: Adminisztrátor

0
0

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>