Ideiglenes fájlok

Frissítve: 2021.02.22

Az ideiglenes fájlok azért jönnek létre, hogy egy adott program, vagy épp maga a rendszer megfelelően működhessen az adott pillanatban, amikor a fájl létrejön. A létrejött fájlok idővel törlődnek, illetve törlődnének, de ezek egy részét a rendszer elfelejti törölni valami okból. Ennek több oka is lehet, viszont a felhasználó azzal a bosszantó jelenséggel találja szemben magát, hogy fogy a tárhely. Ez bosszantó egyrészt azért, mert a tárhelyünket veszik el ezek a fájlok, másrészt pedig a rendszer lassulását is okozzák, ha már túl sok van belőlük.

Az itt felsoroltakért felelősséget nem vállalok, mindenki a saját felelősségére járjon el, és annyit tegyen meg, amennyit ismer, és tudja, hogy mit csinál!

Ezek a mappák, amik ideiglenes fájlokat tartalmaznak:

C:\Windows\Temp:    A Windows itt tárolja az ideiglenes fájlokat.
C:\Windows\Panther:    A Windows itt tárolja a ‘.log’ fájljait.
C:\Windows\Prefetch:    Gyakran használt programok ideiglenes fájljai.
C:\felhasználó\felhasználó\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files: Böngészők ideiglenes fájljai.
C:\felhasználó\felhasználó\AppData\Local\Microsoft\Windows\Recent Items: Megnyitott dokumentumok ideiglenes fájljait tároló mappa.
C:\felhasználó\felhasználó\AppData\Local\Microsoft\Windows\Cookies: Cookiek-et tároló mappa.
C:\Windows\SoftwareDistribution\Download: Windows frissitések visszamaradt fájljai.
C:\felhasználó\felhasználó\AppData\Local\Temp:    Felhasználó ideiglenes fájljai

Az appdata mappát úgy érhetjük el, hogy a start menüt megnyitjuk, és elkezdjük gépelni, hogy “%appdata%”, majd nyomunk egy Enter billentyűt.

Ha ezek a mappák tartalma még soha nem volt törölve, és a rendszer is már 1 éve volt telepítve, akkor érdemes lehet a mappán nyomni egy jobb egérgombot, és megnézni a tulajdonságokat. A méretek akár több GB-ra is megnőhettek.

Mielőtt törölnél bármit! Érdemes egy biztonsági mentést készíteni, hiszen nem lehet tudni, hogy épp mik vannak a mappában, és mire van még szüksége a rendszernek! Nekem összeomlást, és egyéb hibát még nem okozott a takarítás, de nem árt óvatosnak lenni! Bár ha egy fájlra még a rendszernek szüksége van, akkor azt nem engedi törölni, de azért nem árt körültekintőnek lenni. Maga a mappát nem szabad törölni, csak a tartalmát!

Ha takarítani szeretnél, akkor nem árt az sem, ha csökkentett módban indítod el a rendszert, ugyanis így nagyobb hatást érhetsz el.

Ugyan nem a weboldal része, de készítettem egy program ezeknek a mappáknak a takarítására. A program használata nélkül is megoldható természetesen, de a programmal nem kell külön megnyitni a mappákat, és mindegyiken külön végigmenni. A programot szintén saját felelősségre használd, ugyanis nem nyomon követhető, hogy ki hogy használja, így az esetleges károkért felelősséget nem vállalok. A program először saját célra készült volna, és a közzétételt nem is terveztem, viszont úgy gondoltam, hogy ha már elkészült, és mellette van egy ilyen témájú weboldal, akkor ide is érdemes bekerülnie, viszont nem a weboldal szerves részeként szeretném kezelni. Ha a programhoz érkezik frissítés, az szintén itt fog megjelenni, és a program külön nem keres frissítéseket, így jelezni sem fog. A frissítésekről lentebb esik szó.

 A program nem takarítja ki: Sem a böngészőt, sem a számítógépet teljesen csak a felsorolt mappákat. A program mellett szükség van egy másik takarító programra is, illetve használat előtt érdemes átolvasni az általános karbantartásról szóló cikket is! Ajánlott ott kezdeni, majd áttérni ide, amikor ott szó esik az ideiglenes fájlokról.

A program neve: TempDel (letöltés)
Összes letöltés:
Kiadás dátuma: 2019.06.05
Frissítve: 2021.02.22
Méret: 500 kb
Kompatibilis: Windows 7, Windows 10
Windows 8-on nem lett tesztelve, így nem tudom ott mit válthat ki a használata.

Használata: Ha letöltöttük a zip fájlt, nyissuk meg. Két exe fájlt fog tartalmazni, melyek telepítést nem igényelnek. A két fájl egy mappában kell, hogy legyenek (TempDel.exe és Update.exe). Érdemes elhelyezni a telepített programok mappájában a két fájlt egy helyen, majd a TempDel-nek egy parancsikont hozzunk létre jobb egérgombbal és helyezzük el az asztalon a parancsikonját. A program így már könnyen indítható és a frissítést is magától fogja elvégezni. Az Update.exe fájlt nem kell külön futtatnunk, ugyanis ha van frissítés ha nincs mindenképp letölti a TempDel-t, mely felesleges művelet, ha nincs frissítés.

A program telepítést nem igényel, és csak szövegekből áll, ilyen például a használati feltételek, amely rögtön elinduláskor meg is jelenik, illetve a mappák, melyeknek tartalma törlésre kerül. A programhoz semmilyen kiegészítő nem szükséges (.Net keresztrendszer 2.0 igen, de ez már a rendszer része), így a takarítás azonnal elvégezhető. Megnyitáskor be kell gépelni egy bizonyos szöveget, és csak azzal a szöveggel fogja a takarítást elvégezni, anélkül nem, ennek biztonsági okai vannak.

A programról: A program hivatalos tanúsítvánnyal nem rendelkezik, így hivatalos forrása nincs. Néhány vírusirtó megköveteli a tanúsítványt, így valószínűleg jelezni fog, illetve előfordul, hogy a Windows SmartScreen meggátolja a program futtatását. Úgy gondolom, ezt kötelességem közölni a letöltőkkel. Amennyiben nem bízol a programban, manuálisan is elvégezhető minden, hiszen az összes könyvtár felsorolásra került, viszont így egyesével kell végigjárni őket. Előfordulhat, hogy a vírusirtó eltávolítja a programot, így a valós védelmet célszerű kikapcsolni. Windows 10 esetén a SmartScreen (kék képernyős figyelmeztetés) esetén a ,,további információk”-ra ha rákattintunk, akkor a programot engedi futtatni.

Frissítésekkel kapcsolatban (bármikor módosulhat):

2021.02.22.-én módosult

TempDel 2.4:
TempDel 2.4 verziótól az Update.exe is letöltésre kerül frissítéskor, így ha törlésre került a fájl, automatikusan pótlásra kerül.
A TempDel 2.3 verziótól a frissítéseket magától fogja elvégezni a program, külön letölteni nem kell. Ezzel együtt a 2.2 és régebbi verziók támogatása megszűnik. Ez annyiban nyilvánul meg, hogy a program nem lesz képes frissítéseket keresni, hibaüzenetet fog dobni. A megszűnés 2021.04.15.-e lesz. Ha a frissítéseket nem szeretnéd automatikusan megkapni, erre is lehetőséget fogok adni a későbbiekben egy külön álló verzióban. Ennek a verziónak kiadása még kérdéses, ugyanis egy stabil régi verziót kell felépíteni, hogy az képes legyen frissítéseket letölteni automatikusan abban a helyzetben, ha úgy döntünk mégis frissítenénk, ugyanakkor ne erőltesse ránk az új verziót, ha a letöltést elkerülnénk.

Frissítés mentes verzió:
A frissítés mentes verzió legfőképp azoknak szól, akik portable (hordozható) verziót szeretnének, így 1 fájllal ez megoldhatóvá vált. A program ebben a verzióban az 1.5-ös verziót kapta meg, mely kis fejlesztéseket kapott. A program képes frissítéseket keresni, és igen gombra kattintva le is tölti a legfrissebb verziót, de magától ezt nem fogja elvégezni. Az igen gombra kattintva letöltésre kerül egy Update.exe fájl, melynek futtatása külön nem szükséges, ugyanis a legfrissebb verziót minden esetben letölti, ami felesleges. Ha frissítés érhető el a program a későbbiekben aktív internet kapcsolat mellett automatikusan elvégzi a letöltését. Az Update.exe fájlt ne töröljük, hagyjuk a TempDel.exe mellett.

Szerkesztő: Adminisztrátor

0
0

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>