Frissítésekkel kapcsolatban

Frissítve: 2021.02.22

Ebben a cikkben a frissítésekről lesz szó, ahol azt mutatom be, hogy lehet kikapcsolni a minőségi, illetve funkció frissítéseket. A frissítések kikapcsolása komoly veszélyt jelenthet a számítógépre, így érdemes bekapcsolva hagyni, vagy csak ideiglenesen szüneteltetni. A biztonsági frissítések elhanyagolása komoly gondokat okozhatnak.

A frissítéseket hivatalosan csak 35 napra kapcsolhatjuk ki, hiszen a Windows 10 egy folyamatosan frissülő rendszer. 2 évente van nagy frissítés, egyszer októberben, majd a következő áprilisban. Emellett viszont vannak a kisebb biztonsági frissítések, hibajavítások. Adódhat úgy, hogy egy-egy frissítéssel valami gond adódik, és jól jönne, ha kikapcsolhatnánk addig, amíg ezek javításra nem kerülnek. Volt, mikor többeknél a frissítés kisebb-nagyobb gondokat okozott, és ilyenkor hiába az újratelepítés, a frissítések idővel újra automatikusan letöltésre kerülnek. És ha még mindig nem lett javítva, újra jön a hiba.

A frissítések kikapcsolásához készítettem egy programot, melyben mindent elérhetünk az itt leírtakkal együtt, így egy offline kézikönyvként is használhatjuk. Gépelnünk nem is szükséges. A program használatával egy nem hozzáértő felhasználó is el tudja végezni a műveletet, így a letöltést javaslom.

Windows 10 Home sajnos nem támogatja a csoportházirendet, így a frissítések kikapcsolása ezen a rendszeren nem lehetséges ezzel a módszerrel! A művelet csak Professional illetve Enterprise rendszereken végezhető el.

A program itt tölthető le: Csoportházirend (Új név: WinUpdateOff)
Összes letöltés:
Kiadás dátuma: 2019.11.30
Frissítve: 2021.02.22
Méret: 375 KB

A programról: A program hivatalos tanúsítvánnyal nem rendelkezik, így hivatalos forrása nincs. Néhány vírusirtó megköveteli a tanúsítványt, így valószínűleg jelezni fog, illetve előfordul, hogy a Windows SmartScreen meggátolja a program futtatását. Úgy gondolom, ezt kötelességem közölni a letöltőkkel. Amennyiben nem bízol a programban, manuálisan is elvégezhető minden, lentebb a teljes leírás.

A program telepítést nem igényel, letöltés után azonnal használatba vehető. Letöltés után egy iso fájlt kapunk, melyet Windows 10 alatt már a fájlkezelőből is megtudunk nyitni, így külső programra nincs szükség.

Ha a Windows SmartScreen meggátolja a program futtatását, elég az internetkapcsolat megszüntetése a futtatás idejére. Ha nincs kapcsolat, akkor is felteszi a kérdést, hogy biztosan futtatjuk-e, hiszen a gyártó ismeretlen marad, de így már lehetőség adódik a program futtatására. Windows 10 1709-en legalábbis nekem így működik. Bátran jelezzetek vissza, ha már internet kapcsolat nélkül sem engedi az újabb Windows 10.

Frissítések kikapcsolása program nélkül:

1. Nyissuk meg a csoport házirendet:
Start menübe gépeljük be, hogy gpedit.msc
2. A számítógép konfigurálása menüpont alatt nyissuk meg a felügyeleti sablonok-at.
Most nyissuk meg a Windows összetevőket.
Nyissuk meg a Windows Update-t.
Nyissuk meg a Windows-frissítések elhalasztása mappát, újabb Windows 10-ben Vállalati Windows Update-ként szerepel.
Itt 2 vagy 3 lehetőség van, Windows verziótól függően.
Ha 1709 vagy régebbi, akkor a funkció illetve minőségi frissítések fogadási idejének megadása lehetőséget kell konfigurálni.
Ha újabb, akkor Előzetes buildek és funkciófrissítések fogadási idejének megadása, illetve a Minőségi frissítések fogadási idejének megadása
lehetőséget kell konfigurálni.
3.  Nyissuk meg az egyiket dupla kattintással, majd a megjegyzés mellett lesz 3 lehetőség.
Nincs konfigurálva, engedélyezve illetve letiltva.
4.  Jelöljük be az “Engedélyez” lehetőséget.
5. Frissítések felfüggesztésének kezdete részben adjuk meg azt a dátumot a minta szerint, amikortól a letiltást el szeretnénk kezdeni. A letiltás 35 napig érvényes, így a mai dátumot érdemes beírni.
35 nap elteltével a frissítések újra letöltésre kerülnek, így lejárat előtt meg kell hosszabbítani, ha továbbra sem szeretnénk frissíteni.

Ezt mindkét pontban ugyan így kell elvégezni, azaz a funkció illetve a minőségi frissítések esetében is, mindkét esetben ugyan ez az eljárás.
6. Indítsuk újra a számítógépet.
7. Ha a számítógép újraindult, akkor a csoportházirendet frissíteni kell.
Ehhez pedig nyissuk meg a start menüt, és gépeljük be: gpupdate /force
A találati listában kattintsunk rá jobb egérgombbal, és futtassuk rendszergazdaként

Fontos! Ha hosszabbítani szeretnéd, akkor a 8. lépést hagyd ki és lépj a 8.a pontra!
8. Ellenőrizzük, hogy életbe lépett-e a beállításunk. Nyissuk meg a gépházat, majd a frissítés és biztonság részt. (Ha már a hosszabbításnál tartasz, ne nyisd meg).
Ha a frissítések szünetelnek, illetve piros felirattal megjelenik az “Egyes beállításokat a szervezet elrejt vagy kezel”, akkor jól csináltunk mindent.
Ha nem jelenik meg, akkor keressünk frissítéseket, és azután meg kell jelennie.
Ezután a speciális beállításokat ha megnyitjuk, akkor ott már láthatjuk, hogy a letiltás meddig lesz érvényben.
8.a. Ha először csinálod, akkor ezt a lépést hagyd ki. A tálcán található órára kattints jobb egérgombbal, majd dátum és idő megadása. Itt állítsd át legalább két hónappal előrébb a dátumot, majd nyisd meg a gépházat, itt pedig a frissítés és biztonság részt. Ha elkezd frissítéseket keresni, azonnal menj vissza a dátum és idő beállításhoz, és kéresd le a mai dátumot a rendszerrel (ha nincs internet kapcsolat, állítsd be a mai dátumot). Ha ez megvan, akkor irány vissza a frissítésekhez, és ha kiadja az “Egyes beállításokat a szervezet elrejt vagy kezel” szöveget és nem kezd el letölteni semmit, akkor jól sikerült a hosszabbítás. Ha sokáig keresi a frissítéseket, és nem lép tovább, indítsd újra a számítógépet és ez után ellenőrizd, hogy a beállítások érvénybe léptek-e.

Tudnivalók: Nem egyszer futottam bele abba a hibába, hogy megnyitottam a frissítéseket csoportházirend frissítés után, és a rendszer azonnal elkezdte letölteni a frissítéseket annak ellenére, hogy én már letiltottam. Valószínűleg a gépház tartani szeretné magát a 35 napos letiltási időhöz, és érzékeli, hogy itt csak hosszabbításról van szó. Viszont ha előbb a dátumot írom át, és azután nyitom meg a frissítéseket, akkor elkezd keresni, éppen ezért muszáj a dátumot gyorsan vissza tenni a mai napra, majd újra megnyitni a frissítéseket még keresés közben, és mikor letöltené az új frissítéseket, már ki is írja, a piros szöveget, miszerint “Egyes beállításokat a szervezet elrejt vagy kezel”. Ettől függetlenül érdemes a gépházra vissza nézni egy újraindítás után, hogy biztosan nem kezd el letölteni semmit. Olyan is volt már, hogy kereste a frissítéseket, és 2 perc elteltével sem hagyta abba, ilyenkor indítsuk újra a rendszert, majd ellenőrizzük, hogy a beállítás életbe lépett-e.

Megjegyzés:
A csoportházirendben semmiképp ne végezz olyan módosításokat, melyekről nem tudod, hogy mit jelentenek.
A frissítések kikapcsolásával a számítógéped veszélynek lesz kitéve, ugyanis a biztonsági frissítéseket sem fogja telepíteni a rendszer! Saját felelősségre használd az itt leírtakat!

Szerkesztő: Adminisztrátor

0
0

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>