



















|
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg kelkáposzta,
800 g feldarabolt tengeri hal (heck),
300 g vegyes füstölt hal (angolna, tonhal, hering),
200 g szalonnakocka,
5 dl tej,
1 vöröshagyma,
10 szem borókabogyó,
fél kávéskanál kömény,
2 szegfûszeg,
5 dl száraz fehérbor,
1 evõkanál olaj,
só, bors,
A mártáshoz:
2 dl tejszín,
1 kiskanál sáfrány, só, bors.
|
 |
A halszeleteket a tejbe áztatjuk, hogy elveszítsék sós ízüket. A jól megmosott
kelkáposztát leveleire bontjuk, lecsöpögtetjük és megszárítjuk. Egy serpenyõben
1 kanál olajon a szalonnakockákkal együtt megfonnyasztjuk az apróra vágott
hagymát. Rádobjuk a kelt, 5 percig kevergetve pároljuk. Hozzáadjuk a bort, és
annyi vízzel engedjük föl, amennyi félig ellepi. Sózzuk, borsozzuk,
borókabogyóval, köménnyel és szegfûszeggel fûszerezzük. Lefedve majdnem puhára
fõzzük (kb. 1 óra). A tengeri halat ráhelyezzük a káposztára, és további 15
percig fõzzük. Közben addig forraljuk a tejszínt, amíg besûrûsödik. Sózzuk,
borsozzuk és hozzáadjuk a sáfrányt. Az utolsó pillanatban a mártásba tesszük az
apróra darabolt füstölt halakat, és fedõ nélkül puhára fõzzük. A káposztát egy
tálra szedjük, ráfektetjük a halszeleteket, és leöntjük a füstölt halas
sáfrányszósszal. Párolt burgonyával tálaljuk.
|
EXTERNET Web-Art Mûhely 1997
|
|